Ресторанти и кафенета няма да отворят протестно в понеделник

Причината – носят персонално наказателна отговорност
177
Ресторанти и кафенета няма да отворят протестно в понеделник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се отказа от протестно отваряне на 1 февруари.

След проведени юридически консултации стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията.

Още по темата

Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност, посочват в позиция те.

"Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс. Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него", заявяват от БАЗ и СЗБ.

Решението е подкрепено от 87,4% от нашите членове, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала ни, гласи информацията: "С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред".

От БАЗ и СЗБ напомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, са избрали 1 февруари 2021 г.  "Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България", заявяват от бранша.

Според тях 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. "Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите", пише в позицията.

"Настояваме Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма", подчертават от двете браншови структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: заведенияресторанти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами защо не го консултирахте това преде да хвърлите бомбата? Сега в очите на хората излизате плаши п...... ци! И от симпатий обирате негативи защото голяма част от хората ще си помислят, че организаторите ги купиха.
94
1
 
5
 
! Отговори
За сведение преди 3 години
До МИСЛЕТЕ!!!Шефът им (БИГБОССЪТ) да вземе да развърже кесията, да спести един луксозен подарък на любовницата или да продаде един от лускозните си джипове!Един само, не всичките!И ше има хляб за няколко месеца!
93
5
 
4
 
! Отговори
МИСЛЕТЕ!!! преди 3 години
Направо ми е мъка за работещите някога в ресторант.Как да купят ПОНЕ хляб за децата си?А тези,които са безработни и са на квартира,но им е ЗАБРАНЕНО ДА РАБОТЯТ???На улицата ли да сложат децата си да спят???Ади мисирките да не ми трият мнението,щото бибитко така ги нарича
92
2
 
10
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Естествено, че няма да отворят, да не са луди. Станало им е ясно, че ще ги изкарат виновни при евентуална 3-та вълна, освен това хората се страхуват и много малко ще отидат в заведенията. Само разходи за ток ще имат, нищо друго.
91
4
 
9
 
! Отговори
Глобалисти Сатанисти преди 3 години
искат не повече от 500 000 души да останат на Планетата, те самите плюс най-верните им р0бе, близко обкръжение!
90
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Робското съзнание надделява. Жалка картинка.
89
4
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Затварай всичко!
88
1
 
10
 
! Отговори
Ами преди 3 години
няма да отворят, защото само масраф ще правят, а печалба никаква. Преценили са, че малко клиенти ще им влязат в заведенията, хората се страхуват. А и сами казаха, че януари и февруари и без пандемия били тежки месеци за бизнеса.
87
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се откажете и още как. В цял свят се съобразяват с мерките, а вие за какви се мислите. Който твори от вас, и отнемане на разрешителното и лиценза. От това се страхувате а не, че сте загрижени за персонала.
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога Цветанов ще се махне от политиката и да спре подслушването,следенето,мачкането на хора,цецомобилите,а народа да си поеме въздух от терора му и спре страха?Кога?Да си гледа неговия бизнес и награбените пари,защо се занимава с политика,след като никой не го иска в България?
85
5
 
6
 
! Отговори
Обречените преди 3 години
Победата на Вожда е гарантирана все едно да очаквате че другият вожд Путин ще отстъпи властта на някой друг. НЕ НЯМА ТАКЪВ ШАНС. Държавата на смотаняците в която живеем няма да има смяна на вожда.
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега няма кой да пече кебапчета на изборите, трябва незабавно да ги отмените.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ****нара с главните букви дето все Бойко ти е крив ... успокой топката !
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига се оплаквали, льольовци ... на такива като вас все някой друг е **** в гащите.
81
2
 
13
 
! Отговори
Педро от Каракас преди 3 години
Това съсловие крие най-много данъци и икономисва от осигуровки , което е кражба от държавата и затова нека не хленчат , защото научиха само събиране ! Нека сега да учат и деление ! Мутри са почти всички от бранша ...
80
6
 
8
 
! Отговори
РОБСКИЯТ ДУХ преди 3 години
ОБРЕЧЕНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ Българи колко ли още ТРЯБВА да си отидат, измрат и сменят докато станат нормални свободни и отговорни за своето си благополучие хора.Социална държава плюс Капитализъм е най-голямото извращение. Социалната държава създава безотговорни хора чакащи да бъдат обгрижвани и строго управлявани.ПИТАТ СЕ НЯКОИ ХОРА ЗАЩО ЖИВЕЕТЕ ЗЛЕ? Защото чакате на държавата да ви оправя
79
2
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До 4.4.21 - Видовденчети внимателноСивата икономика е ~40%.Само хората свързани с нея да гласуват ... край !И ще гласуват, щото вече толкова години ГЕРБ не ги търси за нищо !
78
9
 
7
 
! Отговори
4.4.21 - Видовден преди 3 години
Този път на ГЕРБ ще им е изключително трудно да фалшифицират Изборите.Ще бъдат следени под лупа.Вече и в света разбраха как печелят.А и изпечения мошеник Цветанов вече го няма ...
77
2
 
4
 
! Отговори
ромску Барон преди 3 години
Ресторанти и кафенета няма да отворят протестно в понеделник-------------Въх, ми ся!!!!!!!!!Де шъ ги храня всичкоту ромску табур, ве????Вай, малеее......., шъ вмирвами от глад без рестурантиту!
76
3
 
13
 
! Отговори
GG преди 3 години
Сега пък били много загрижени за персонала си. Долни *** са тия мутри собствениците !

Спонсорирани публикации