Ресторанти и кафенета няма да отворят протестно в понеделник

Причината – носят персонално наказателна отговорност
177
Ресторанти и кафенета няма да отворят протестно в понеделник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се отказа от протестно отваряне на 1 февруари.

След проведени юридически консултации стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията.

Още по темата

Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност, посочват в позиция те.

"Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс. Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него", заявяват от БАЗ и СЗБ.

Решението е подкрепено от 87,4% от нашите членове, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала ни, гласи информацията: "С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред".

От БАЗ и СЗБ напомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, са избрали 1 февруари 2021 г.  "Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България", заявяват от бранша.

Според тях 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. "Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите", пише в позицията.

"Настояваме Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма", подчертават от двете браншови структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: заведенияресторанти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
К'ви са тези пишман-ресторантьори ?!В градчето ни само от печалбата през Лятото, цели фамилии си живеят царски, дъъълго време.
74
2
 
2
 
! Отговори
SS преди 3 години
язък! Изтървахме постъпленията в хазната от глоби и глоби... !
73
5
 
8
 
! Отговори
ПОКАЗАТЕЛНО преди 3 години
КАК СЕ СМИРЯВАТ И КЛЯКАТ на колене. Същото ще бъде и за изборите след поредната победа на Великият Комунистически Вожд бодигард и пожарникар от Социализма. НЕДОВОЛНИТЕ ХОРА САМО ЩЕ КВИКНАТ ЕДИН или ДВАТ ПЪТИ и ще си подвият опашки смирено и покорно.
72
3
 
9
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА ДНЕС преди 3 години
ужас,бедност,а оня с кюлчетата ни наричя прости.Прочел само само една книга и внезапно проумял,че е *** и много добреумее да краде.Защо все е с охрана ли?Защото е срахливец и го е страх от народмата любов и от аверите си,дето им е откраднал бизнес
71
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората масово са за Карлуково. Изперкал народ. ХахахахахххаххахахаааВсе недоволен ***. Квото и да правиш, той все недоволен. ***, я марш у психаското заведение. Карай там на хляб и вода и след седмица да видиш как щи дойде акъла. Ако не дойде - няма да е загуба.Все недоволни. Аман вече, аман....
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Страхливци!!!"Българинът още не се е отучил от общата отговорност! Колективната, като при соца!Хич още не обича или не може да поема лична отговорност! А без лична отговорност нищо не се получава!
69
3
 
2
 
! Отговори
Живия Бог Бойко преди 3 години
Минавам ва с 200
68
5
 
4
 
! Отговори
Андрейчо преди 3 години
Абе ако щат да отварят - на мен ми е все тая! А и изобщо да не отворят пак ме устройва :)))
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината носят персонално наказателна отговорност ----------------------------БГстанци няма скапан народ от бгСтанския
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми ако щът. Не мое да ревеш и протестираш, че са те затворили и си без пари и че не работиш, че персонала ти нямал пари... в същото време ти казват - отваряй и работи и ти пак да протестираш. Луууумпен ли си къв си?Затваряме ви - протест.Отваряме ви - протест.Вие нормални ли сте бре, аджАбААААААААААААА???
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕЙЧО КОРУПКИН ИЗЛЪГА БИЗНЕСА
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРП = БКП
63
6
 
7
 
! Отговори
ПРЕДАДЕН КЛИЕНТ преди 3 години
ЧУВСТВАМ СЕ ПРЕДАДЕН И ИЗМАМЕН - Бях се подготвил със семейството и приятели да посетим протестното отваряне на ВСИЧКИ ЗАВЕДЕНИЯ.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе защо е забранен половината тълковен реччник?!Значи "гeй-парад" може, а "тигaн" не може?Роботчето не търси смисъл, а думички.И намира на дедо ми зарзавата...
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МАЛКО ИМА ОСТАВА НА МУТРИТЕ
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОРУМПЕТО ПАК ГИ ИЗЛЪГА
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са работили с месеци. Това означава, че няма приходи. Ако отворят ще ги глобят. Още разходи. Въпроса е може ли да работят и да си плащат глобите.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИЯ ОТИВА КЪМ АНАРХИЯ
57
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сетихте се че има закони а особено пък при извънредно положение.Като слушам какви мерки има доста по на запад от нас тука си е анархия и пак разни мангъровци дърдорят за някакви роби и права,еййй дай му на българина свобода и му гледай сеира.После, след неколкомесечна затвореност кой би се осмелил да яде застояло с месеци,кой знае сега всички най-стари меса ще се пуснат в >производство>.
56
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия кръчмари или ги хвана страх, или им платиха да си траят!CMEШHИЦИ!

Спонсорирани публикации