Какво наследство остави Джеб Безос в Amazon и онлайн търговията?

Най-богатият човек на света вече няма да е изпълнителен директор на компанията
3 фев 2021 17:32, Нели Христова
44
Какво наследство остави Джеб Безос в Amazon и онлайн търговията?
Снимка: БГНЕС

Двадесет и седем години след като стартира Amazon от гаража си и го превърна в една от най-ценните компании в света, основателят Джеф Безос заяви, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор. През всичките тези години Безос често се появява на страниците на Forbes - от дните, когато е бил оскъден предприемач в Barnes & Noble до момента, в който нетната му стойност става 196 милиарда долара.

Сега, когато Безос вече няма да е главен изпълнителен директор, Forbes предлага ретроспектива на неговия път към това да стане най-богатият човек в света и какво наследство оставя не само в Amazon, но и в света на електронната търговия.

Книгите бяха началото, но със сигурност не краят

Джеф Безос пое големите вериги книжарници като Borders и Barnes & Noble, когато започна да продава книги онлайн през 1994 г. До момента, в който компанията стана публична три години по-късно, тя носеше над 2,5 милиона заглавия и генерираше годишни продажби от 148 милиона долара. Инвентарът му се е обърнал 42 пъти през тази година, в сравнение с едва 2,1 пъти за Barnes & Noble. "Amazon.com не може да съществува във физическия свят", казва Безос пред Forbes през 1996 г., първата година, в която компанията се появи в изданието. "Никой столичен район не може да поддържа книжарница с милион заглавия".

Плюс това Безос нямаше никакво намерение да спре там. До 1998 г. Amazon започна да разширява предлагането си, за да включва всякакви неща, като CD, DVD, дрехи, играчки и офис продукти. Безос също започна да загатва за големите си амбиции, като отхвърли слогана на компанията като "Най-голямата книжарница на Земята" и започна да описва Amazon като онлайн търговец на дребно, който ще предложи "Най-голямата селекция на Земята".

Приветства продавачи от трети страни

През 1999 г. Amazon покани трети страни като продавачи да започнат да предлагат стоки на пазара и да се конкурират директно с продуктите, които Amazon сам продава. Тези продавачи (предимно малки и средни предприятия) сега формират гръбнака на гиганта за електронна търговия, генерирайки приблизително 60% от продажбите на своите продукти, двойно повече от процента, който са представлявали преди десетилетие.

Осъществяване на двудневна доставка като новото нормално

През 2005 г. Безос въведе нова програма за лоялност, наречена Amazon Prime, с примамлива привилегия: за $79 на година клиентите могат да получат безплатна двудневна доставка за своите поръчки. Това бързо формира очакванията на клиентите за онлайн пазаруване и накара останалата част от индустрията да се бори и да се конкурира. Amazon остава крачка напред, благодарение на над 100 центъра за изпълнение на поръчки, където се пакетират и изпраща артикули. Той също така изгради свой собствен транспортен флот, който е съперник на пощата, като ShipMatrix наскоро оцени, че доставя две трети от собствените си пакети. През 2019 г. Безос заяви, че ще инвестира допълнително, за да осигури еднодневна доставка на своите членове на Prime.

Създаване на Amazon Web Services за финансиране на бизнеса на дребно

През 2006 г. Amazon започна да предлага услуги за изчислителни облаци на други бизнеси. Той беше изградил технологията, за да управлява собствен уебсайт, а Безос си помисли, че може би ще спечели пари, като го разпростре на други. Наречен Amazon Web Services, той бързо привлече клиенти от НАСА и Netflix и генерира продажби от $35 милиарда през 2019 г. и помага за компенсиране на загубите от бизнеса на дребно.

"Той взе две много големи индустрии и едновременно, и някак под носа на конкурентите, той на практика стана лидер и успя да ги предефинира", каза Уорън Бъфет за успеха на Bezos както в търговията на дребно, така и в облачни конкурентни сектори в интервю за Forbes през 2018 г.

Влизане във физически магазини

Amazon направи първия си голям набег в търговията на дребно през 2017 г., когато обяви, че придобива Whole Foods за 13,4 млрд. долара. Оттогава той намали цените на стотици продукти и пусна специални бонуси за членовете на Prime, като безплатна доставка на хранителни стоки от всички свои магазини.

Пионерска автоматизирана проверка

Amazon отвори първия си магазин Amazon Go за обществеността през 2018 г., предлагайки на купувачите възможността да вземат артикули и да напускат, без да чакат в касата. Технологията Just Walk Out, която използва комбинация от камери и изкуствен интелект за автоматично проследяване на предметите, които купувачите поставят в количките си, оттогава е разпространена на повече от две дузини места. Той е достъпен и за други търговци на дребно - Хъдсън и OTG експериментират с технологията в шепа магазини на летището.

Ставайки най-богатия човек на планетата по пътя

Безос се появи за първи път в списъка на Forbes 400 през 1998 г., след като изведе публично компанията си с нетна стойност от 1,6 млрд. долара, което го направи 102-ият най-богат човек в страната и му спечели първото място на корицата на Forbes. Почти две десетилетия по-късно, през 2017 г., той изпревари Бил Гейтс за първи път като най-богатия човек в света.

Неговата нетна стойност също надмина 100 милиарда долара през тази година. Сега той е най-богатият човек на планетата с нетна стойност от 196 милиарда долара, благодарение на 11% дял и акции, които продължават да се противопоставят на гравитацията. (И това е след като даде на бившата си съпруга Макензи една четвърт от акциите му при развода.) През август 2020 г. той стана първият човек, който някога е струвал над 200 млрд. долара. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"През август 2020 г. той стана първият човек, който някога е струвал над 200 млрд. долара."Това са откровенни лъжи. Форбс изкарва в класацията си единствено хора които не са държавни глави, аристократи и/или наседници на подобни. Има хора с ДАЛЕЧ повече средства от него. Някои са над това да бъдат просто богати, те буквално печатат парите с които другите се състезават за тиквени медали. Ама айде Безос, Гейтс, Мъск и тн. Тия били най-богатите, вервайте.
29
0
 
0
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
А бе ***, за Джебо разбрахме ама не си писала отдавна за Тръмп,жена му и за великио Чайна Джо дето гони гол кучето!
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1995 -та реално стартира Амазон в един гараж и 5 години по-късно Джеф Безос дръпва 2 милиарда долара кредитче да разшири гаражчето.. След още 3 години има приблизително 40 милиарда.Не ви ли е достатъчно това ,за да ви просветне нещо извън овчият възторг?
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарочно ли бъркате имената на хората всеки божи ден?
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на този му взеха компанията и ще го гледаме на холограма.
25
2
 
5
 
! Отговори
Селски бек преди 3 години
РеДЖЕБ БЕЗОС , това като Маджо , никой не говори за него , но всеки знае , че управлява Убора ха
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с тоя си приличамеи на двамата вече не ни се работи
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има един друг, който пълни джебове и чекмеджета и може вече и да гони Джеф
22
5
 
3
 
! Отговори
ДжеБ Безос преди 3 години
Джеб Безос е най-големия пич сред милиардерите - лично мнение.
21
0
 
0
 
! Отговори
:D преди 3 години
:D От левия джеб в десния.Нарочно правят такива грешки (понякога).
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе за "Джеб" не знам какво е оставил,ама виж Jeff Bezos остави доста!!
19
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 3 години
*** Скъсания философства по форумите, пие менте ракия и муа пръжки с лук. Дядо Джеф си живее като бог и изобщо няма да разбере как стадо дървени философи са го плюли, измъчвани от тежък комплекс за малоценност.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От гаража тръгнал nи4a. Мдааам... Купил една ябълка и я продал. После купил две ябълки и тях продал...
17
1
 
8
 
! Отговори
Питър преди 3 години
На кого ни оставяш, другарю Джеб....
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусВсъщност първия му клиент е бил българин на Джеф и съответно Амазон, допринесли сме с нещо за корпорацията :)) Разбира се тогава е била малка фирмичка, просто ****о е бил първия клиент през 90-те :))
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 27 г. начело на компанията е нормално да смени амплоато. Даже е чудно, че е устискал толкова. Но иначе поклон пред предприемаческият му дух и неговият бизнес нюх. Това, което е постигнал и усилията, които е вложил заслужават поклон. Разбира се, ще има хейтъри, които ще злословят, но фактите са факти - от нищо е направил нещо огромно, от никой се е превърнал в най-богатият човек в света.
14
2
 
10
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 години
Компанията Амазон е като едно пораснало дете на което вече не му е нужна родителска подкрепа. Сега Джеф може да се отдаде изцяло на детската му мечта за покоряване на Космоса. За разлика от Елон Мъск който иска да сложи първия човек на Марс, плана на Джеф е да създаде огромни космически станции-градове в околоземна орбита. Пожелавам успех на космическата му компания Blue Origin.
13
1
 
4
 
! Отговори
Капитан Пикард преди 3 години
Това беше очаквано. Той отдавна разправяше, че иска да отделя повече време на космическата си компания Blue Origin, която, по собствените му думи, е най-важното му начинание. Амбициите му в космоса не са по малки от тези на Мъск, но различни. Единият е за Марс, а другият за Луната и орбитални станции. За съжаление Blue Origin се управлява много неефективно, но сега Безос ще може да стегне редиците.Двамата досега се хапеха, но скоро космическата надпревара в стил СССР-САЩ почва с пълна сила.
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Амазоня много отдавна е държавна фирма. Всички Big Tech фирми в САЩ са държавни.А тия фантасмагории за предприемачи и бизнесмени дето почнали от един гараж са приказки от 1001 нощ за наивниците да си мислят че има капитализъм и свободен пазар. Не няма такова нещо. Всичко е собственост на държавата а държавата е собственост на еврейско-масонската мафия. Градовете са ферми хора. Хората ги отглеждат като *** за да ги доят. Чрез хората узаконяват парите без покритие и им придават стойност.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ицова пак е пияна

Спонсорирани публикации