Правителството на Китай е притеснено: Все по-малко младежи искат да се женят

Жените вече не виждат смисъл в брака, а раждаемостта спада
3 фев 2021 19:30, Нели Христова
106
Правителството на Китай е притеснено: Все по-малко младежи искат да се женят
Снимка: БГНЕС

Преди две години Джоан Су се тревожи, че е напът да навърши 30 години. Тя работи за външнотърговска компания в южния мегаполис на Китай Гуанджоу, печели прилични доходи и прекарвала уикендите си заедно с приятели. Но за Су и нейните родители има един проблем - тя беше самотна.

"Тогава се чувствах така, сякаш 30-годишнината беше толкова важен праг. Колкото повече се приближаваше, на толкова по-голям натиск бях подложена да намеря подходящия човек, за който да се оженя - както от родителите ми, така и от самата себе си", казва тя пред CNN.

Сега на 31, Су все още е необвързана, но казва, че вече не се притеснява. "Какъв е смисълът да живееш с някой, който не харесваш, и след това да се разведеш след няколко години? Това е само загуба на време", казва тя.

Су е сред нарастващия брой млади хора в Китай, които отлагат или избягват изцяло брака. Само за шест години броят на китайците, които се женят за първи път, е спаднал с огромните 41%, от 23,8 милиона през 2013 г. на 13,9 милиона през 2019 г. Това сочат данните, публикувани от Националното статистическо бюро на Китай.

Спадът отчасти се дължи на политики, наложени преди десетилетия, които имаха за цел да ограничат нарастването на населението на Китай. Това означава, че има по-малко млади хора в Китай, които могат да се оженят, според китайски служители и социолози. Но това е резултат и от промяна на отношението към брака, особено сред младите жени, някои от които са все по-разочаровани от институцията и ролята й в укрепването на неравенството между половете, казват експерти.

"В екстремни случаи някои дори се объръщат към социалните медии, за да обиждат съпругите като "омъжени магарета" - унизителен термин, използван за описване на покорни жени, които отговарят на патриархалните правила в брака", обяснява Сяо Мейли, водещ глас в китайското феминистко движение.

"Този вид лична атака е погрешен, но показва силния страх към брака, който се усеща от мнозина. Те се надяват, че всички жени могат да осъзнаят, че бракът е несправедлива институция както за индивида, така и за жената като цяло, и по този начин да сложат край на това ", каза Сяо, който преди време измина 2000 километра, за да призове за реформа на китайската закони за сексуално насилие над деца.

Намаляващият процент на бракове е проблем за Пекин.

Раждаемостта е от основно значение за усилията на правителството за предотвратяване на наближаваща криза на населението, която може сериозно да наруши икономическата и социалната му стабилност - и потенциално да представлява риск за управлението на китайската комунистическа партия.

"Бракът и възпроизводството са тясно свързани. Намаляването на процента на бракосъчетания ще се отрази на раждаемостта, което от своя страна се отразява на икономическото и социалното развитие", заяви Ян Цунтао, служител в Министерството на гражданските въпроси, на пресконференция миналата година. "Този ​​въпрос трябва да бъде поставен на преден план", каза той и добави, че министерството ще "подобри съответните социални политики и ще увеличи усилията за пропаганда, за да насочи обществеността към установяване на положителни ценности за любовта, брака и семейството".

Тревожна статистика

През 2019 г. процентът на бракосъчетания в Китай се е понижил за шеста поредна година до 6,6 на 1000 души - спад от 33% спрямо 2013 г. и най-ниското ниво от 14 години, показват данните на Министерството на гражданските дела.

Китайските власти обясняват спада с намаляването на броя на хората в брачна възраст поради политиката за едно дете - целенасочена стратегия, въведена през 1979 г. за контрол на населението на Китай. Но демографите предупреждават от години за наближаваща криза на населението. През 2014 г. населението в трудоспособна възраст в Китай започна да намалява за първи път от повече от три десетилетия, алармирайки китайските лидери.

На следващата година китайското правителство обяви край на политиката за едно дете, като позволи на двойките да имат две деца. Този закон влезе в сила на 1 януари 2016 г., но както брачността, така и раждаемостта така или иначе спаднаха. Между 2016 и 2019 г. раждаемостта е спаднала от 13 на 1000 души на 10 - тенденция, която не се подпомага от факта, че жените вече са по-свободни, а младежите имат различни ценности.

Упадъкът на брака не е характерен само за Китай. В целия свят броят на браковете е спаднал през последните няколко десетилетия, особено в по-богатите западни страни. "В сравнение с други общества от Източна Азия като Япония, Южна Корея, Хонконг и Тайван, Китай все още има най-висок процент на бракове", казва Вей-Юн Жан Йенг, социолог от Националния университет в Сингапур, който е изучавал брака и семейството в азиатските общества.

Но никоя друга държава не се е опитала да инженерира населението си по начина, по който Китай го направи с политиката си за едно дете.

"Тази политика е повлияла и на браковете по друг начин", казва Йонг. "Традиционното предпочитание на китайските семейства към синове доведе до изкривено съотношение на половете при раждането, особено в селските райони. В момента Китай има над 30 милиона мъже, които ще бъдат изправени пред трудности да намерят съпруги".

Социално-икономически промени

Демографските промени сами по себе си не обясняват драстичния спад в процента на браковете в Китай. Жените стават все по-образовани и икономически по-независими.

През 90-те години китайското правителство ускори въвеждането на деветгодишно задължително образование, като вкара в класната стая момичета в райони, засегнати от бедност. През 1999 г. правителството разшири висшето образование, за да стимулира записването в университети. До 2016 г. жените започнаха да превъзхождат по брой мъжете в програмите за висше образование, което представлява 52,5% от студентите и 50,6% от студентите следдипломна квалификация.

"С повишеното образование жените придобиха икономическа независимост, така че бракът вече не е необходимост за жените, както беше в миналото", обяснява Йонг. "Жените сега искат да се стремят към саморазвитие и кариера, преди да се оженят. Това не е просто да се ожениш за някого, а да се ожениш за свекървите, да се грижиш за децата - има много отговорности, които идват с брака."

Но половите норми и патриархалните традиции не са настигнали тези промени. В Китай много мъже и свекървите все още очакват жените да извършват по-голямата част от грижите за децата и домакинската работа след брака, дори ако имат работа на пълен работен ден.

Междувременно дискриминацията по отношение на жените е трудова практика, което затруднява жените да имат кариера и деца. "Все повече млади жени си мислят: Защо правя това? Какво ми носи това?" казва Ли Сюан, асистент по психология в Нюйоркския университет в Шанхай, който изследва семействата. "Неравенството между половете наистина кара младите китайки да се колебаят, преди да влязат в института на брака."

"А нещата се влошават и от това, че изтощителните дълги работни часове и високият натиск на работното място оставиха на младите малко време и енергия за изграждане на взаимоотношения и поддържане на семеен живот", добавя Ли.

Статистиката показва, че и двата пола забавят брака. От 1990 до 2016 г. средната възраст за първите бракове се е увеличила от 22 на 25 за китайските жени и от 24 на 27 за китайските мъже, според Китайската академия за социални науки.

Цифрите в големите градове са още по-високи. Например в Шанхай през 2015 г. средната възраст за първите бракове е била 30 за мъжете и 28 за жените.

31-годишната Су от Гуанджоу често е чувала от женени приятели за бремето, което идва с брачния живот. "В днешно време икономическите възможности на жените се подобриха, така че всъщност е доста приятно да живеете сами. Ако намерите мъж, който да се ожени и да създадете семейство, ще има много повече стрес и качеството на живота ви ще намалее", каза тя.

Повишеният социален и икономически статус на жените също затруднява намирането на подходящ партньор за две групи в противоположните краища на брачния пазар: високообразовани, високодоходни жени и мъже с ниски образование и доходи. "Традиционно китайските жени искат да се оженят - това означава да се оженят за някой с по-високо образование и доход от себе си", казва Йонг. Това предпочитание до голяма степен остава на мястото си, въпреки нарастващия статус на образованието и нивата на доходите на жените.

Китайското правителство е притеснено

С очертаващата се криза на населението на хоризонта, китайското правителство въведе множество политики и пропагандни кампании, призоваващи двойките да имат деца. Държавните медии изнесоха лекции на семействата, че раждането на дете е "не само семеен въпрос, но и държавна работа". В градовете и селата се издигаха пропагандни лозунги, защитаващи второ дете, заместващи стари, заплашващи строго наказание при нарушение на политиката за едно дете.

"Правителството иска да създаде нови деца“, казва Ли, психологът от Нюйоркския университет в Шанхай.
Следвайки политиката за две деца, правителствата на провинциите удължиха отпуска по майчинство над 98 дни, предвидени от националните стандарти, като най-високият достигна 190 дни. Някои градове също започнаха да дават парични субсидии на двойки с второ дете.

През 2019 г. няколко делегати на Националния народен конгрес, законодателният орган на Китай с каучукови печати, предложиха да се намали минималната възраст за брак на 18 г. за двата пола от 22 за мъжете и 20 за жените, за да насърчат младите двойки да се женят по-рано и да имат повече бебета. Но предложението предизвика критика и подигравки в мрежата, като мнозина посочиха, че социалният и финансов натиск, а не законовите възрастови ограничения, са накарали младите хора да отложат брака.

Междувременно Комунистическата младежка лига - младежкият клон на ККП - пое задачата на Купидон, провеждайки масови събития за срещи на сляпо, за да помогне на необвързаните да намерят партньори в живота.

Властите не само насърчават младите хора да се женят, но и се опитват да поддържат семейните двойки заедно.

Миналата година националният законодателен орган на Китай въведе 30-дневен период на "охлаждане" за хората, подаващи молби за развод, който влезе в сила тази година. Новият закон предизвика критики онлайн, особено от жени, които се страхуват, че ще затрудни оставянето на развален брак - особено за жертвите на домашно насилие.

Но досега нито една от тези политики не е обърнала спада на процента на бракове.

Голяма част от проблема, според експерти, е, че нито една от политиките не е насочена към утвърденото неравенство между половете, което е възпирало младите жени да влязат в института на брака и семейния живот - като традиционните роли между половете и дискриминацията на жените на пазара на труда.

Ли казва, че през последните години наблюдава съживяване на по-традиционните роли на половете в правителствената пропаганда. "Това има много общо с правителствените планове и с това как правителството вижда младите мъже и жени като социални ресурси", каза тя.

"В днешно време има много силна нужда от грижи, като се има предвид културата на интензивно родителство и нарастващият брой възрастни хора. С отстъплението на държавното благосъстояние се нуждаем от все повече хора, които да поемат грижи за деца и грижи за възрастни, а жените са "по подразбиране" натрупване на работна ръка за такава работа. Така че мисля, че това е част от причината те да тласкат жените обратно към семейния живот."

"Дискриминацията срещу жените на работното място също се е влошила след облекчаването на политиката за едно дете, тъй като работодателите се притесняват, че жените вече ще имат второ дете и ще ползват повече отпуск по майчинство", каза активистът Сяо. "С тези нерешени проблеми, натискът от страна на младите жени да се оженят, да останат омъжени и да имат деца, само ще ги отблъсне", казва тя.

"Правителството трябва да промени начина си на мислене и да насърчи жените да раждат от гледна точка на защитата на правата на жените. Те не трябва да се отнасят към матката на жените като към чешмата за вода, която могат да затварят и пускат, както желаят", добавя Сяо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
2
 
! Отговори
Бай Дън преди 3 години
Скоро ще почнат да ни викат да оправяме младите китайки! Сигурно ще започнат безплатни екскурзии- за седмица при "оправяне" на 3-4 китайки-фирмата връща парите, тъй като е кандидатствала по европроекти! Време е и такива европроекти да се появят-няма само пари за извратени *** да дават я! Аз ще се запиша! Абе за две-три години ще ги оправим китайките ,да не се притесняват, па и ще почнем да завтаряме!
89
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги е егоистично е да се създадат деца именно защото родителите искат млади роби да им работят на нивата и да умре в жертва абсолютно ненужно на олтара на ДНК молекулата, която се дели неуморно просто защото може. Нивата е събирателно понятие за всички необходими действия като плащане на данъци които отиват за пенсионираните неработещите и нонсенс в живота. Сам не е лесно, напротив, разболява се и си отива човек като няма кой да го защитава. Бракът е отживелица останала от промиване на мозъци
88
1
 
2
 
! Отговори
жънзян преди 3 години
Що са им семейства?Нали си имат ракети и ядрени реактори, мечтата на сички скапани комунисти??Ето съвсем наскоро и най-якият вирус направиха и заразиха целият свят. За изтреблението на тъъпитее пролетарските маси постигнаха повече от всички комунисти в историята взети заедно. А в светлото комунистическо капиталистическо милионерско бъдеще усояха да вкарат цели 10 000 фанатично покорни члена на ККП.
87
4
 
2
 
! Отговори
87 преди 3 години
Така става, когато имаш зомбирани управници, които с поколения промиват мозъците на хората, че дългът към престъпни и шовинистични комунистически режими е по-голям отколкото личния интерес. Сега 2-3 поколения лозунгът на властта в Китай чета че ще бъде - "нуждата от нови деца са държавна работа". Хаха!!! Ами да тръгнат тогава младежите от ККП да правят деца на де каквото фанат.
86
2
 
9
 
! Отговори
aq преди 3 години
Ами щото "правителството вижда младите мъже и жени като социални ресурси", не като хора. Всички управници са изперкали последно време. От колеги работещи в Китай знам, че 99% от населението им е изключително експлоатирано и третирано като роби за да може 100 милиона китайци да са добре - членовете на ККП и някои техни необразовани роднини извън партията. Когато се отнасяш към хората като към роби на комунизма защо се очудваш, че губели желание за деца и семейство.
85
3
 
3
 
! Отговори
Еталон преди 3 години
Еталона за просперитет в днешно време е жените да имат по 3 деца от 3-*** различни бащи и 90% да са покрити с татуси, да лочат по бутилка концентрат на ден и да пушат по кутия и кусур.
84
0
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 3 години
Имали сме - Ренета Инджова.
83
0
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До МяуМоже да се ожени, ако е лесбийка. Нормално е да се омъжи :))) Език мой - враг мой!
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Сърбия има жена премиер.
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно няма точна рецепта, но факт е, че 98% от браковете са провалени. Дори и тези, за които хората мислят, че са еталон за щастлив брак.
80
8
 
10
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Гледах едно предаване за една италианка на 100 години, която изглеждаше като жена на 60 години. И тя така каза, че никога не се е женила, защото не е искала някой да й казва как да живее. И си мисля, че точно това е рецептата за дълъг живот сред жените.
79
3
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Например една Шотландия има жена министър председател.
78
2
 
2
 
! Отговори
До Мяу преди 3 години
Аз съм мъж, обаче одобрявам мнението ти!
77
4
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Не помня някога да сме имали жена за Президент или министър председател жена. Хайде да се поясня, че то бързо стоплят, ама требе повече да се обяснява.
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В съвременния свят, ако сте в състояние да създадете същество, което да оформите като изключително нагло и просто, имайте дете. Стига разбира се да можете да го изтърпите такова.Ако не можете да създадете друго дете, освен умно и чувствително, хич не се мъчете! Ще съсипете живота му, а и своя също, докато гледате как обществото го смазва.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво е оправданието да намеря някоя жена която харесвам и да я пръсна като кофа в знак на любов или да си направи харакири с пришелец да изскочи през стомаха, и да го отгледам после цял живот да страда и да умре в адски мъки като му отказват органите. Накрая точно само правителството само ще инкубира ембриони във фабрика и ще ги праща на нивата.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди проблема беше, че имаше много повече китайци отколкото китайки и имаше китайци за които просто нямаше жени. Сега като обърнаха резбата и китайците почнаха да се омъжват, стана обратното - останаха китайки без мъже
73
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в САЩ е така, и в Русия, Германия, България, Япония дори вече. Където жените работят, никой не иска да се жени. На работещата жена не ѝ трябва мъж да ѝ носи пари, тя си има. На мъжа не му трябва жена да ходи на работа и да прави пари - той това го прави и сам. Когато жените и мъжете имат една роля, те не се нуждаят един от друг и всякакви връзки стават напълно безсмислени и излишни. Просто е. Бачкат ли жените няма да има (здравословни) връзки.
72
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Феминизма е най-голямото зло което някога е поразявало човечеството! Никога до сега в мирно време не е имало такъв демографски срив, буквално цели региони се обезлюдяват и унищожават - тотален срив. Но пък най-интересното е че налегнатото от нихилизъм, апатия, егоизъм и простотия съвременно общество, това се приема като голям успех! И докато всичко се разпада, тук списват за това как жените не били длъжни да раждат и гледат деца, как това било дискриминация!?
71
1
 
5
 
! Отговори
Глобален Сатанист преди 3 години
Комунист и Технократ - Човечеството - Терминирано!

Спонсорирани публикации