Атанас Скатов от К2: Не се предаваме, всеки ден е уникален дар!

Алпинистът ни по пътя към мечтата: Труден и много опасен връх
23
Атанас Скатов от К2: Не се предаваме, всеки ден е уникален дар!
Снимка: БГНЕС

Една мечта е пътешествието на алпиниста Атанас Скатов към К2. Българинът, който загуби живота си в експедицията, тръгна за нея на 20 декември 2020 г.

"Днес започва едно ново и много специално пътешествие за мен. Зимна експедиция над 8000 метра определено е много сериозно предизвикателство, дори и да не е К2. Изключително благодарен и щастлив съм, че имам тази възможност да науча още много нови неща за зимната планина над 8000 метра и то към единствения все още неизкачен връх през зимата на нашата планета К2, 8611 м в Каракорум, Пакистан.

Още по темата
Това е за мен експедиция номер 21 за последните 8 години и 14-та над 8000 метра. Но колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си.

На тази експедиция се сбъдва още една моя мечта, а именно да имам близък човек на базов лагер, който да ме подкрепя и да ми помага. Така в това пътешествие се впуска заедно с мен моята приятелка. Желанието й и ентусиазмът й за участието й в тази експедиция са невероятни", пише тогава Скатов.

Алпинистът подробно споделя впечатленията си от всеки ден в официалния си сайт и в социалните мрежи. Зимното изкачване на връх К2 е изключително трудно при тези ниски температури и силен вятър.

Чакаме прозорец от хубаво време, за да тръгнем към върха, но не на всяка цена! Само ако има подходящи метеорологични условия, казва той в една от последните записки. Всяка вечер температурите стигат минус 30 градуса, а битката със суровата природа е постоянна.

"Не е нужно да си на върха на К2, за да усетиш суровата сила на природните стихии. За съжаление, палатката ни не устоя на ветровете през последните няколко дни на базовия лагер, но ние все още не се предаваме", казва Скатов и се шегува с тежките условия: "Вече спокойно може да живеем без отопление зимата в България".

На 16 януари непалската експедиция успя да се качи на върха и този ден Наско описва като исторически за алпинизма.

"Голяма група от непалски шерпи показаха, че невъзможното е възможно, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник. Сърдечно ги поздравявам! Радвам се, че точно те първи изкачиха върха. Заслужават го! Силно вярвам, че и ние ще имаме шанс и добро време през идните дни. Невероятно труден връх, който често няма изкачвания дори през летния сезон. Браво, момчета! Гордеем се с вас!", пише той.

Същевременно голямата радост от този успех е помрачена от смъртта на алпинист.

На слизане към базов лагер моят голям приятел, мотиватор и най-добрия алпинист, който познавам, Серджи Минготе падна и вече е в небесното царство. Серджи живееше в небесата, най-добрият атлет, който познавам, завършил успешно много триатлони, айрън мен, ултра мен и невероятен алпинист с високи постижения. Винаги ми помагаше много със съвети. Невероятно добър човек, скромен, винаги усмихнат, отзивчив.Заедно изкачихме върховете Гашербрум2 и Дхаулагири през 2019 г. Не съм на себе си и не знам как ще продължи тази експедиция, пише Скатов и изказва съболезнования.

В една от тези записки, които описват експедицията, той посочва, че се климатизира трудно и не е в своята форма.

"Също така се убедих, че това е най-трудният осемхилядник. Теренът е много техничен и опасен. Падат камъни и вече няколко души пострадаха, един с опасност за живота. Труден и много опасен връх", казва Атанас Скатов.

Но алпинистът описва и мечтата: "Всеки един ден, независимо слънчев или мрачен, е уникален дар, носещ със себе си неземна красота, която не може да бъде описана с думи или заснета в кадър!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 3 години
Браво!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шерпите не обичат солови играчи и това е крайно време да се разследва, след смърта на Боян..
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър вечер, другарю фашист от Първа линия! Нали се сещаш, че ако дроба ми е на пастет, ти едва ли ще ме спасиш. Та продължавай да биеш подкожни инжекции и да се хвалиш с това. Между другото, споменах ли, че щом ти плащат заплата от моите данъци, трябва да стоиш мирно пред мене?
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От първа линияАбе, пич, не се занимавай с тоя. Просто като ти дойде при тебе и не може да си поеме въздух, го зарежи и тръгни да следваш мечтите си. Тогава ще схване много бързо кое е важно в тоя живот...
13
3
 
13
 
! Отговори
От първа линия преди 3 години
Да не дава Господ да ти се случи на теб или на твой близък да дойдеш при нас, когато белият ти дроб е станал на пастет от вируса и умираш, защото не можеш да дишаш, тогава ще прецениш какво е малко и какво е много, виж статистиката колко хора умират от Ковид всеки ден :(
12
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко ми се вижда.На тебе много ли ти се вижда?
11
2
 
7
 
! Отговори
От първа линия преди 3 години
Каква първа линия бе, ти добре ли си?Какво толкова правиш на тая първа линия?Приемане на пациенти с КОВИД, вземане на биологичен материал за изследване - кръв, храчки, натривка от носа и носоглътката, поставяне на инжекции - венозни, мускулни и подкожни, венепункция (включване на абокат), венозни вливания (т.нар. системи), обдишване (амбу), интубации...Малко ли ти се вижда?
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако родителите на този бяха избрали да "следват мечтите си" вместо да го дондуркат, тоя или нямаше да го има, или животът му щеше да бъде толкова гаден, че мечтите му да са от съвсем друго естество. Просто отбелязвам за тези, дето величаят мечтите и смятат такова поведение за героизъм...
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква първа линия бе, ти добре ли си? Какво толкова правиш на тая първа линия?
8
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значии, нормалните хора, които са на първа линия в борба за за живота ви при епидемията са ***, щот за това им плащали, а този екскурзиант е герой?! Та не разбрах нещо за мършата и героизма ви?
7
7
 
18
 
! Отговори
Дацо преди 3 години
Преди време писах за ония другия *** ,който си отиде преди 2 години и тогава като ме нападнаха защо пиша такива неща ! Ами пиша ги защото тия хора за мен са ***! Тоя пък взел и приятелката си ,да има кой да го прибере с чувала ,ако го намерят !
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направо невероятно преживяване за приятелката му.
5
23
 
15
 
! Отговори
Хом преди 3 години
ай сега стига сте ни занимавали с един и същи човек. Умрял е и точка. Честно ви казвам дори не знам кой е този че толкова много да му се тръби.
4
7
 
29
 
! Отговори
Vasko преди 3 години
Българите сме ужасен народ, пич, просто има изключения като този човек. Да почива в мир.
3
6
 
10
 
! Отговори
родител преди 3 години
Всеки лууд с номера си ,но жалко ,че загиват за тоз де духа , а скръбта на семейсттвата име най-голяма !И сега е го погребатт с държавни почести !! За това ли е заслуугата !
2
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горкият човек.Да почива в мир. А това,че някаква *** е отишла там заради него,случайно да не изпусне нещо...това хич не е важно.Може би ако не беше отишла на него нямаше да му се случи това нещастие
1
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите сме велик народ!

Спонсорирани публикации