Температура от -63 градуса, силен вятър, трима алпинисти с измръзване: Ужасът на К2

Няколко алпинисти все пак са продължили щурма на върха
Обновена: 8 фев 2021 14:50 | 5 фев 2021 11:50, Нели Христова
103
Температура от -63 градуса, силен вятър, трима алпинисти с измръзване: Ужасът на К2
Снимка: БГНЕС

Зимното изкачване на връх К2 рязко се превръща в кошмар, след като времето се влошава. Алпинистите се отказват от щурмуването на върха и се връщат към лагер 3 откъдето да поемат към базовия лагер.

Още по темата

Според публикации в Twitter от профила на Мухамад Али Садпара  - пакистански алпинист, който също се опитва да щурмува К2, температурата е паднала на -63 °C и е излязал силен вятър.

Трима от алпинистите са с измръзвания, а Мухамад Али Садпаре е единственият алпинист, който е продължил изкачването си към върха заедно със сина си Саджид Садпара и Джон Снори от Чили, член на SST. Техните GPS тракери са замръзнали и не показват местоположението им.

Последно те са засечени на 8200 метра, близо до Bottleneck. Вероятно още се изкачват

Според експертите, изскачването на върха би отнело 14 часа. Мухамад Али Садпара и останалите алпинисти се изкачват вече 13 часа. Над 8000 метра е най-опасната зона в подножието на върха, всеки изминат метър там изисква огромни усилия.

По пътя към базовия лагер се къса въжето на Атанас Скатов. Екип от шерпи е изпратен да го издирва, но тъй като районът е труден, те не са успели да го достигнат. Към мястото лети и хеликоптер, съобщават от SST. Възможно е изчезналите алпинисти да са повече, тъй като от Alpine Adventure Guides публикуваха в Twitter, че хеликоптерът ще издирва повече от един човек. Според руски екип от алпинисти, изчезналите са двама.

Постовете за българина в Twitter веднага бяха залети с коментари, изразяващи надежда, че той ще бъде открит жив.

Bad news. Another accident may have taken place on K2. It would be the Bulgarian Atanas Georgiev Skatov who fell when a fixed rope broke when he descended from field 3 to base camp. A group of Sherpas has set out in search of him. #K2winter2021 #k2winterexpedition2021 #k2 pic.twitter.com/q0LIvnis5E

— Rohshan Din Diameri ☢ (@Rohshan_Din) February 5, 2021

Други не са толкова оптимистични за съдбата на Скатов. От Baltistan Times пишат за Атанас: "Твоят героизъм ще бъде запомнен в сянката на мисията, за която пожертва живота си. Той все още е изчезнал, търси се тялото му."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
0
 
! Отговори
Shark преди 3 години
До 72. Абе ай не се прави на остроумен, като нямаш какво да кажеш по-добре си мълчи.
66
3
 
3
 
! Отговори
До "shsrk" преди 3 години
Не си shark, а sprat!
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам, ама тия са щури глави. Това са си рискови начинания!!!
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Температурата е добра за ваксината на Пфайзер.
63
0
 
5
 
! Отговори
4и4о дядко преди 3 години
интересно как така се е скъсало въжето?на клиповете се вижда че въжетата са две..?пропуснахте да споменете и Иван Томов-Бог да го прости
62
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Атанас Скатов щеше да е първият българин изкачил К2 през зимата. Името му щеше да се запомни... За съжаление плати най-високата цена при опита да остане в историятаПочивай в мир
61
1
 
32
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Юнг пише в едно от есетата си (базираво на експеримент с негов приятел алпинист), че алпинизмът в голяма част от случаите е търсене на смъртта от несъзнанието. Този несъзнателен стремеж е породен от някакво вътрешно разочарование на човека от т.нар. "обикновен" живот там долу. Тълкувайки сънищата на неговия приятел, Юнг стига до извода, че поривът му за покоряване на върхове е породен от факта, че той не се чувства в свои води на земята. Той иска друг свят, несъзнаваното упорито търси отвъдното.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мир на праха му! П.С. И днес.бг, вземете си грамотни списвачи - изСкачете ги на ниво 8-ми клас поне: Трима от алпинистите са с измръзвания, а Мухамад Али Садпаре е единственият алпинист, който е продължил изскачването си към върха...
59
2
 
3
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Ама и тия алпинисти бая *** са оставили след себе си. Да си го събират на връщане!
58
6
 
14
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Не мога да ги разбера тези хора, а и не се и мъча да го направя. Какъв е смисълът от подобно начинание. Освен чесане на собственото си его. Тома си е чист егоизъм. Да, точно това е, егоизъм, да тръгнеш някъде с риск за живота си, за който знаеш предварително и да оставиш семейство и близки, които разчитат на теб. Това си е егоизъм. За едното "Вижте ме колко съм велик".
57
9
 
21
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Абе аз нищо не разбрах от туй дето е писала тая журналайка бе...Вика некакъв щурм имало и аз пущам видеото атака да гледам, пък някакви навлечени като *** едва пълзят по снега нагоре...Ами то ако на туй щурм са вика, войската де е щурмувала на фронта, в гроба ша са върти кат пумпал бе...Ей да му се не види...скинало му са въжето на тоя и отишъл марцина-ами такава е тя...ама само геройства не му пишете, защото героите са друга порода-не си дават живота напразно а за да живеят други!
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистАми вече са открили тялото и го свалят с хеликоптер.
55
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"изСкачване".... веднъж да го сгрешите как да е, грешка от бързане, но навсякъде така да го напишете си е чиста неграмотност
54
10
 
7
 
! Отговори
Dimitar преди 3 години
Огромна трагедия! За съжаление има неща, които не зависят от нас. Скъсването на въже е жестока случайност, независеща от качествата на Атанас Скатов. Само чудо може да го е запазило жив, но до последно всички ще се надяваме да се върне жив.
53
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас може да има, но ужасени няма! На хората не им дреме за поредните самоубийци тръгнали да търсят своите 5мин. слава.. Всъщност не е ясно и какво търсят.
52
12
 
14
 
! Отговори
Мда преди 3 години
От цялата история ме интересува само едно - кой финансира тия глупости? Моля ви, кажете, че не е държавата...
51
1
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Скатов го пиши бегал, тук въпросът е - "Прогнозата на времето ли е била погрешна, или просто всички са големи мъже и не им пука от времето?!". Е, вече някой от големите мъже не са сред живите. А тия тримата ако успеят да се приберат, ще трябва да черпят до края на живота си.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Открили са тялото му и го свалят...
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме ли трети герой които да направи тройната корона, защото май вече е я направихме. Проданов, Петров, Скатов.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тялото е открито.

Спонсорирани публикации