Температура от -63 градуса, силен вятър, трима алпинисти с измръзване: Ужасът на К2

Няколко алпинисти все пак са продължили щурма на върха
Обновена: 8 фев 2021 14:50 | 5 фев 2021 11:50, Нели Христова
103
Температура от -63 градуса, силен вятър, трима алпинисти с измръзване: Ужасът на К2
Снимка: БГНЕС

Зимното изкачване на връх К2 рязко се превръща в кошмар, след като времето се влошава. Алпинистите се отказват от щурмуването на върха и се връщат към лагер 3 откъдето да поемат към базовия лагер.

Още по темата

Според публикации в Twitter от профила на Мухамад Али Садпара  - пакистански алпинист, който също се опитва да щурмува К2, температурата е паднала на -63 °C и е излязал силен вятър.

Трима от алпинистите са с измръзвания, а Мухамад Али Садпаре е единственият алпинист, който е продължил изкачването си към върха заедно със сина си Саджид Садпара и Джон Снори от Чили, член на SST. Техните GPS тракери са замръзнали и не показват местоположението им.

Последно те са засечени на 8200 метра, близо до Bottleneck. Вероятно още се изкачват

Според експертите, изскачването на върха би отнело 14 часа. Мухамад Али Садпара и останалите алпинисти се изкачват вече 13 часа. Над 8000 метра е най-опасната зона в подножието на върха, всеки изминат метър там изисква огромни усилия.

По пътя към базовия лагер се къса въжето на Атанас Скатов. Екип от шерпи е изпратен да го издирва, но тъй като районът е труден, те не са успели да го достигнат. Към мястото лети и хеликоптер, съобщават от SST. Възможно е изчезналите алпинисти да са повече, тъй като от Alpine Adventure Guides публикуваха в Twitter, че хеликоптерът ще издирва повече от един човек. Според руски екип от алпинисти, изчезналите са двама.

Постовете за българина в Twitter веднага бяха залети с коментари, изразяващи надежда, че той ще бъде открит жив.

Bad news. Another accident may have taken place on K2. It would be the Bulgarian Atanas Georgiev Skatov who fell when a fixed rope broke when he descended from field 3 to base camp. A group of Sherpas has set out in search of him. #K2winter2021 #k2winterexpedition2021 #k2 pic.twitter.com/q0LIvnis5E

— Rohshan Din Diameri ☢ (@Rohshan_Din) February 5, 2021

Други не са толкова оптимистични за съдбата на Скатов. От Baltistan Times пишат за Атанас: "Твоят героизъм ще бъде запомнен в сянката на мисията, за която пожертва живота си. Той все още е изчезнал, търси се тялото му."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
15
 
17
 
! Отговори
Снайпер преди 3 години
Седи си сега наш безработен ***,я с биричката и премъдро заявява "Да не би мирно стояло, да не би чудо видяло". И чувства добре. Гледайки ТЕЦ-а от прозореца.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50Аз да не съм пиле, че да ми стане лошо от замразено пиле?
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46Тебе става ли ти лошо, като идеш в магазина и видиш замразено пиле?
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До баш майстораЩе влезеш в изторията като първия изкачил Еверест с лифт и без кислород.
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Духове? Това е катерене по почти отвесни заледени скали по тънки въжета и кирки при буреносен вятър, температура пише колко, постоянна опасност от лавини и най-вече липса на кислород, което предизвиква гадене, замайване, халюцинации и само по себе си може да убие за минути.
42
2
 
29
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Добър,лош,да запалим свеш и Бог да го прости!
41
3
 
17
 
! Отговори
баш майстора преди 3 години
Аз се качвам само на върхове където има лифт. Като пуснат лифт до К2 може и да ида.
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се изкачват и броят телата на загиналите не им листава лошо?
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лоша работа, много екцтремни са условията там през зимата. Бог да го прости!
38
0
 
53
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Алпинизъм - най-трудният и най-опасен начин да стигнеш там, където нямаш абсолютно никаква работа.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
K2 е много по-труден върх от Еверест.
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо ВаньоЩо да е грозна?Шерпството си е професия като всяка друга.Като хамали.Плащат им - носят.Нищо срамно няма.Някои ходят на почивка на море в Гърция.Други ходят на почивка в Хималаите.Шарен Свят.
35
1
 
20
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Еверест може би да, но К2 изисква по-сериозни умения.На Еверест на практика почти само ходиш, а тук има изкачване на скали което изисква опит.
34
1
 
12
 
! Отговори
do 29 преди 3 години
То и в градски условия никой не може да ти помогне.. Дори на стълбите на болница.. И си умираш гушнал кислородната бутилка...
33
0
 
30
 
! Отговори
Ще преди 3 години
От самото начало експертите казаха, че комерсиалната експедиция на SST тип куцо и сакато ще свърши зле. Лятото умират хора и то много по-опитни. Там като паднеш падаш стотици метри върху лед и камъни. Шанс да е жив на практика няма.Има дори заснети подобни трагедии на K2. Арогантността към планината не прощава. Снори е исландец, а не чилиец. Пакистанците с него, специално бащата е топ катерач. Дано успеят.
32
3
 
51
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Айде да си я кажеме грозната Истина право куме в очи...Всеки, който има пари и желание може да "Покори" Еверест или друг някой осемхилядник.... Обаче си трябват кинти..Като си платиш ще те бутат три шерпа по гЪзззо, и ще се качиш. Голямо "покоряване" голямо чудо. Малко хора знаят,че на един алпинист се пада средно около ТОН багаж и провизии за цялата експедиция. Анонимните герои на Хималаите са шерпите.
31
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човешкото тяло не е пригодено за такива условия. Изкачването на подобни върхове си е руска рулетка.
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Твоят героизъм ще бъде запомнен в сянката на мисията, за която пожертва живота си. Той все още е изчезнал, търси се тялото му."Героизъм означава самоотверженост и себеотрицание. Да катериш връх за тръпката, на който са загинали много хора е глупост. Да не се бъркат двете понятия.
29
1
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
На тази височина живеят духовете на мъртвите и ако не са на кеф ти взимат живота. Айде няма нужда, стойте си на ниското!
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-63 градуса, горе-долу на толкова съхраняват ваксината на файзер... Дано стане чудо и го спасят Атанас.

Спонсорирани публикации