Защо К2 е "див връх, който се опитва да те убие"?

Според писателя Мик Конефри той не е като обикновените върхове
Обновена: 8 фев 2021 13:16 | 8 фев 2021 12:32, Нели Христова
92
Защо К2 е "див връх, който се опитва да те убие"?
Снимка: Flickr

K2 е "див връх, който се опитва да те убие" според американския алпинист Джордж Бел.

Извисявайки се величествено над хребета Каракорам по протежение на границата между Пакистан и Китай и очукана от зверско време, тази планина с форма на пирамида винаги е била най-голямото предизвикателство за най-добрите планинари в света - и гробището на много от техните амбиции. През 2008 г., в най-тежкия инцидент в историята си, 11 алпинисти загиват, опитвайки се да изкачат K2.

Докато прави документален филм за BBC, Мик Конефри има късмета да срещне редица пионери, които са се опитали да завладеят планината, като първи е италианския алпинист Ардито Дезио през 1954 г. Книгата на Конефри "Призраците на K2: Епичната сага за Първото изкачване" се опира на интервюта, както и на новоиздадените дневници и писма, за да ни въведе в маниите, враждата и актовете на героизъм, които K2 вдъхновява в онези, които се осмеляват да го изкачат.

Конефри обяснява пред National Geographic защо K2 разкрива най-доброто и най-лошото в алпинистите, какво има предвид алпинистът Чарлз Хюстън под термина "Братството на въжето" и как първият човек, опитал да изкачи K2, е попаднал на обложката на албума на Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band на Бийтълс.

"К2 е толкова е смъртоносен поради комбинацията от елементи. Той  е около 243 м по-нисък от Еверест, но топографията е много по-строга. Изкачвайки Еверест имате стръмни участъци, които след това се изравняват. Много малко участъци  от K2 са равни. Има само на около 7 300 м, когато пътят се изравнява за кратко, но това е единствената почивка. Също така в зоната на смъртта, определена над 7600 м, е възможно да падат камъни и лавини. А времето е ужасно и непредсказуемо. Преди години имаше дълъг период, в които никой не успя да се изкачи на K2, защото времето беше толкова лошо", разказва Мик Конефри.

По-думите му първият опит за изкачване на К2 е най-странен - по склоновете му тръгва окултистът Алистър Кроули.

"Алистър Кроули е известен с това, че е окултист. Някои хора го наричат ​​сатанист, но това не е съвсем правилно. Няма съмнение, че той е бил очарован от окултната и източната религия. Но въпреки че той е най-известен със секса, наркотиците и поезията - и с това, че е на корицата на Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band - в младостта си той е бил пламенен планинар. Видът алпинизъм, който харесвал, бил опасният. Не е обичал да се катери с водачи. Харесвал е да се катери сам или с партньора си Оскар Екенщайн. Искал е екстремни преживявания до краен предел", разказва Конефри. "Кроули и Екенщайн правят първия опит да изкачат K2 през 1902 г. По онова време никой не е имал представа за това какво ще бъде. Мислели са, че ще отидат до Хималаите и ще покорят K2 след няколко дни. Но експедицията започва да се проваля. Екенщайн, лидерът, имал лоша респираторна инфекция. Кроули имал малария и прекарвал по-голямата част от времето в палатката си с висока температура. В един момент той толкова обезумял, че започнал да размахва револвера си към други членове на екипа."

Най-добре за психологията на онези, които се опитват да изкачат К2, говори историята на Фриц Виснер - германския алпинист, който отива в Америка през 30-те, за да направи революция в американското катерене, въвеждайки европейски техники. Но веднага щом експедицията му потегля към К2 през 1939 г., непосредствено преди избухването на Втората световна война, всичко се обърква.

"Трябвало е да събере бързо екип, защото алпинистите, които е искал да го придружат, не са били на разположение. Още преди да пристигне в базовия лагер, един от водещите му алпинисти се разболява ужасно. Фриц се насилва да изкачи върха, но групата послушници, които бил принуден да вземе със себе си, започнали да отпадат. Накрая Фриц стигнал върха, а останалата част от екипа му била на дъното на планината. Трагедията е била неизбежна", разказва Конефри. "Фриц почти стигнал до върха. Но по пътя си надолу, той установява, че останалата част от екипа му е свалила от планината спалните чували, сгънали палатките и се е отървали от хранителните продукти, на които разчитал. Още по-лошото е, че един от колегите му, Дъдли Улф, останал блокиран високо в планината. Бяха направени три опита да свалят Улф, но той умря на K2. Трима шерпи също загинали."

Фриц все пак оцелява, а когато се връща в Америка, започват разпитите: Защо оставихте Дъдли Улф в планината? Защо шерпите умряха? Това било в контекста на току-що избухналата война. Тогава германската националност на Фриц се превръща в ключов елемент, а противоречията все още продължават.

"Дори успешната италианска експедиция от 1954 г. е подложена на ожесточени борби. Въпреки че стига до върха, членовете на екипа прекарват години в спорове и дори съдебни дела. Това е екстремна планина, която поставя екстремни изисквания към всички алпинисти, които се изпитват да я изкачат. Поради това, когато нещата не вървят по план, получавате тези ужасни, нелепи аргументи", казва Конефри.

В книгата си той пише, че всяка година планината разкрива част от жертвите си. Самият Конефри прави едно ужасяващо откритие - докато прави снимка на върха, той вижда гръден кош. "Правихме снимки на тези поразителни ледени скулптури в ледника между базовия лагер към K2 и лагер едно. Изведнъж един човек от екипа ми каза: "Има гръден кош." Лежеше на десетина метра разстояние. Едва ли можете да го видите, защото костите бяха избелили и бяха частично вградени в снега. Около него нямаше нищо, което да може да идентифицира от кого идва; без дрехи или вещи. Затова сметнахме за най-добре да го оставим там, където беше, вместо да го безпокоим. Това беше смразяващо напомняне за това колко опасна е планината."

Конефри разказва и за "проклятието", което тегне над жените, които се опитват да изкачат К2.

"Дълго време се наблюдаваше този странен факт, че жените, които успяваха да стигнат до върха, или умираха при спускането, или умираха няколко години по-късно. Първа до върха стига Ванда Руткевич. Тя стъпва там точно преди френската алпинистка Лилиан Барард, след което умира на Канченджунга шест години по-късно. През 1986 г. тя се изкачва със съпруга си Морис Барард и умират при спускането. По подобен начин британската алпинистка Джули Тулис стига до върха, след което почива по пътя надолу. Същото е и с Алисън Харгрийвс. Това породи идеята, че на K2 има проклятие за алпинисти - жени. Разбира се, това е опровергано. Има жени, които са изкачили K2, сред тях е легендарната испанска алпинистка Едърн Пасабан, която стана първата жена, изкачила всички Осемхилядници", разказва Конефри.

Това, което най-много впечатлява Конефри е, че част от алпинистите от златната ера или живеят невероятно дълго време, или умират млади докато се катерят. Ардито Десио доживявава до 101 г ., Чарли Хюстън доживява до 90 години, Фриц Виснер доживява до края на 80-те си години.

"Тези момчета са толкова корави, че просто продължават да живеят", казва той.

"Когато разговарях с Чарли Хюстън за експедицията през 1953 г., можех да усетя, че всичко все още е толкова живо в съзнанието му. Когато разговарях с италианците Компаниони и Лацедели относно стигането до върха, в гласовете им все още имаше това невероятно чувство на учудване: "Наистина ли направих това?". Тъй като изкачването на K2 е толкова трудно и има толкова много шансове срещу вас, ако успеете, ще останете с това чувство на учудване. Ако се провалите, оставате с чувство на силно разочарование, защото трябва да сте вложили толкова много в него. Трябва да поставите живота си на опасност, а това те бележи завинаги", казва Конефри.

"Около K2 няма толкова много щастливи истории. Има много нещастни истории, защото е толкова трудно и опасно. В близост до базовия лагер в K2 има паметник на Арт Гилки, който загина по време на експедицията си. Всяка година се поставят все повече малки табели, в които се записват хора, починали на K2. Тези малки табели дрънкат на вятъра, което им придава странно, неземно качество. Напълно нормално е K2 да остане без име. Той не е обикновен връх. Има нещо различно в него, толкова е опасен", завършва Конефри.


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
2
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
До Анонимен
Хората ходят там, не за да ви дават отчет на вас! Не е необходимо и да ги разирате. А като не ви харесва, това което правят хората, моля коментирайте под някоя друга статия, която ви интересува и няма да плюете, а ще изкажете вашето мнение!!!
Боже, прости им! Те не разбират!
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много си е хубав върха. Тези които застават в подножието му, те са проблемът. Аз го разбирам , но за единици хора. Хора, които могат. Застават там с моженето си, с пиката, с въжетата и нагоре доколкото силите им ще позволят и малко късмет да не се притури планината за тези няколко толкова важни часа. Другите дето отиват с искането си само и после реват , че си били платили, че шерпа не го довлякъл, че въжетата са стари или падат с километри..ами..за умрелите нищо
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До К2.1

Имаш едно време и виц по темата: Как можем да качим 8 млн. нашенци на Еверест? Като им безвъзмездно им раздадем земи за ползване там по еди-кое си постановление...
63
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съм специалист и грам не разбирам от алпинизъм. Моето мнение е, че такива върхове и изобщо природни забележителности са създадени, за да им се любуваме, а не да се надиграваме с тях. Разбирам, че за един алпинист покоряването на връх е голям успех, но често има толкова безрасъдство, арогантност и неподготвеност, че природата рано или късно взема своето.
62
3
 
13
 
! Отговори
О, Боже ! преди 2 месеца
пак ли ще плащам за хеликоптер да прибере мършата на поредния геройски загинал Умник Гюро ..... за тези забрана за пътуване няма ли !?
61
6
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Като е толкова лош - да му хвърлят няколко ядрени бомби отгоре и ще го изравнят като тава...
60
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доколкото знам, К2 не е отишъл в тях и да го моли да бъде изкачен. Че има гламави какво е виновна природата.
59
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той нищо не се опитва . Хората се опитват да се самоубият
58
7
 
25
 
! Отговори
К2.1 преди 2 месеца
Ако беше в България тоя връх вече щеше да има 3 лифта, 8 писти и поне 20 хотела над 7600м височина, тия с джиповете щяха да те качават до горе по договаряне, а най-горе алпинистите щяха да намират багер, който заравнява за хотела на едно поставено лице, свързано с едни хора от една партия.
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
К2 изглежда като кръвожаден наркобарон. В случай, че се закачаш с него, си носиш отговорността. Иначе си живееш спокойно.
56
0
 
17
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
Студена бира на топло плажче ... къде е тоя К2 да ме убие?
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В место такива хора с много пари очевидно, да отидат със семействата си на Хавай, Бора-Бара, Рио, тези красиви слънчеви райски кътчета на света, те тръгнали да си дирят смъртта.
54
3
 
31
 
! Отговори
тъпия преди 2 месеца
Мене К2 не се опитва да ме убие. Опитват се да ме убият тея дето ги избирам да ме управляват. Плащам им заплатите, колите им, апартаментите им и охраната им. Опитва се да ме убие всеки с кола на пътя. Искат да ми бият ваксина, ако откажа ще ми ограничат правото на свободно придвижване. Газа в ла*на на всяка крачка. Дишам отровен въздух. Пия *** вода. Ям вносни *** със съмнително качество, специално произведени за моята страна. Децата ми учат онлайн...идват предизвестени изборни резултати.
53
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не мисля, че неодушевени предмети, скали и т.н. искат да ви убият. Те нямат воля те нямат чувства. Невниманието, некадърността ви убиват със сигурност на такива сурови терени.
52
0
 
26
 
! Отговори
стефчо преди 2 месеца
Не съм чул връх да иска да убие някой,все едно блока ми на 18 етажа да иска да ме убие. Върха убива скучаещи персони с много паари и свободно време за трошене!
51
0
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
Нели, статията ти не отговаря на поставения в заглавието въпрос.
К2 е най-опасният за изкачване връх, защото няма технически лесен маршрут до него.
50
4
 
19
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 месеца
Те алпинистите са ни като футболистите . Единия беше диабетик , другия веган . Все болни хора които имат нужда от лечение но иначе тръгнали да се правят на велики
49
4
 
3
 
! Отговори
Днешната история 8: преди 2 месеца
И сега има въпроса ама ти откъде знаеш, че Витман е бил против тоя Холокост срещу цивилни.

Всеки войник ще ти каже: Не е честно. Не е спортсменско. Тежко въоръжени хора срещу невъоръжени цивилни. Голямо състезание и голяма война. Големи сте мъже едва ли не! Толкова за днешната история!
48
0
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 2 месеца
ми да дойде да ме убие и мене К2 като е толкова смрътоносо, ей така като си лежа в леглото в хоумофис ...
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега четох във форум за алпинизъм как се затюхкали, че 10 деца оставали без бащи.
6 на Дон Синори
3 на Джей Пи Мор
1 на Скатов

Спонсорирани публикации