Защо К2 е "див връх, който се опитва да те убие"?

Според писателя Мик Конефри той не е като обикновените върхове
Обновена: 8 фев 2021 13:16 | 8 фев 2021 12:32, Нели Христова
92
Защо К2 е "див връх, който се опитва да те убие"?
Снимка: Flickr

K2 е "див връх, който се опитва да те убие" според американския алпинист Джордж Бел.

Извисявайки се величествено над хребета Каракорам по протежение на границата между Пакистан и Китай и очукана от зверско време, тази планина с форма на пирамида винаги е била най-голямото предизвикателство за най-добрите планинари в света - и гробището на много от техните амбиции. През 2008 г., в най-тежкия инцидент в историята си, 11 алпинисти загиват, опитвайки се да изкачат K2.

Докато прави документален филм за BBC, Мик Конефри има късмета да срещне редица пионери, които са се опитали да завладеят планината, като първи е италианския алпинист Ардито Дезио през 1954 г. Книгата на Конефри "Призраците на K2: Епичната сага за Първото изкачване" се опира на интервюта, както и на новоиздадените дневници и писма, за да ни въведе в маниите, враждата и актовете на героизъм, които K2 вдъхновява в онези, които се осмеляват да го изкачат.

Конефри обяснява пред National Geographic защо K2 разкрива най-доброто и най-лошото в алпинистите, какво има предвид алпинистът Чарлз Хюстън под термина "Братството на въжето" и как първият човек, опитал да изкачи K2, е попаднал на обложката на албума на Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band на Бийтълс.

"К2 е толкова е смъртоносен поради комбинацията от елементи. Той  е около 243 м по-нисък от Еверест, но топографията е много по-строга. Изкачвайки Еверест имате стръмни участъци, които след това се изравняват. Много малко участъци  от K2 са равни. Има само на около 7 300 м, когато пътят се изравнява за кратко, но това е единствената почивка. Също така в зоната на смъртта, определена над 7600 м, е възможно да падат камъни и лавини. А времето е ужасно и непредсказуемо. Преди години имаше дълъг период, в които никой не успя да се изкачи на K2, защото времето беше толкова лошо", разказва Мик Конефри.

По-думите му първият опит за изкачване на К2 е най-странен - по склоновете му тръгва окултистът Алистър Кроули.

"Алистър Кроули е известен с това, че е окултист. Някои хора го наричат ​​сатанист, но това не е съвсем правилно. Няма съмнение, че той е бил очарован от окултната и източната религия. Но въпреки че той е най-известен със секса, наркотиците и поезията - и с това, че е на корицата на Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band - в младостта си той е бил пламенен планинар. Видът алпинизъм, който харесвал, бил опасният. Не е обичал да се катери с водачи. Харесвал е да се катери сам или с партньора си Оскар Екенщайн. Искал е екстремни преживявания до краен предел", разказва Конефри. "Кроули и Екенщайн правят първия опит да изкачат K2 през 1902 г. По онова време никой не е имал представа за това какво ще бъде. Мислели са, че ще отидат до Хималаите и ще покорят K2 след няколко дни. Но експедицията започва да се проваля. Екенщайн, лидерът, имал лоша респираторна инфекция. Кроули имал малария и прекарвал по-голямата част от времето в палатката си с висока температура. В един момент той толкова обезумял, че започнал да размахва револвера си към други членове на екипа."

Най-добре за психологията на онези, които се опитват да изкачат К2, говори историята на Фриц Виснер - германския алпинист, който отива в Америка през 30-те, за да направи революция в американското катерене, въвеждайки европейски техники. Но веднага щом експедицията му потегля към К2 през 1939 г., непосредствено преди избухването на Втората световна война, всичко се обърква.

"Трябвало е да събере бързо екип, защото алпинистите, които е искал да го придружат, не са били на разположение. Още преди да пристигне в базовия лагер, един от водещите му алпинисти се разболява ужасно. Фриц се насилва да изкачи върха, но групата послушници, които бил принуден да вземе със себе си, започнали да отпадат. Накрая Фриц стигнал върха, а останалата част от екипа му била на дъното на планината. Трагедията е била неизбежна", разказва Конефри. "Фриц почти стигнал до върха. Но по пътя си надолу, той установява, че останалата част от екипа му е свалила от планината спалните чували, сгънали палатките и се е отървали от хранителните продукти, на които разчитал. Още по-лошото е, че един от колегите му, Дъдли Улф, останал блокиран високо в планината. Бяха направени три опита да свалят Улф, но той умря на K2. Трима шерпи също загинали."

Фриц все пак оцелява, а когато се връща в Америка, започват разпитите: Защо оставихте Дъдли Улф в планината? Защо шерпите умряха? Това било в контекста на току-що избухналата война. Тогава германската националност на Фриц се превръща в ключов елемент, а противоречията все още продължават.

"Дори успешната италианска експедиция от 1954 г. е подложена на ожесточени борби. Въпреки че стига до върха, членовете на екипа прекарват години в спорове и дори съдебни дела. Това е екстремна планина, която поставя екстремни изисквания към всички алпинисти, които се изпитват да я изкачат. Поради това, когато нещата не вървят по план, получавате тези ужасни, нелепи аргументи", казва Конефри.

В книгата си той пише, че всяка година планината разкрива част от жертвите си. Самият Конефри прави едно ужасяващо откритие - докато прави снимка на върха, той вижда гръден кош. "Правихме снимки на тези поразителни ледени скулптури в ледника между базовия лагер към K2 и лагер едно. Изведнъж един човек от екипа ми каза: "Има гръден кош." Лежеше на десетина метра разстояние. Едва ли можете да го видите, защото костите бяха избелили и бяха частично вградени в снега. Около него нямаше нищо, което да може да идентифицира от кого идва; без дрехи или вещи. Затова сметнахме за най-добре да го оставим там, където беше, вместо да го безпокоим. Това беше смразяващо напомняне за това колко опасна е планината."

Конефри разказва и за "проклятието", което тегне над жените, които се опитват да изкачат К2.

"Дълго време се наблюдаваше този странен факт, че жените, които успяваха да стигнат до върха, или умираха при спускането, или умираха няколко години по-късно. Първа до върха стига Ванда Руткевич. Тя стъпва там точно преди френската алпинистка Лилиан Барард, след което умира на Канченджунга шест години по-късно. През 1986 г. тя се изкачва със съпруга си Морис Барард и умират при спускането. По подобен начин британската алпинистка Джули Тулис стига до върха, след което почива по пътя надолу. Същото е и с Алисън Харгрийвс. Това породи идеята, че на K2 има проклятие за алпинисти - жени. Разбира се, това е опровергано. Има жени, които са изкачили K2, сред тях е легендарната испанска алпинистка Едърн Пасабан, която стана първата жена, изкачила всички Осемхилядници", разказва Конефри.

Това, което най-много впечатлява Конефри е, че част от алпинистите от златната ера или живеят невероятно дълго време, или умират млади докато се катерят. Ардито Десио доживявава до 101 г ., Чарли Хюстън доживява до 90 години, Фриц Виснер доживява до края на 80-те си години.

"Тези момчета са толкова корави, че просто продължават да живеят", казва той.

"Когато разговарях с Чарли Хюстън за експедицията през 1953 г., можех да усетя, че всичко все още е толкова живо в съзнанието му. Когато разговарях с италианците Компаниони и Лацедели относно стигането до върха, в гласовете им все още имаше това невероятно чувство на учудване: "Наистина ли направих това?". Тъй като изкачването на K2 е толкова трудно и има толкова много шансове срещу вас, ако успеете, ще останете с това чувство на учудване. Ако се провалите, оставате с чувство на силно разочарование, защото трябва да сте вложили толкова много в него. Трябва да поставите живота си на опасност, а това те бележи завинаги", казва Конефри.

"Около K2 няма толкова много щастливи истории. Има много нещастни истории, защото е толкова трудно и опасно. В близост до базовия лагер в K2 има паметник на Арт Гилки, който загина по време на експедицията си. Всяка година се поставят все повече малки табели, в които се записват хора, починали на K2. Тези малки табели дрънкат на вятъра, което им придава странно, неземно качество. Напълно нормално е K2 да остане без име. Той не е обикновен връх. Има нещо различно в него, толкова е опасен", завършва Конефри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
4
 
! Отговори
Днешната история 7: преди 3 години
Та ако Витман и някой руски танков ас бяха в мирно време извършвайки военни учения, най-много да се пострелят малко с пейнбол и после да пият по бира. Войник с войник биха пили по бира, обаче войната и геополитиката правят врагове от принципно сходни професионалисти в своята сфера. Друг е въпроса за действията на високопоставените над Витман - Витман не води война срещу цивилно население, Витман води война като войник срещу други войници, не участва в геноцита и холокоста над Еврейте, бил против
39
2
 
8
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Днешната история 5: - Михаел Витман наистина е легенда сред танкистите. Най добрия през всички времена! Михаел Витман е и пламенен националсоциалист и поддръжник на Хитлер. Не е добре да обличаш историята в геройски дрехи. Този за който можеш да кажеш, че е бил откровен и никога не се е подмазвал на Фюрера е Ервин Ромел. Пустинната лисица - прусак, войн до мозъка на костите си. Убит от Гестапо. Човек на чиито гроб са носели цветя и съюзническите офицери.
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проглушихте ни ушите с тези смелчаци. Знаели са къде отиват и по кое време. Не им е виновен нито К2, нито зимата. Те си съществуват по принцип и просто трябва да се съобразиш с тях.
37
2
 
5
 
! Отговори
Днешната история 6: преди 3 години
Та ако действията на Витман имат някакво оправдание - той е на бойното поле, ако може да го гръмнете ще го гръмнете, ако не можете той ще гръмне вас - това е спортсментко според мен. Като в олимпийските игри - ако можеш да ги победиш, можеш да ги победиш, ако не можеш падаш ... Разликата е че на война, за разлика от олимпийските игри се лее кръв, много кръв, цената е победа или смърт. Ако не се биеш Гестапо ти теглят куршума - та действията на неговите войници са правилни и генерала му, обачеее
36
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Другият герой е Зигфрид Мюлер наречен още Конго Мюлер.Офицер от SS.Специалист по противотанкова борба.Със 100-150души наемници много от тях ветерани от вермахта разбива 10 000 хилядна либийска армия.
35
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго си е да седиш на топло, да си пиеш ракийката с кисело зелце, поръсено със зехтин и червен пипер и да ръсиш мъдри мисли, че и морал!Абе мекотели, никога няма да разберете тези хора! Когато Боян изкачи К2 даже не казахте едно "Браво!"! Когато загина, опищяхте орталъка,, все едно, че ваши пари е изхарчил! Същото и със Скатов! Зад гърба си имаше 10 осемхилядника! Пак без да вземе стотинка от вас! Жалки сте!
34
3
 
4
 
! Отговори
Днешната история 5: преди 3 години
А трябва да знаем историята ученици, защото не трябва да повтаряме грешките и'. Та ставаше въпрос за Михаел Витман - Витман се бие за спорта, Витман води война за спорта, Витман прави това, защото времето го е поставило в тази ситуация. Да защитава и да воюва за страната си. И той като войник е направил това в което е добър. И ако делата на един подофицер са по заповеди и той е водел спортсментки бой според тогавашните правила на войната - ако може да ги отстреля ще ги отстреля-то действията....
33
2
 
28
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
МногУ странно, ама мен К2 не ми е посягал.С Еверест също нямаме проблеми.Много по-опасни са ми едни 240 хуманоиди, и цялата сггган под тях, която им служи вярно.Ама нормално е да нямам проблеми с 8хилядниците, все пак съм "ограничен, тесногръд балканец, който няма мечти"...За сметка на това пък не оставям почернени родителите, съпрузи и деца.
32
1
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
А. бря язе ви са чудъ на вази гражданята.Молове,дюкяни,кавенета няаа ли о градо,та сте тръгнали по планънъ,и горъ ,а са шмиткате кът муи без глави?Други пък връхове одът дъ катерат.Това за мене са ора без раута.Бря пусто дръво и мотика 8 нумер...!
31
3
 
6
 
! Отговори
Днешната история 4: преди 3 години
За Германия (но не за Третия Райх) Витман е герой, за съюзническите сили водещи сухопътната война и освобождаване на Европа - Витман е най-големият им кошмар. Един човек един екипаж. Сега спорно е! Всичките танкове, бронетранспортьори, бронирани коли, мобилни артилерии дето Витман е отстрелял колко ли германски животи са спасили що се отнася до цивилното население, което голяма част от него е била против Третия Райх и против Адолф Хитлер като Фюрер. Витман е гениален в атака, но в защита ЛЕЛЕЕЕ
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К2 дебне от всеки ъгъл и те причаква в опит да те убие. Подъл замисъл за едно мракобесно, пъклено дело.
29
1
 
3
 
! Отговори
Не искам отговор! преди 3 години
До фактТи пълен *** ли си или само полу?
28
1
 
6
 
! Отговори
Днешната история 3: преди 3 години
Михаел Витман е оръжие на войната. Има танкови екипажи и има и "танкови екипажи". Има танкови екипажи без талант и има танкови екипажи родени да я вършат тая работа. Интересен факт е, че от всичките войни на втората световна война има по един във всяка сфера на военната дейност, който изпъква. В случая с танковия бой това е Михаел Витман - той се бие за родината си първо и после се бие, защото само в това нещо е добър да не кажем не просто виртуоз, а гений на танковата война. Кошмарът Витман!
27
10
 
10
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Историята разказана тук е историята на неспокойния човешки дух, търсещ предизвикателство пред себе си. Историята на едни хора за които планината е магнит на който не могат да устоят. Не е попаднала тук историята на място. Тук мазни дебе.лаци "блестят" с остроумие за хора, чиито крака не са достойни да целунат. Нищо не може да докосне страдащите от де.билност. Ефекта? Огледайте се около себе си. Думите не са нужни.
26
0
 
15
 
! Отговори
Настрадин оджа преди 3 години
Така е!Когато Мохамед не щял да отиде при планината,планината изпъшквала с досада и с охкане и пъшкане се домъквала при Мохамед!Че този и нему подобните ги нападнала планината и искала да ги убие!
25
1
 
3
 
! Отговори
Днешната история 2: преди 3 години
Михаел Витман - известен като "танковият ужас" - сега трябва да се знае, че Витман не е типичният СС офицер, нито нацист. Трябва да се знае също така, че учителите на Витман са били от малкото, които тежко са критикували Адолф Хитлер и дори са се противопоставили на фюрера на третия райх виждащи неизменния крах и край на третия райх. Стига се до там, че един от генералите под чието командване Витман е обучен и завършил военната академия обижда Хитлер, че тази война ще съсипе Германия.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работилата по публикацията, добре ще е да провериш имената на географските обекти, като спазиш правилото в нашия език, че веднъж прието, името не може да се променя.А също и имената на хората. Съмнявам се испанската алпинистка Едърн да се казва така.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човеците когато няма какво да правят си създават сами проблеми и после се вайкат как не са помислили какво може да стане и се оправдават с други намерения които били уж за добро.Най-фрапиращият пример в момента е измисления вирус ! - протестите вече са в цяла Европа и последиците тепърва предстоят.
22
5
 
1
 
! Отговори
Днешната история: преди 3 години
Клас стани, но не мирно уважаеми ученици. Мирно ми звучи тоталитарно, докато да стане човек е уважение, признак на това, че осъзнавате, че има учител и по-възрастен в стаята и дошъл нещо да ви научи! Винаги когато човек идва с доброто желание нещо да направи за вас трябва поне да изразите уважение към неговото добро желание. Та днешната история е за свестните хора по време на диктатури и диктати. Те не се променят, нямат политеческа или каквото и да е окраска и ще дам много лош пример - Витман!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Защо К2 е "дива планина, която се опитва да те убие"?"....Планината няма нищо лично към някого конкретно или към целия човешки род целокупно, върхът още по-малко. Защото поради ред причини и двеге ще продължат да съществуват и през времето, когато нас най-вероятно няма да ни има. По-скоро печалните резултати са плод на човешката нераузмност, его и трудно разбираемия мерак и гордост от това, че си направил нещо... на всяка цена

Спонсорирани публикации