Хакерите на Северна Корея откраднали милиони за да финансират ядрените си оръжия?

Доклад на ООН разкрива от къде идва притокът на пари в КНДР
9 фев 2021 21:45, Нели Христова
131
Хакерите на Северна Корея откраднали милиони за да финансират ядрените си оръжия?
Снимка: БГНЕС

Армията от хакери на Северна Корея e откраднала стотици милиони долари през по-голямата част от 2020 г., за да финансира програмите на страната за ядрени и балистични ракети в нарушение на международното право, гласи поверителен доклад на ООН.

Документът обвинява режима на лидера Ким Чен Ун, в това че провежда "операции срещу финансови институции и виртуални обменни къщи", за да плаща за оръжия и да поддържа икономиката на Северна Корея на повърхността. Една неназована държава, която е член на ООН, твърди, че хакерите са откраднали виртуални активи на стойност 316,4 милиона долара между 2019 и ноември 2020 г.

Докладът също така твърди, че Северна Корея "произвежда делящ се материал, поддържа ядрени съоръжения и модернизира своята инфраструктура за балистични ракети", като същевременно продължава "да търси материали и технологии за тези програми от чужбина".

Северна Корея от години се опитва да разработи мощни ядрени оръжия и модерни ракети,въпреки огромните разходи, които те изискват и факта, че това накара ООН да наложи санкции за почти всякаква икономическа дейност на КНДР с други държави.

Разследващите от ООН заявиха, че една неназована държава е оценила, че е "много вероятно" Северна Корея да монтира ядрено устройство на балистична ракета от всякакъв обсег, но все още не е ясно дали тези ракети могат успешно да влязат отново в земната атмосфера.

Докладът е създаден от Експертния панел на ООН за Северна Корея - органът, натоварен с наблюдението на изпълнението и ефикасността на санкциите, налагани на режима на Ким Чен Ун като наказание за неговите амбиции за развитие на ядрено оръжие и балистични ракети.

Подробности от доклада, който в момента е поверителен, са получени от CNN чрез дипломатически източник в Съвета за сигурност на ООН, който споделя части от документа при условие за анонимност. Докладът на групата се състои от информация, получена от страните членки на ООН, разузнавателните агенции, медиите и тези, които бягат от КНДР, а не от самата Северна Корея. Тези отчети обикновено се публикуват на всеки шести месец, един в началото на есента и друг в началото на пролетта.

Не е ясно кога ще бъде публикуван този доклад, но предишните сведения вбесиха Китай и Русия, и двама членове на Съвета за сигурност на ООН, което доведе до дипломатически конфликти и закъснения.

Мисията на Северна Корея при ООН не отговори на искането на CNN за коментар, но твърденията в доклада са в съответствие с последните планове, изложени от Ким.

На важна политическа среща миналия месец Ким заяви, че Северна Корея ще работи за създаването на нови, усъвършенствани оръжия за своите ядрени и ракетни програми, като тактическо ядрено оръжие и модерни бойни глави, предназначени да проникнат в системите за противоракетна отбрана, за да възпират Съединените щати, въпреки приятелството, което той изгради с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп се опита да накара Ким да се откаже от манията си с ядрените оръжия чрез дипломация на високо ниво, залагайки, че уменията му за преговори могат да му помогнат да постигне това, което миналите президенти не са успели. Тръмп стана първият президент на САЩ, който се срещна със севернокорейски лидер през 2018 г. и след това се срещна с него още два пъти, но не успя да убеди младия севернокорейски диктатор да спре с ядрените си амбиции.

Не е ясно как точно президентът на САЩ Джо Байдън ще продължи политиката на САЩ към Северна Корея, въпреки че неговите помощници ясно посочиха, че съюзнът с Южна Корея и Япония ще бъде силен. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, заяви миналата седмица, че администрацията извършва преглед на политиката и че той няма да "изпревари този преглед" публично.

Нов източник на доходи

Панелът на ООН установи, че строгият граничен контрол заради COVID-19 на Северна Корея е повлиял на способността на режима да внася така необходимата твърда валута от чужбина. Пхенян използва сложни схеми за избягване на санкции, за да поддържа икономиката си на повърхността и да заобиколи строгите санкции на ООН.

Исторически въглищата са били един от най-ценните износи за Северна Корея - докладът на панела за 2019 г. установява, че Пхенян е събрал 370 милиона долара чрез износ на въглища, но доставките от юли 2020 г. изглежда са спрени.

Това е вероятно, тъй като Северна Корея прекъсна почти всичките си връзки с външния свят през 2020 г., за да предотврати притока на случаи на коронавирус, включително прекъсване на почти цялата търговия с Пекин -  икономическа жизнена линия, от която бедната страна трябва да предпази хората си от глад. Въпреки че изглежда, че това решение е задържало пандемията, то е доближило севернокорейската икономика до ръба на колапса, в най-лошото й положение от десетилетия насам.

Опустошителни бури, санкциите и пандемията поразиха икономиката на Северна Корея през 2020 г. Експертите смятат, че Северна Корея може да разчита допълнително на своите хакери да донесат приходи по време на пандемията заради затварянето на границите.

Сътрудничество с Иран

В доклада се цитират много неназовани държави, които твърдят, че Северна Корея и Иран са се ангажирали по сътрудничество по проекти за ракети с голям обсег на действие, включително търговия с критични части, необходими за разработването на тези оръжия.

Северна Корея успешно изпита три балистични ракети с междуконтинентален обсег (МБР) през 2017 г. и дефилира гигантска, нова МБР на публично събитие през октомври.

Стремежът на Иран към подобна технология и настоящият му арсенал от балистични ракети е основна точка на дългогодишните спорове на Техеран с различни арабски съседи и САЩ. Саудитска Арабия и други арабски страни от Персийския залив призоваха за ограничаване на балистичните оръжия на Иран, но лидерите на Иран многократно заявиха, че арсеналът не е обект на преговори.

Техеран изглежда отрича, че е работил със Северна Корея по ракетни технологии. Докладът включва коментар от мисията на ООН в Иран, която през декември твърди, че експертната група на ООН е получила "невярна информация, а измислени данни може да са били използвани при разследвания и анализи на групата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ядрената програма на КНДР е подарена от наследника на СССР. А валутата за която тук става въпрос отива за поддържане разкоша на председателя Ким Чен Ун.
92
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунисти, сър...
91
12
 
4
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Най мръсни са руските хакери Вече от 1 година през 1 месец ми пращат някакви фишинг сайтове на имейла. Но сс достс ***.
90
7
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До ВЪПРОС?Защото е един от тях и заработва ДЕНГИ бе!!!
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По същата схема и аз мога да твърдя, че Бил предлага Хилари за пари.
88
3
 
16
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
една неназована държава е оценила, че е "много вероятно" = един типичен пример за западна фейк преса!
87
0
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС? преди 3 години
Искам да попитам, ПРОСТИТУЦИЯТА забранена ли е в България или е свободна????Зещото вече от една година някакъв си пуска обяви в Днес..бг " Искаш ли да си намериш жена за една нощ! Дава си и сайта, и никой нито го трие, нито го притеснява?????
86
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй, тъй, те корейските хакери и за четвъртата световна война са виновни.За Русия нещо ново да измътите?Този път я забравихте.
85
3
 
8
 
! Отговори
CNN преди 3 години
И цял цех мармоти загъват ли загъват шоколадчетата в станиол!
84
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Кимчо го боготворят там.Корени ядат страшен глад е при тях.Само ракети имат нищо не произвеждат.Ето как е когато Москва и Пекин казват какво да се случва в една държава.Мизерия.А събратята им от юга произвеждат КИА и други работи за износ,но там САЩ казва какво да се случва.Откривате ли разликата?И в БГ беше така.Карахме Москвичи и Жигулки,а на запад караха Мерцедеси.В Куба и Венецуела също е мизерия,обаче продължават да вярват на Москва.
83
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хаха.................тия нали били много изостанали, сега пък имали големи хакери..................хаха................западната пропаганда много издиша нещо!!!
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе, баххти, поне в заглавието да бяхте нацелили запетайките. Какви сте вие, за какво се борите?
81
2
 
5
 
! Отговори
До 85 преди 3 години
Да бе, тогава не само българите, ами всички са пътували свободно по цял свят, и изобщо.. туризмът, транспортът, и културно-икономическият обмен са били много силно развити ! Имало е и истински тур-оператори, а не като сегашните ! Абе като цяло, живуркали са си хората.... ахааахахахаха !
80
4
 
12
 
! Отговори
да бе, да! преди 3 години
Откраднали милиони, то ако ставаше с милиони да се развива ядрена енергетика. Българските васали при демокрацията платиха милиарди за остарели американски хвърчила, крадат милиардим, а 30 години американско васалство не могат един ядрен реактор да построят и плащат най-скъпия ток в Европа при доходи както страна от третия свят.
79
6
 
6
 
! Отговори
Е преди 3 години
Те са си такива... всички комунисти !
78
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нос Каликара носи името на българката Калиакра,която е била една от жените отвлечени от турците и навързани на синджир и която хвърляйки се в пропастта,повлича и останалите девойки в пропастта и умират,за да не попаднат в робство".Да се бяха сетили турците да им предложат тоалетна хартия, банани и западни стоки, българските девойки сами щяха да им легнат, ама турците са били прости, не са се сетили, и затова са се харчили за синджири.
77
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фактите са, че българското население през "турското робство" се увеличава, кои "цели градове" са изчезнали, дай конкретни имена на "цели градове" навързани на синджири и изчезнали? А българите сега като не могат да се оправят и тънат в мизерия, и си намират виновни в турското робство, синджири роби, в 45 години комунизъм, в Путин и се навеждат и целуват задниците на американците.
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ядрените оръжия трябва да бъдат забранени или да съществуват само под шапката на ООН.Иначе как така на едни им е разрешено да имат а на други не.Президента на Америка да не би да е по наред от този на снимката?Политиката им на постоянни войни съсипа цели народи, континенти и етноси с милиони жертви и заля цяла с Европа с емигранти. Тези ли трябва да имат ядрен арсенал, дето не се знае утре кой ще решат да нападнат.
75
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През турското робство когато "цели градове са били навързвани на синджири като роби" робите са могли свободно да пътуват в целия свят (навързани за синжири), имали са къщи и многолюдна челят, пращали са децата си да учат във Виена, децата вместо да станат миячи на улици ли *** във Виена са се връщали в България да робуват и ставали учители по селата да ги навъвързват по цели градове на синджири като роби.
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куманистите пак са в минало време и блещят простотии, които нямат нищо общо с 21 век. Жал ми е за тези хора, но още повече за всички българи. Как се гради нормална държава с такива лузъри като куманистите.

Спонсорирани публикации