Борисов към австрийския бизнес: Управляваме пандемията добре!

Страната е на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас
111
Борисов към австрийския бизнес: Управляваме пандемията добре!
Снимка: Правителствена пресслужба

България има много предимства като инвестиционна дестинация и ще продължим да водим целенасочена политика в това отношение, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на срещата си днес с посланика на Австрия Андреа Вике и с представители на австрийския бизнес у нас.

Като изключителен позитив премиерът посочи присъединяването на страната ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2, което гарантира прозрачност на финансите.

"Мисля, че в България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа и Вашите фирми не могат да кажат, че работят в пандемична обстановка", изтъкна още Борисов като обърна внимание на гъвкавостта, която се проявява по отношение на мерките, така че бизнесът възможно най-малко да усети кризата, породена от пандемията.

Министър-председателят специално акцентира върху образованието като ключов приоритет на правителството. "Двойно увеличихме учителските заплати, същото важи и за преподавателите в университетите. Това са милиарди повече. Над милиард инвестирахме в образователната инфраструктура. Действително много се направи и никога не е правено в тази сфера толкова, колкото направи това правителство", категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Акцент в рамките на срещата беше развитието на икономическите отношения между България и Австрия, за чиито потенциал е показателен както стокообменът през изминалата година, който надхвърля 1 млрд. евро, така и внушителният обем на австрийски инвестиции в България. Австрия е на второ място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас, като над 350 австрийски фирми развиват дейност в нашата страна, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата бяха обсъдени резултатите от допитване до австрийските инвеститори в България, осъществено по инициатива на Търговския отдел на австрийско посолство в София, който по същество е Стопанската камара на Австрия в България.

Основната задача на отдела е да съдейства за постоянното подобряване и разширяване на деловите връзки между Австрия и България и да събужда интереса на австрийските фирми към българския пазар. Резултатите от допитването бяха представени от ръководителя на Търговския отдел на австрийско посолство Улрике Щрака.

Данните отразяват предизвикателствата пред австрийските инвеститори в контекста на пандемията, под чието негативно влияние премина почти цялата 2020 година. Като водещ приоритет в ситуацията на световна криза австрийският бизнес в България посочва предвидимата икономическа политика. Резултатите от допитването сочат още, че 60 от 94 компании са успели да не съкращават служители в пандемията, като част от компаниите са се възползвали и от социално-икономическите мерки на правителството.

За 65 от анкетираните компании по-нататъшните инвестиционни планове не са или почти не са променени поради пандемията. Допитването показва също така разбирането на инвеститорите, че подобряването на инфраструктурата в България е ключова за бизнес климата в страната ни.

Друга важна за инвеститорите тема е свързана с пазара на труда и недостигът на квалифицирани работници. Почти половината от анкетираните австрийски фирми у нас считат, че влиянието на кризата върху бизнеса заради пандемията от COVID-19 ще се усеща до 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този премиер ще остане с непрекъснатите си безпочвени самохвалби. Гърция получи грамадна инвестиция от Microsoft, Румъния - от много известна автомобилна фирма, а и сега произвежда Дачия, а БГ чуждестранните преки инвестиции за миналата година, доколкото си спомням, май че не достигнаха милион евро.Гърция се хвали със своите философи, Турция със султан Баязид и Ататаюрк, Сърбия с Тито, а ние - с един Пожарникар със средно умствено и културно ниво, който се тупа яко по гърдите и реве "Булгаар"!
78
2
 
13
 
! Отговори
Манолов преди 3 години
Ми, той ги е уморил от смях, тез австрийци, тоз шебек банкянски, както си вярва!
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава на Австрия! Долу българският продажен бизнесмен!Българският продажен бизнесмен е икономическа пречка за развитите и високи доходи.
76
1
 
13
 
! Отговори
НОШТ преди 3 години
Между другото Премиерът Слънце тъй като е велик мозък сам се издава като казва истината, а именно, ние управляваме пандемията!:)Който загрял,загрял
75
1
 
15
 
! Отговори
Срам за Австрия преди 3 години
Ние чакаме помощ от Европата да махнем Мутрата, а те продължават да крадат с него...Жалко, но факт!
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психиатрите в тая държава изобщо не вършат работата си!
73
1
 
17
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
този не спира да лъже
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Австрийците ни спасиха от гаражно робство на българския гаражен бизнес.Българският бизнесмен само данъци и бой заслужава.
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей народе дайте да съберем по 1лев милиони ще съберем да платим на някой да маане тоя от света аман от него ей
70
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още веднъж да попитам Бойко Борисов:Как се управлява пандемия бе, Бойко?Ама ако ми обясниш, очаквам следващото обясние да дадеш - а именно как се управлява земетресение!
69
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, работата е такава - от дясно стои Бойко, от ляво Цветанов, не гласуваш за Бойко и присъдружните им партии - попадаш на Цветанов, не гласуваш за ляво-Цветанов и присъдружните му социалдемократи, идва ББ на власт. Избора е между ББ и ЦЦКоето и да изберете ,все на средния ще попаднете,особено ако пак ЦЦ е на власт,мислете преди да гласувате!
68
4
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До Голям смяхВ Афера всичко е голям смях:):):):)
67
6
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Тва с "Оставката"вече е виц:):):):)Идват избори след месец:):):)
66
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляваш ти тикво най добре евраците в шкафчето които открадна,оставка мутро
65
1
 
17
 
! Отговори
Голям смях преди 3 години
В АФЕРА,В.Томова публикува видеозаписи от "комплименти"между вождовете на сегашния съюз на на Магарешки и Варели Симеонов.Който иска,да им вярва.
64
21
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Според това което видяхме Лятото като протест на площада,Бойко спокойно може да си изкара още поне 2 мандата:):):)Тук некъв вика"да се маха":):):)Че кой си ти бе?:):):)Идват си редовните парламентарни избори,колкото и да не искахте и да ревахте за предсрочни и там ше разберете пак,че хората гласуват за ЕС,НАТО,САЩ,а не за Вовата и Русия:):):)ГЕРБ-ПОБЕДА:):):)Бойко Победоносец:):):)
63
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов към австрийския бизнес: Пълня чекмеджетата с 200 !
62
1
 
16
 
! Отговори
Фуклива ба-ска тикфа преди 3 години
----Мисля, че в България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа----Да по най-добрия начин умряха 7-8хиляди ноември декември и сега благодарение на вашето най-добро управлвние ще си заминат още толкова
61
1
 
18
 
! Отговори
Супер сме преди 3 години
БГ е единствената която управлява кризата с короната. Когато си искаме увеличаваме случаите, когато искаме ги намаляваме. И лаболатории и медии си знаят работата. А в цял сват горките хора се гърчат и се чудят какво да правят, пък тука гадната криза я управляваме. Браво на нас.
60
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да се маха - Ай стига ! да си взима и противния харем от кърджалийски гугутки и тъпочели послушковци - Писна ни ,ама много !

Спонсорирани публикации