Борисов към австрийския бизнес: Управляваме пандемията добре!

Страната е на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас
111
Борисов към австрийския бизнес: Управляваме пандемията добре!
Снимка: Правителствена пресслужба

България има много предимства като инвестиционна дестинация и ще продължим да водим целенасочена политика в това отношение, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на срещата си днес с посланика на Австрия Андреа Вике и с представители на австрийския бизнес у нас.

Като изключителен позитив премиерът посочи присъединяването на страната ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2, което гарантира прозрачност на финансите.

"Мисля, че в България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа и Вашите фирми не могат да кажат, че работят в пандемична обстановка", изтъкна още Борисов като обърна внимание на гъвкавостта, която се проявява по отношение на мерките, така че бизнесът възможно най-малко да усети кризата, породена от пандемията.

Министър-председателят специално акцентира върху образованието като ключов приоритет на правителството. "Двойно увеличихме учителските заплати, същото важи и за преподавателите в университетите. Това са милиарди повече. Над милиард инвестирахме в образователната инфраструктура. Действително много се направи и никога не е правено в тази сфера толкова, колкото направи това правителство", категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Акцент в рамките на срещата беше развитието на икономическите отношения между България и Австрия, за чиито потенциал е показателен както стокообменът през изминалата година, който надхвърля 1 млрд. евро, така и внушителният обем на австрийски инвестиции в България. Австрия е на второ място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас, като над 350 австрийски фирми развиват дейност в нашата страна, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата бяха обсъдени резултатите от допитване до австрийските инвеститори в България, осъществено по инициатива на Търговския отдел на австрийско посолство в София, който по същество е Стопанската камара на Австрия в България.

Основната задача на отдела е да съдейства за постоянното подобряване и разширяване на деловите връзки между Австрия и България и да събужда интереса на австрийските фирми към българския пазар. Резултатите от допитването бяха представени от ръководителя на Търговския отдел на австрийско посолство Улрике Щрака.

Данните отразяват предизвикателствата пред австрийските инвеститори в контекста на пандемията, под чието негативно влияние премина почти цялата 2020 година. Като водещ приоритет в ситуацията на световна криза австрийският бизнес в България посочва предвидимата икономическа политика. Резултатите от допитването сочат още, че 60 от 94 компании са успели да не съкращават служители в пандемията, като част от компаниите са се възползвали и от социално-икономическите мерки на правителството.

За 65 от анкетираните компании по-нататъшните инвестиционни планове не са или почти не са променени поради пандемията. Допитването показва също така разбирането на инвеститорите, че подобряването на инфраструктурата в България е ключова за бизнес климата в страната ни.

Друга важна за инвеститорите тема е свързана с пазара на труда и недостигът на квалифицирани работници. Почти половината от анкетираните австрийски фирми у нас считат, че влиянието на кризата върху бизнеса заради пандемията от COVID-19 ще се усеща до 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35 Споко! Те и тогава телетата ще си натискат парцалите и ще си траят!
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей не пишете каква е минималната заплата тука че някой ще напише колко е в Русия и копейкаджиите ще ревнат.
37
3
 
24
 
! Отговори
Горянин преди 3 години
А,Бойко,какво стана с агнетата за Катар,китайските инвестиции за пътища и заводи ????Гледам счипили са си краката да носят инвестиции,много , много париии.Голяма лъжа се оказа и това.
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъже,преяжда с суджуци,Пинокио!
35
1
 
11
 
! Отговори
Мин.работна заплата! преди 3 години
311.89?(Евра)
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожарникаря продължава да лъже и краде,Гешев му пази гърба.Наглоста на крадеш с кеш пари и злато и да не си осъден?????
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ви баламосва много добре, нали виждате в каква хубава криза ви насади?. Ама като ви свършат парите и изгладнеете масово, ще ви видим тогава как ще ви баламосва.
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По колко ви е нормата от подобни про- тиквени статии на ден?Вече е почти 18ч, а вие ги бълвате през 10 мин, така ли не си заработихте надницата вече
31
3
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ОНЕЗИ ИНВЕСТИТОРИ ОТ АРАБСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ТУРСКИ ПОТОК ЗА СЪРБИЯ И УНГАРИЯ С НАШИ 3 000 000 000 ЛЕВА СЕ ОКАЗАХА МОЛДОВЦИ И РУСИ !!!СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ Е ПОЗОР !!!
30
15
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Щом София,Варна и Бургас се пренапълниха с Руснаци емигранти значи тук в България не е чак толкова зле:):):):)
29
5
 
11
 
! Отговори
ДОЛУ МАСКИТЕ преди 3 години
Управлявате ПЛАНдемията добре! Пандемия не се управлява, нито епидемия. А в случая нямаме нито епидемия камо ли пандемия. А за незапознатите в Кюсетндил - ботоксовия пен-дел е заповядал маски и на открито!!!!! Въпрос към *** - още ли вярвате че всичко това ще мине като си носите парцалите на лицата? Не осъзанвате ли вече че ви водят за носа и заради вродената ви ***-ОТА и робска психика скапхте живота на всички ни като обслужвате медицинския фашизъм???
28
3
 
19
 
! Отговори
ХехеХахаХуху преди 3 години
Това по-забавно и от Мистър Бийн!
27
3
 
4
 
! Отговори
Котката в краката преди 3 години
Едно време големият български сатирик и публицист Радой Ралин беше подписал една своя творба с подпис дето прилича на силует на прасе, аз много теории съм чул за тоя подпис: Че нарекъл политбюро на БКП прасета, че е нарекъл Тодор Живков прасе, че е имал разправия с Йордан Радичков за нещо, ама после и той се е присъединил към всеобщото псуване на прасето, другата теория аз ви я казах: "Внимавайте, че нацистката с..в.иня баберка идва насам - тоест Симеон 2" Или и той просто: Мамка му и прасе!
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът с предимствата за чуждестранните инвеститори у нас обаче е спорен. Причината - много компании решават да инвестират в съседни нам държави заради високите нива на корупция у нас. Microsoft избраха Гърция. Tesla - Румъния.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата малка нация преболедува грипа,заслугата на вожда е нулева,но благодарение на великото здравеопазване загинаха много хора (по стълбите)и преди да стигнат до болнична помощ,заради хиляди други заболявания нямащи нищо общо с грипа!
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потърсете статистиката на Световната банка, озаглавена Foreign direct investment, net inflows (% of GDP) - BulgariaЩе видите какви инвестиции привлича тиквоглавия.
23
16
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Европа вярва на Бойко и дава:):):)А я некой като Орешарски подкрепен от некви ментета се добере до властта,парите веднага спират поне по 20 програми:):):)
22
2
 
18
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
А аз като гледам Пандемията Ви Управлява, а не вие нея!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представители на държави с режими в миналото си *** макарите взаимно.
20
2
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
БОЙКО СЕ НАДЯВА НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИТОРИ-НЕКА СТЕГНЕ ОЩЕ МАЛКО МЕРКИТЕ-ДА СЛОЖИ КАПП-ТА-И ТОГАВА ЩЕ ГО ПИТАМ КАК ЩЕ ПЛАЩА НА 1 500 000 РАБОТЕЩИ-ЩОТО ИНВЕСТИТОРИТЕ ЩЕ ЗАТВОРЯТ-ЩЕ СИ СЪБЕРЪТ БАГАЖА И НЕМА ДАНЪЦИ-НЕМА И ПАРИ.-А ДЪРЖАВАТА СЕ КРЕПИ НА ДАНЪЧНА ОСНОВА-НЯМАМЕ НИКАКВА ИКОНОМИКА АМА НИКАКВА-ТОГАВА ЩЕ ГО ПИТАМ- КАКВО ЩЕ ПРАВИ?

Спонсорирани публикации