Ново "Бентли", къща или пълна загуба: Приключението "Биткойн"

Няколко инвеститори споделят историята си
10 фев 2021 13:49, Нели Христова
135
Ново "Бентли", къща или пълна загуба: Приключението "Биткойн"
Снимка: БГНЕС

След като Илон Мъск обяви, че Tesla е купила 1,5 млрд. долара от криптовалутата, цената на биткойна скочи до очарователните 48 хил. долара.

Ентусиастите ще ви кажат, че това е бъдещето на парите, но инвестирането в прословутата нестабилна виртуална валута може да бъде влакче на ужасите и крие риск. Ловът на нови биткойни, използвайки мощни компютри, също води до нарастване на търсенето на енергия - което не е толкова благоприятно за околната среда.

Но ето няколко интересни биткойн приключения.

"Платих за почивката си в Исландия"

Джеймс Сайе работи като технически консултант. За първи път той инвестира в биткойни през 2017 година.

"Бях притеснен да не вложа твърде много пари, затова вложих само около 500 паунда", казва той пред BBC.

"Осребрих го за 2500 лири по време на един от върховете на биткойн и имах страхотна почивка в Исландия - парите бяха полезни, Исландия е прекрасна, но скъпа", казва той.

Джеймс продал своя биткойн през 2018 година, когато цената била все още сравнително ниска, но все пак не съжалява, че е продал криптовалутата си тогава.

"Той е част от плана ми за пенсия"

Хедър Дилейни, основателка на Gallium Ventures, нарича себе си "мълчалив криптоинвеститор". Тя влага едва пет паунда в самото начало и започва бавно и стабилно да ги гради с течение на времето.

"Виждам го като дългосрочна стратегия, което означава, че бързите върхове и спадове не са тези, които ми причиняват безпокойство - въпреки че ме попитайте пак, когато съм близо до пенсионирането си, и ще видим какво мисля тогава!", казва тя.

"Въз основа на това колко съм инвестирал в биткойн с течение на времето спрямо това, което виждам днес, имам 585,41% увеличение на инвестицията си. Никога не съм го осребрявала, но конвертирах някои в други валути, тъй като пазарът се променяше. Познавам много хора, които са правили вълнуващи неща с инвестициите си, но за мен това е част от моя пенсионен план. Знам, че не съм типичен инвеститор", допълва Хедър.

"Той не получи нито стотинка обратно"

"Имахме клиент, чийто биткойн портфейл беше лесен за измама и всичките му пари бяха прехвърлени. Той беше възнамерявал да ги използва като депозит върху къща. Човекът бил изплашен от съобщенията за колебания във валутата и решил да провери портфейла си. Но кликнал върху измамна връзка, която го довела до фишинг сайт, пълен клонинг на истинското нещо", разказва Дейвид Стъбли, основател на фирма за киберсигурност 7 Elements.

Клиентът му имал 84 биткойна, а измамниците прехвърлиха 83 от тях. По това време, през 2017 г. биткойните са на стойност 475 000 долара.

"Проследихме плащането в blockchain (вид споделена цифрова публична книга) - видяхме как се прехвърля по различни портфейли и накрая стигна до портфейл, съдържащ валута от 15 милиона долара. Въпреки че окончателната самоличност на измамниците не можа да бъде идентифицирана, успяхме да замразим портфейлите, така че поне спряхме достъпа до откраднатите средства", допълва той. Клиентът му бил  раздразнен, но философски настроен. Днес тези откраднати биткойни щяха да струват £2,8 милиона.

"Купих си Бентли"

Джавед Хан е независим търговец започва своето приключение с биткойн по една проста причина - удобно е за плащане. "Моето биткойн пътуване не започна като инвестиция. Първоначално това беше форма на превод на пари, не трябваше да чакам потвърждение от банки и така нататък - беше удобно", казва той.

През 2018 година обаче той решава да остави няколко биткойна в портфейла си за да види как цените се покачват. "И преди да се усетя, виждах печалба, което ме изненада. Бях казвал на приятелите си, че го използвам като инструмент за прехвърляне на пари, не бях мислил да инвестирам в него", обяснява Джавед. "През януари 2020 г. осребрих печалбите си от биткойни и си купих Бентли в Дубай, където живея сега. Изпратих видео от шоурума на майка ми и тя се разплака, беше наистина горда."

В биткойни Джавед Хан влага само парите, които би могъл да си позволи да загуби.

"Мисля, че най-доброто време за закупуване на биткойн е, когато никой не говори за това - изчакайте шумотевицата да отшуми", казва той.

"Сметката ми за ток беше 600 долара на месец, когато добивах биткойни"

"Разбрах за Биткойн през 2010 г., но като хардуерен маниак, исках да го добия. В края на 2016 г. купих чифт графични карти за копане и в началото се справях доста добре с тях", разказва електроинжинерът Рохан Мускат.

"Един стартъп, който бях консултирал, ми даде няколко токена Horizon State (друга форма на криптовалута), за да платя част от пътя си, а през януари 2017 г. тези плюс моите активи бяха на стойност 40 000 австралийски долара. Реших да го търгувам малко и разследвах ботове, докато преминавах към по-голям мащаб", казва Мускат.

"Първоначално това се изплати, но сред това цената спадна. Сметката ми за електроенергия достигна 500 до 600 австралийски долара на месец, тъй като майнинг платформата се нуждаеше от толкова много енергия. В крайна сметка продадох добивната екипировка и в момента имам около 2000 австралийски долара в криптовалута. Можех да спечеля повече, ако бях скочил навън, но емоциите и рисковете при търговията ме изгориха и предпочитам да не рискувам", обяснява той.

"Биткойн ми помогна да купя къщата си"

"През 2012 г. стажувах в ИТ компания. По време на обяд си говорихме за малки начини за печелене на пари извън работа. Никой не беше чувал за биткойн, но решихме да го пробваме и прекарахме няколко седмици в него", спомня си Даниел Крокър, който е собственик на бизнес.

"Не продължи дълго, но за щастие се придържах към себе си. Изтъргувах биткойните си през миналото лято и получих половината депозит за къщата си. Все още имам малко, но това не е нещо, на което искам да закрепя бъдещето си.  Познавам хора, които са се задълбочили, но мисля, че вече имах достатъчно късмет", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онзи ден вкарах 50 лв в биткойн и 50 лв в XRP Ripple, което ще е следващото голямо нещо на криптопазара след няколко години.
90
1
 
9
 
! Отговори
До Богат преди 3 години
Благодаря за съвета!Намерих си една страхотна discord група, където хората доста наблягат на точно такава информация.За съжаление е трудно да обясниш на някого, че имено информацията изкарва пари. Ако можеш да четеш, можеш да изкараш и пари. Ако не четеш, можеш да изкараш и да си сипеш ракия след студената вода.
89
6
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААПрограмата с която е криптиран биткойна е разработена от пентагона с военни цели .Така че ако бъде разбита няма да е от хакер а от много бърз компютър.Пробив в сигурността на тия валути ще доведе до срив на доверието и цената .Случвало се е .Но както вече казах риск има в всяка инвестиция. А с дигитална валута не се търгува по две причини .Първо банките и държавите нямат интерес и второ имат голяма валотилност.
88
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ужасабсолютно не се съгласявам с това.. с крипто се правят хилядарки за минути. С хайпа около кучешкия койн някои хора (като мен) станахме милионери за една вечер. Илия Павлов не мое ми се мери на оная работа...
87
12
 
7
 
! Отговори
Млад милионер преди 3 години
Купих си двуетажна къща в Почивка - Варна, джип за 100 бона, най яките гемърски лаптопи Асус, телефоните и белото не го броя вече... После ми приказвайте, че биткойна бил балон..
86
2
 
14
 
! Отговори
Гении преди 3 години
Печалбата идва за сметка на нечия загуба. Така че за някой къща за друг кашон на улица. Един купил на половин цена нали продал после на двойната, обаче някой друг е извършил обратното купил е сега двойно и ще продаде на половин, просто парите си менят собственика, разликата идва от курса, който се напомпва и срива от акулите. Биткойн е платформа за крадене, нищо друго. борсата винаги печели 1% от курса купува/продава.
85
5
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Големи играчи пишат във форума :). Печели се от биткойни, но се и губи лесно. Какъвто и играч да си, алчността взима връх! А като биткойна е бъдещето, защо всички купуват и продават биткойни в евро/долари? Що не си купиха десетките апартаменти и коли директно с биткойни? Защото към днешна дата е една пирамида! Зад акциите на фирмите поне стои продукт. Биткойна какъв продукт е и кой го ползва официално за разплащателно средство? Как се отчитат паричните потоци и какви данъци се плащат?
84
2
 
6
 
! Отговори
Богат преди 3 години
До 84 - аз съм лекар и това ми е професия и страст, която няма да оставя. Криптото ми е хоби.
83
1
 
3
 
! Отговори
Богат преди 3 години
До 82 - мерси! Радвам се, че тук там има мислещи хора. Ако искаш безплатен съвет - купи който и да е от топ Дефи-проектите. Растат с умопомрачителни темпове. От Ааве припечелих доста добре последния месец.
82
0
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
До питанеНяма да е в следващите 300 години. Освен това етериум и още две три качествени валути .Не е задължително да ползваш биткойн ;) Важно е да не са някой неизвестни шиткойни или държавните дегитални йоани тетери . Смисъла на криптовалутата е да не е държавна .На биткойна му преполовяват добива от време на време. Все пак винаги има риск. Тия новите квантови компютри могат да разбият кода и да откраднат или изтрият много пари .С етериум се е случвало. Винаги има риск Но банките също фалират
81
1
 
8
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
Умните хора изкарват пари от хобито си и от това, което обичат.Работата е друга бира.Но как да го обясниш това на човек, който няма интереси, не се вълнува от нищо.
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛюбопитенВъв виртуалното чекмедже. Биткойни се присвояват най-лесно, защото няма отчетност.
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При по-предишната тема цената беше 30 хил. долара за един биткойн. Балон беше. Драма беше.Стана 40 хил. долара.Балон беше. Драма беше.Сега е 46 хил. долара.Балон е. Драма е.Тези дни се шушука, че Апъл ще последват примера на Тесла. Балон ще бъде. Драма ще е
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БогатЗнаеш ли защо си лесен за хващане в лъжа? Ако като хоби печелеше толкова, щеше да ти стане основно занаятие и да печелиш в пъти повече. Не си в Люлин. На село си
77
0
 
10
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
А къде са биткойните които правителството конфискува през 2017 година.Повече от 200 000 биткойна
76
1
 
4
 
! Отговори
До Богат преди 3 години
Ей! Пак здравей! Ти си ми талисман, бе :)Всеки път, когато пуснат такава тема, те засичам и цената пак тръгвам стремглаво нагоре!Не се опитвай да ги учиш. Не можеш да помогнеш на някой, който не иска да му се помогне.
75
3
 
6
 
! Отговори
Богат преди 3 години
До 78 - знам, че е кисело гроздето. Живея в Германия, не в Люлин. Казвам само едно - информирайте се! Нямам нужда да се доказвам на форумни мишки.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До много знаещите, дето разправят, че ще умрат парите, ще останат криптовалутите - гледали сте много филми, и то не научно фантастични.
73
2
 
8
 
! Отговори
питане преди 3 години
А като се изкопат всички биткойни, кво правиме?
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 76и като се събуди сутринта? Пак в панелката на тати в Люлин. Запри се малко. Три апартамента ей тъй в свободното време като хоби. Алоооо. Ние с колците ядем доматите:)

Спонсорирани публикации