Ново "Бентли", къща или пълна загуба: Приключението "Биткойн"

Няколко инвеститори споделят историята си
10 фев 2021 13:49, Нели Христова
135
Ново "Бентли", къща или пълна загуба: Приключението "Биткойн"
Снимка: БГНЕС

След като Илон Мъск обяви, че Tesla е купила 1,5 млрд. долара от криптовалутата, цената на биткойна скочи до очарователните 48 хил. долара.

Ентусиастите ще ви кажат, че това е бъдещето на парите, но инвестирането в прословутата нестабилна виртуална валута може да бъде влакче на ужасите и крие риск. Ловът на нови биткойни, използвайки мощни компютри, също води до нарастване на търсенето на енергия - което не е толкова благоприятно за околната среда.

Но ето няколко интересни биткойн приключения.

"Платих за почивката си в Исландия"

Джеймс Сайе работи като технически консултант. За първи път той инвестира в биткойни през 2017 година.

"Бях притеснен да не вложа твърде много пари, затова вложих само около 500 паунда", казва той пред BBC.

"Осребрих го за 2500 лири по време на един от върховете на биткойн и имах страхотна почивка в Исландия - парите бяха полезни, Исландия е прекрасна, но скъпа", казва той.

Джеймс продал своя биткойн през 2018 година, когато цената била все още сравнително ниска, но все пак не съжалява, че е продал криптовалутата си тогава.

"Той е част от плана ми за пенсия"

Хедър Дилейни, основателка на Gallium Ventures, нарича себе си "мълчалив криптоинвеститор". Тя влага едва пет паунда в самото начало и започва бавно и стабилно да ги гради с течение на времето.

"Виждам го като дългосрочна стратегия, което означава, че бързите върхове и спадове не са тези, които ми причиняват безпокойство - въпреки че ме попитайте пак, когато съм близо до пенсионирането си, и ще видим какво мисля тогава!", казва тя.

"Въз основа на това колко съм инвестирал в биткойн с течение на времето спрямо това, което виждам днес, имам 585,41% увеличение на инвестицията си. Никога не съм го осребрявала, но конвертирах някои в други валути, тъй като пазарът се променяше. Познавам много хора, които са правили вълнуващи неща с инвестициите си, но за мен това е част от моя пенсионен план. Знам, че не съм типичен инвеститор", допълва Хедър.

"Той не получи нито стотинка обратно"

"Имахме клиент, чийто биткойн портфейл беше лесен за измама и всичките му пари бяха прехвърлени. Той беше възнамерявал да ги използва като депозит върху къща. Човекът бил изплашен от съобщенията за колебания във валутата и решил да провери портфейла си. Но кликнал върху измамна връзка, която го довела до фишинг сайт, пълен клонинг на истинското нещо", разказва Дейвид Стъбли, основател на фирма за киберсигурност 7 Elements.

Клиентът му имал 84 биткойна, а измамниците прехвърлиха 83 от тях. По това време, през 2017 г. биткойните са на стойност 475 000 долара.

"Проследихме плащането в blockchain (вид споделена цифрова публична книга) - видяхме как се прехвърля по различни портфейли и накрая стигна до портфейл, съдържащ валута от 15 милиона долара. Въпреки че окончателната самоличност на измамниците не можа да бъде идентифицирана, успяхме да замразим портфейлите, така че поне спряхме достъпа до откраднатите средства", допълва той. Клиентът му бил  раздразнен, но философски настроен. Днес тези откраднати биткойни щяха да струват £2,8 милиона.

"Купих си Бентли"

Джавед Хан е независим търговец започва своето приключение с биткойн по една проста причина - удобно е за плащане. "Моето биткойн пътуване не започна като инвестиция. Първоначално това беше форма на превод на пари, не трябваше да чакам потвърждение от банки и така нататък - беше удобно", казва той.

През 2018 година обаче той решава да остави няколко биткойна в портфейла си за да види как цените се покачват. "И преди да се усетя, виждах печалба, което ме изненада. Бях казвал на приятелите си, че го използвам като инструмент за прехвърляне на пари, не бях мислил да инвестирам в него", обяснява Джавед. "През януари 2020 г. осребрих печалбите си от биткойни и си купих Бентли в Дубай, където живея сега. Изпратих видео от шоурума на майка ми и тя се разплака, беше наистина горда."

В биткойни Джавед Хан влага само парите, които би могъл да си позволи да загуби.

"Мисля, че най-доброто време за закупуване на биткойн е, когато никой не говори за това - изчакайте шумотевицата да отшуми", казва той.

"Сметката ми за ток беше 600 долара на месец, когато добивах биткойни"

"Разбрах за Биткойн през 2010 г., но като хардуерен маниак, исках да го добия. В края на 2016 г. купих чифт графични карти за копане и в началото се справях доста добре с тях", разказва електроинжинерът Рохан Мускат.

"Един стартъп, който бях консултирал, ми даде няколко токена Horizon State (друга форма на криптовалута), за да платя част от пътя си, а през януари 2017 г. тези плюс моите активи бяха на стойност 40 000 австралийски долара. Реших да го търгувам малко и разследвах ботове, докато преминавах към по-голям мащаб", казва Мускат.

"Първоначално това се изплати, но сред това цената спадна. Сметката ми за електроенергия достигна 500 до 600 австралийски долара на месец, тъй като майнинг платформата се нуждаеше от толкова много енергия. В крайна сметка продадох добивната екипировка и в момента имам около 2000 австралийски долара в криптовалута. Можех да спечеля повече, ако бях скочил навън, но емоциите и рисковете при търговията ме изгориха и предпочитам да не рискувам", обяснява той.

"Биткойн ми помогна да купя къщата си"

"През 2012 г. стажувах в ИТ компания. По време на обяд си говорихме за малки начини за печелене на пари извън работа. Никой не беше чувал за биткойн, но решихме да го пробваме и прекарахме няколко седмици в него", спомня си Даниел Крокър, който е собственик на бизнес.

"Не продължи дълго, но за щастие се придържах към себе си. Изтъргувах биткойните си през миналото лято и получих половината депозит за къщата си. Все още имам малко, но това не е нещо, на което искам да закрепя бъдещето си.  Познавам хора, които са се задълбочили, но мисля, че вече имах достатъчно късмет", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, които си мислят, че тия койни са бъдещето.... просто не знаят на коя планета живеят. вчерашни пишлемета.
70
11
 
9
 
! Отговори
Богат преди 3 години
До печеливш 2 - не се пъни да им обясняваш. От 2017 досега купих 3 апартамента в центъра на София само от търговия на крипто като хоби в свободното си време. Периодично се опитвах да отворя очите и на други хора, но раята, както виждаш от коментарите са горди с невежеството си. Даже ми трият коментарите, да не би случайно някоя тиква да прогледне и разбере как инфлацията ще му обеззцени левчетата и ще изстреля Биткойн до невиждани висоти...
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако биткойн бе алтернатива на сегашната монетарна система, щяха да я забранят. Близалка за наивници. Като лотариите. Един двама забогатели, тиражират се по медии, всички останали дотират същите тия двама и на-вече организаторът на тази измама.
68
1
 
6
 
! Отговори
до Печеливш 2 преди 3 години
пич никой не казва че не може да се спечели, печели се но накрая винаги някой плаща сметката, днес си спечелил утре може да занулиш винаги има риск добрите трейдъри се различават от другите с това че могат да минимизират и управляват риска. не се нервирай, със здраве си харчи печалбите....
67
3
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Бъдещето е в частните монетарни системи като биткойн и етериум. Шиткойните ще умрат. Инвеститорите на борсата няма да останат с изключение на няколко балона .Това е бъдещето свиквайте. Никой няма доверие на държавните пари. Виждаме Урсулата с ква лекота отпечата 750 милиарда по случай ковид. Даже ковида ташкън им дойде .Те само си мислиха как да ви вземат бъдещето и си намериха повод. Биткойна щял да падне .Естествено после пак нагоре и надолу .Важна е тенденцията ;)А тя е само нагоре.
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко *** интересуват койните. Ази продадох на дедо ми 5000 декаро у Добруджата и сега си карам аудито кю 7-ца. Сега ако мога да продам земите и на баба, ще си взема гарсониера на пъпа на Варна.
65
1
 
6
 
! Отговори
Дам преди 3 години
И един безплатен съвет, LTC към момента е около 180$. Покупки в рамките на 150-170$ ще ви се отплатят доволно до края на лятото (+400$) .
64
5
 
6
 
! Отговори
Дам преди 3 години
От 6 години съм в криптото. Не съжалявам нито за миг, прекарал съм хиляди часове пред монитора. Към момента освен биткойна съществуват стотици други проекти в различни категории. След 4-5 години криптото ще е нещо нормално, Visa скоро ще имат собствена дигитален канал за крипто разплащания и транзакции. В рамките на следващото десетилетие хората, които не могат да оперират с елементарен криптографски портфейл ще бъдат в категорията неграмотни.
63
7
 
3
 
! Отговори
Печеливш 2 преди 3 години
Пирамида било, н'ам си кво си било, че така и "един бакшиш ми обясни па и пред блока слушам инвестиционни съвети от хора, които от години са вряли и кипяли в бизнес с мултинационални търговски вериги та и те няма как да не разбират" та "щом те казва, че е пирамида, 'начи е пирамида!Всичко това е много хубаво, само дето аз от тази "пирамида" вчера направих повече от колкото всички тук коментиращи и разбирачи от всичко, че е "пирамида" от колкото за целите им "смислени" бачкаторски животи
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...грижехме се за тамагочита, после гонихме покемони, а сега - копаем биткойни. И докато има ***, ще има такива забавления.:)
61
1
 
16
 
! Отговори
сс преди 3 години
аз търгувам на Binance за мен една от най добрите платформи за криптовалути много се развиха през последните години, може да си купиш всякакви криптовалути на спот пазара може да търгуваш с маржин, може с опции с фючърси всико може може да вземаш на заем криптовалути който не притежаваш и си плащаш почасова лихва, може да отдаваш своя криптовалута под наем за лихва абе всичко може.....но най вече може да си изгубите парите който сте вложили така че умната ;)))
60
2
 
16
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ПИРАМИДИ ФАРАОНИ И БАЛЪЦИ ЗА МИЛИАРДИ !!!! НАЙ ЛЕСНО Е ДА КОПАЕШ ВЪЗДУХ- А ТРУДНО Е ДА КОПАЕШ ЗЕМЯ , КАРТОФИ, ЦАРЕВИЦА - ЖЕЛАЕЩИ НЯМА !!!!!!!!! ИСКАТ БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ - ПАРИТЕ ЩЕ ДОЙДАТ ОТ НЕБЕТО !!!! ЗАПЪНИ ДУПЕ ТЕ ПАРИ !!!!
59
3
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Доста Приятели - Копаха биткойнти,Първите които почнаха - спечелиха дребни суми - но се настървиха и после загубиха от високите сметки за ток, последните които Копаха - само загубиха , остави тока - даже и компютрите не можаха да си изплатят,Биткойн те използва за да живее при теб - и ти харчи тока. Печелят фирмите производители на компютри и енергото - ако си плащаш тока.
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време така стана с доларите в БГ.Изкуствено напомпаха курса играчите и от 2лв,даже държавния курс беше 98 стотинки,скочи на 3000лв за 1 долар.После въведоха валутния борд и падна на 1,300лв за долар.Така който беше купил на 3000лв за долар изгоря с пи 1700лв за всеки купен долар.После деноминация махнаха нулите и така.
57
5
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Прочетох и коментартие. Трагично е положнеието...Никой не отрича, че доста хора направиха пари покрай това, НО всичко това е измамно. Алчността, тя е най-важната и винаги взима връх. Може някой да си е купил кола с печалбата от биткойн, но ще дойде ред да я продаде и да се вкара стабилно и ще се чуди накрая що стана така! Това не са акции на компания, която произвежда нещо, прави добавена стойност и се развива! Това е пирамида с неизвестен край. Много хора ще реват жестоко от алчността си!
56
4
 
11
 
! Отговори
Богат преди 3 години
Абе, титани на мисълта - вие знаете ли, че може да инвестирате малка сума в Биткойн, да не говорим, че има и много други. Не е нужно да купувате цял Биткойн. Триехте билетчета до скоро, но криптото било измама. Ще си умрете бедни и слепи, дори когато истината е пред очите ви...
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Овчици какво повече да ги коментираме. Изкопаването на последните биткойни е вече в началото на финалната права. Максимум година и пирамидата ще рухне.
54
4
 
8
 
! Отговори
убиткойн преди 3 години
виртуална пирамида да Б А Л Ъ Ц И!
53
0
 
14
 
! Отговори
сс преди 3 години
всички видове валути и криптовалути и каквото се сетиш е "договр за доверие" това са теоретичните характеристики. хартиийката в джоба ви е договор в който вярват продавача и куповача, и преди всяка хартийка е отговаряла за определено количество злато така наречения златен стандарт, сега на нищо не отговаря, отговаря на договорки между институциий банки , правителства организации.....
52
2
 
12
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
В момента е изключително скъпо да купиш или копаеш биткойн. Това вече е по силите на големи играчи с много пари. За обикновения човек печалбата е ако е купил преди години, за да продаде сега, но колко души за имали акъл или може би по-скоро късмет да са купили тогава?

Спонсорирани публикации