Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората

Тази практика прилагат две болници във Великобритания
11 фев 2021 07:15, Нели Христова
728
Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората
Снимка: БГНЕС

Нова езикова политика въведе болница в Съсекс, Великобритания. На акушерките е казано да не използват термини като "майки", "кърмене" и "майчинство" като част от новата езикова политика, свързана с транс хората.

Вместо да използват думата "кърма", те могат да избират измежду "човешко мляко" или "мляко от хранещата майка или родител".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust са първите в страната, които официално прилагат езикова политика, включваща пола, за своя отдел за майчинство - който сега ще бъде известен като "перинатални услуги".

Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с израза "жена или лице" и термина "баща" с "родител", "съродител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.

В документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.

Той гласи: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите„"жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги. Като акушерки и родилки, ние се фокусираме върху подобряването на достъпа и здравните резултати за маргинализираните и групите в неравностойно положение."

"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора... Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните разкази и дискурси за раждането. Стремим се да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промени в терминологията, признавайки значителното въздействие, което това може да окаже върху психологическото и емоционалното благосъстояние", гласи още документът. "Признаването на културния контекст, в който се случва развитието на услугите, е жизненоважно за осигуряване на по-безопасен транс и небинарен живот."

В изявление, публикувано в Twitter, Службите за майчинство на BSUH казват: "Искаме всички, които използват нашите услуги, да се видят отразени в езика, който използваме. Това означава не само бременни жени, но и бременни транс, небинарни и възрастни хора. Избраният от нас подход към приобщаващия език е по-скоро адитивен, отколкото неутрален."

Езиковите промени ще бъдат внедрени в уебстраниците, брошурите и комуникациите на доверителния фонд, като писма и имейли.

Персоналът ще бъде помолен да използва език, който отразява "собствената самоличност и предпочитания" на хората, когато разговарят с пациентите.

Този ход беше приветстван от организации за приобщаване.

Групата TransActual написа в Twitter: "Това е фантастично. Да се надяваме, че много други тръстове ще последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение."

Приблизително един процент от възрастното население във Великобритания се идентифицира като трансджендър или небинарно, но се смята, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо.

Въпреки че не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицира като LGBTQ +, в сравнение с около 2,2% от общото население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


728
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
518
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До чудещите се защо всички тези противоестествени "трендове" плъзват по света от Англия: отговорът е ТАВИСТОК.
517
2
 
1
 
! Отговори
Брадатчесъноядец преди 3 години
Род с у отпред . В българския.
516
4
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ДГДРодител 1 е майката, родител 2 бащата. Така, както задаваш въпроса в общи линии може, да. Просто родител 1 (майката), слага ***, надупва родител 2 (бащата) и му го отпорва яко в аналa :)))
515
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе никой ли не знае защо мъжете имат зърна.
514
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** в превод от Английски означава "род"В Българския език има три рода (***) .Мъжки, женски и среден ( неопределен) род ( ***).Как да обясниш на чужденец, че момиче и момче в Българския език са от от един и същ род (***), който не е нито мъжки нито женски, а среден, неопределен.Или трябяа да променем езика и да казваме Един момче и Една момиче. Както говорят братята Роми
513
3
 
3
 
! Отговори
до 566 преди 3 години
До 10-15 седмици от развитието на плода ембрионите все още нямат полова разлика. И само в този момент има промяна в хормоналния фон, а след това, въз основа на факта, че момичето или момчето е плод, настъпва промяна въз основа на пола. Самите зърна се образуват много по-рано от промяната в хормоналните нива.
512
0
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
По голяма глупост през живота си не бях чувал.
511
0
 
0
 
! Отговори
любознателен преди 3 години
До Валери 563Kaжи на приятеля си че е обратното. Комунистите, марксистите ще те наричат крайно-десен екстремист и враг на народа и Партията и може дори в изправителен лагер да те вкарат.
510
0
 
6
 
! Отговори
Май преди 3 години
Ае върви към клониране на хора.
509
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не намесвайте децата.
508
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кукуууууууууууууу
507
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе някой знае ли мъжете що имат млечни жлези и зърна.
506
0
 
11
 
! Отговори
Да си транссексуален преди 3 години
е лукс. Дори не е невроза или психоза. За това си трябват много пари. Откъде?Защо някой трябва да го интересуват хобитата на богати мъже и жени, които приемат хормони, слагат си цици, махат си цици? Това е от скука и разврат... Цял живот бил мъж, на 50 се сетил, че иска да е жена, щото не му става.Във всяко училище едно време имаше по един женствен, който си беше правен за мома. Такива хора, да са живи и здрави, да си сменят пола. Те се познават още от 2,3-ти клас... Ама на 50 години?
505
1
 
11
 
! Отговори
ДГД преди 3 години
Аз като родител 1 мога ли да чукам родител 2 или не мога?!?
504
1
 
18
 
! Отговори
Валери преди 3 години
Значи ако не искам да подражавам на демократичната, развита и велика Велокобритания и нарека майка си "майко" и баща си "татко" това автоматично прави ли ме демоде, комунист, социалист, путинист, марксист или ленинист ? И аз за един приятел питам.
503
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може тези природни твари да се гаврят с детския ум
502
3
 
0
 
! Отговори
Българинът?! преди 3 години
Българинът все повече бяха от щастието да е баща и съпруг...Страх го е от отговорност. Това е видно ясно от намаляването ни като народец.Скопен народец!След някоя и друга година ще влезе в историята и няма да излезе от там!
501
0
 
17
 
! Отговори
ЕМИ преди 3 години
Дойде време хетеросексуалните да протестират за правата си, както и за правото на децата им да не бъдат сексуално обработвани от агресивни гей доктрини.
500
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дойде време,ще се появи друг мустак и ще подреди нещата
499
5
 
0
 
! Отговори
до Х.Крум преди 3 години
Типично е за мустакатия чичко - завалийката не успя да се ожени, нито да направи детенце поне! Според някои изследователи не е бил функционален като мъж и го е избивал по друг начин!Пази Боже от провалени мъжленца!

Спонсорирани публикации