Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората

Тази практика прилагат две болници във Великобритания
11 фев 2021 07:15, Нели Христова
728
Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората
Снимка: БГНЕС

Нова езикова политика въведе болница в Съсекс, Великобритания. На акушерките е казано да не използват термини като "майки", "кърмене" и "майчинство" като част от новата езикова политика, свързана с транс хората.

Вместо да използват думата "кърма", те могат да избират измежду "човешко мляко" или "мляко от хранещата майка или родител".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust са първите в страната, които официално прилагат езикова политика, включваща пола, за своя отдел за майчинство - който сега ще бъде известен като "перинатални услуги".

Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с израза "жена или лице" и термина "баща" с "родител", "съродител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.

В документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.

Той гласи: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите„"жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги. Като акушерки и родилки, ние се фокусираме върху подобряването на достъпа и здравните резултати за маргинализираните и групите в неравностойно положение."

"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора... Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните разкази и дискурси за раждането. Стремим се да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промени в терминологията, признавайки значителното въздействие, което това може да окаже върху психологическото и емоционалното благосъстояние", гласи още документът. "Признаването на културния контекст, в който се случва развитието на услугите, е жизненоважно за осигуряване на по-безопасен транс и небинарен живот."

В изявление, публикувано в Twitter, Службите за майчинство на BSUH казват: "Искаме всички, които използват нашите услуги, да се видят отразени в езика, който използваме. Това означава не само бременни жени, но и бременни транс, небинарни и възрастни хора. Избраният от нас подход към приобщаващия език е по-скоро адитивен, отколкото неутрален."

Езиковите промени ще бъдат внедрени в уебстраниците, брошурите и комуникациите на доверителния фонд, като писма и имейли.

Персоналът ще бъде помолен да използва език, който отразява "собствената самоличност и предпочитания" на хората, когато разговарят с пациентите.

Този ход беше приветстван от организации за приобщаване.

Групата TransActual написа в Twitter: "Това е фантастично. Да се надяваме, че много други тръстове ще последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение."

Приблизително един процент от възрастното население във Великобритания се идентифицира като трансджендър или небинарно, но се смята, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо.

Въпреки че не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицира като LGBTQ +, в сравнение с около 2,2% от общото население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


728
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
498
0
 
12
 
! Отговори
Това е преди 3 години
Омраза към хетеросексуалните.
497
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха по-отвратителна държава от тях няма
496
18
 
1
 
! Отговори
Гордостта да си преди 3 години
Гордостта да си обратен, гордостта да си различен! Много хора не могат да си я представят! Но инак слушате Елтън Джон и Фреди Меркюри... също и Саманта Фокс с прекрасните големи гърди - по-старите вероятно я помнят... И тя е с резба обратна на часовниковата стрелка.Няма страшно в родител 1 и 2. Който си е мъж ще си е мъж!. Но явно повечето мъжленца умират от страх!На бас, че най-големите антиджендъри са с еректилна дисфункция!
495
0
 
4
 
! Отговори
А кой ще преди 3 години
Защити правато *** майките да се наричат майки. Какви са тия транс. И божеатва да са, откъде накъде, някой си резнал чатала и ще подчиняваме живота си на прищевките му.
494
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Сорос сина е с рокля, какво се чудите
493
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е развитото общество на което подражаваме и ония изгър мелници с черната снежанка.
492
1
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Ние хетеросексуалните не прласнили стеечим на хомосксуалните да си поставят детеродния орган в края на храносмилателната система и да изжяват фекалния си оргазъм. Тези 1 до 1,25 % от населението иска да ни наложи със силата на властта да го прави. Питам ви, вие съгласни ли сте? До кога ще търпим власта на извратените Байдънисти?
491
1
 
19
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 години
Абе имаше един мустакат чичко дето беше напълнил лагерите със "кърмещи със човешко мляко родители" и бая беше ги поразчистил. Сега със парите на Сорос светът се изпедерасява отново за отмъщение.
490
1
 
19
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 години
Винаги съм твърдял, че ингилизите и холандците са най извратените нации.И май не съм сбъркал.
489
1
 
15
 
! Отговори
Българинът. Той. преди 3 години
Продължава да иска да си продължава рода. Кръвната линия.Не може да го откажете. С никакви аргументи.
488
2
 
23
 
! Отговори
S преди 3 години
Сатанистите узурпират света. В Англия се управляват от такива.
487
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е в ущърб на на хетеросексуалните, хетерофобски акт на омразата!
486
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отврат!!!
485
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е заради скъпият им алкохол.Тук всички се правим ТРАНС с ракийката и такива малцинства при нас няма.
484
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от Транформъри и техната ненаситна борба права и превилегии!!!!Един ден на Мнозинството шъ му писне и тогаз шъ фърчът "Пера"!!!!!!!!!
483
10
 
2
 
! Отговори
ПИТАНКАТА преди 3 години
Защо мъжете имат зърна и гърди като при жените? Ако пият хормони им порастват такива гърди, на които жените могат само да завиждат, защото при тях трябва импланти и не става с хормони като при мъжете да растат гърди.
482
2
 
25
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
светът с 200 се е запътил да отива по дяволите.
481
1
 
27
 
! Отговори
42 преди 3 години
До 536Ислямът не забранява еднополовите връзки.Купища богати моселеми са обратни. Затова Ислямът е удобен и на глобслистите, не християнството. Само решителни чичковци-диктатори лекуват такива.
480
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eй това дрогата не прощава, друсат се като сви ни, после се мисли за конче, за глиганче и какво ли не... има една интересна поредица табу, в която ги показват такива, до един са разни друсалки... ми те са не за толерантност, за бой... бил се самопределил.. ами като не ти харесва в това общество си живей в други и не ни натрапвай твоите психо наркомански филмчета...
479
0
 
22
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
Добре е да се знае че въпросната болница в Съсекс е с големината на една селска къща, с 9 души персонал. Явно собственикът се опитва да привлече клиенти от ЛГБТ обществото, поздравления за което. В Британия рекламата е скъпа.

Спонсорирани публикации