Хипопотамите на Пабло Ескобар трябва да бъдат избити, но общността ги обича

Въпреки опасността, която носят, местните жители си ги искат
Обновена: 11 фев 2021 18:33 | 11 фев 2021 18:00, Нели Христова
38
Хипопотамите на Пабло Ескобар трябва да бъдат избити, но общността ги обича
Снимка: Flickr

Сгушен между планинските вериги, дворецът на Пабло Ескобар е бил дом на кенгуру, жирафи, слонове и други екзотични животни, които обитавали частната му зоологическа градина. Всички те били незаконно внесени.

Ескобар и неговият картел Меделин отдавна са мъртви, но един от ценните екземпляри на зоологическата градина процъфтява в тропическата провинция и влажните зони в и около някогашното имение на наркобоса - хипопотамите. И подобно на човека, който ги е запознал с тази страна, след като ги е получил от американски зоопарк, те са източник на безкрайни спорове и главоболия.

Опитите на правителството да контролира тяхното възпроизводство няма реално въздействие върху растежа на популацията, като броят на хипопотамите се е увеличил през последните осем години от 35 на някъде между 65 и 80, съобщава AP.

Сега група учени предупреждават, че хипопотамите представляват голяма заплаха за биологичното разнообразие в района. Може да се стигне и до смъртоносни срещи между огромните животни и хората. Те казват, че броят на хипопотамите може да достигне около 1500 до 2035 г., ако нищо не се вземат правилните мерки.

Според експертите някои от животните трябва да бъдат убити.

"Вярвам, че това е едно от най-големите предизвикателства на инвазивните видове в света", каза Натали Кастелбанко-Мартинес, еколог от университета в Кинтана Роо в Мексико и водещ автор на изследването на групата.

Идеята за убийството на част от животните в стадото вече предизвика известна критика, която едва ли ще спре дотук. Преди години имаше протест, когато три хипопотама излязоха от комплекса Ескобар и създаваха безредици, а един беше убит от ловци, изпратени след животните.

Хората в този селски район са приели хипопотамите като свои, отчасти заради приходите, които получават от любопитните туристи, дошли да ги видят. За външни хора това може да бъде озадачаваща връзка, като се има предвид, че животните убиват повече хора годишно в Африка, отколкото всеки друг вид диви животни. Но тук учениците от началното училище са свикнали да минават покрай знак, който гласи "Опасност - присъстват хипопотами".

Експертите казват, че опитът на правителството да намали броя чрез стерилизиране на хипопотамите е просто недостатъчен. "Всички питат: "Защо се случва това?" Е, представете си град с 50 души и вие правите вазектомия на един човек и след две години на друг човек. Очевидно е, че няма как това да контролира възпроизводството на цялото население", казва Кастелбланко-Мартинес.

Учените започнаха работа по прогнозата за популацията на хипопотамите през миналата година, след като едно от животните гони и тежко рани един фермер. Изследването им е публикувано в списанието Biological Conservation през януари.

Друго проучване от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего от миналата година установи, че хипопотамите променят качеството на водата, в която прекарват голяма част от времето си. "Тъй като популацията им продължава да расте, те биха могли в крайна сметка да изместят местни животни като антилските ламантини", казва Кастелбланко-Мартинес.

През 80-те години Ескобар уредил три жениски хипопотами и един мъжки да бъдат доведени до неговото имение с площ от 5 500 акра - Hacienda Napoles. След смъртта му в престрелка с властите през 1993 г., повечето екзотични животни са преместени или умрели. Но хипопотамите са изоставени в имението поради разходите и логистичните проблеми, свързани с транспортирането на 3-тоновите животни, както и заради насилието, което измъчваше района по това време.

Хипопотамите процъфтяват в плодородния регион, разположен между Меделин и столицата на Колумбия Богота. Те живеят в района около Рио Магдалена - река Мисисипи на Колумбия - прекарвайки деня предимно в езерата и водните пътища, а през нощта бродят из безкрайни тревни пасища. За разлика от родната им Африка, те нямат естествени хищници в Колумбия.

"Преди около 10 години разбрахме, че имаме гигантска популация от хипопотами. Започнахме да научаваме как е съставена тя, за да видим дали има незабавно решение", казва Дейвид Ечевери-Лопес, изследовател в регионалната агенция по околна среда, която наблюдава хипопотамите. "Наистина започнахме да осъзнаваме измеренията на проблема."

Докато Ечевери се съгласява, че убиването на някои от хипопотамите ще бъде най-доброто решение, той каза, че магнетичната личност на животните и правителствените разпоредби може никога да не го позволят.

Публичната критика избухна преди повече от десетилетие заради убийството на хипопотам от ловци. Тогава се появи снимка, показваща войници, позиращи с хипопотама като ловен трофей. След което правителството въведе забрана за лов на хипопотами. За да ограничи популацията, то реши да наложи стерилизация на животните, но това е сложен и скъп процес. Първо, животното трябва да бъде подмамено да влезе в огромен метален вагон, за да бъде упоено. Тогава екип от експерти по дивата природа трябва да прекара около три часа, като прерязва дебелата кожа на животното и след това да се опита да намери репродуктивните му органи, което не е лесно.

"Общността ни държи под око, за да се увери, че всъщност стерилизираме хипопотама и не правим нищо друго", каза Джина Серна-Трухильо, ветеринарен лекар, провел някои от стерилизациите. "Те ги обичат."

Серна обяснява, че всяка процедура може да струва около 8 500 долара - висока цена за регионалната агенция за околна среда, която наблюдава животните. Тя казва, че продукцията на документален филм е спонсорирала разходите за една процедура през 2019 г., а друг филм ще направи същото тази година. През 2020 г. не са провеждани процедури поради пандемията от коронавирус.

Ечевери заяви, че агенцията е извършила 10 стерилизации и е преместила четири непълнолетни хипопотама в колумбийските зоопаркове. Зоологическите градини в други страни проявяват интерес, но бюрокрацията им пречи. Тази година агенцията се надява да успее да започне да извършва вид химическа стерилизация, която е сработила върху прасета.

Кастелбланко разбира привлекателността на хипопотамите, дори описва бебето хипопотам като "най-красивото нещо в света", но каза, че дискусиите за бъдещето им в Колумбия не трябва да се управляват от топли чувства, които животните генерират.

 


38
Още от Ако щете - вярвайте
Рецептата Dnes: Пай с ябълки без тесто
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 1 седмица
Превода е покъртителен!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
МАЙ В КОЛУМБИЯ СЕ ЗАДАВА ХИПОТАМО-СУДЖУК ГЕЙТ ПОДОБЕН НА НАШИЯ АМА НЕ ОТ СВИНСКО. ТОЛКОВА ГЛАДНИ В КОЛУМБИЯ ИМА !!! ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ЧЕТАЛА НАДЕНИЦА ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ 1 ХИПОПОТАМ. ПЪК И МНОГО ДРУГИ КОЛБАСИ ОТ СТРАНИЧНИТЕ ПРОДУКТИ
27
0
 
7
 
! Отговори
ВЯРНО ЛИ Е,ЧЕ преди 1 седмица
Бойко Борисов
е лежал в затвор в ЧЕХИЯ за кражби на коли?
26
2
 
8
 
! Отговори
Ro преди 1 седмица
Типично по човешки - да се избие. Сигурно хипопотамите са виновни за тая ситуация, няма какво да е друго. Направо да се изтрепе всяка гадина на тая земя, за да си останем само ние - венецът на природата.
25
2
 
3
 
! Отговори
ОСТАВЕТЕ преди 1 седмица
ХИПИТАТА НА МИРА

ВИЖТЕ САМО КАКВИ СЛАДКИ МУЦУНКИ ИМАТ
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да почнат да правят хипобургери от тях и проблемите ще отпаднат.
23
1
 
2
 
! Отговори
Сър Стенли преди 1 седмица
До Умно село
Да изгледат класиката на Доньо Донев и ще имат много ценна информация за развитието на нещата.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Накрая ше стане като конете в Америка, докато се наумуват.
21
2
 
4
 
! Отговори
Умно село преди 1 седмица
Да им развъдят естествени хищници
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, явно в Африка все пак има някакви хора. В ЮАР и Намибия най-вече
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Африка животните убивали много хора... Хмммм, интересно.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 17
Ако хипопотамите се ядяха ,до сега латиносите да са ги окльопали.
17
1
 
6
 
! Отговори
шведска маса преди 1 седмица
Не може ли просто да ги опечат на шиш? има да плющят мръвки местните римляни или там няма римляни и шведи?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ги транспортират до АФрика, колкото и да е скъпо. Да поискат от Куба да ги спонсорира, може в краен случай да поискат финансова подкрепа и от Щатите.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега стана ясно защо Тръмп построи тази стена с Мексико. За да спре хипопотамите.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ужас! милиони хипопотами ще нападнат америка
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Е много умно

"Защо ще избивате животинките ?"

Защото не им е мястото там, а на един друг континент. А всички други варинти са или много скъпи, или на практика неосъществими. Не са виновни животинките, но могат да разрушат цяла уникална екосистема.
12
1
 
4
 
! Отговори
тигъра преди 1 седмица
Някой може ли да ми каже как се пише общността?Че нещо Нели ме обърка.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хипопотамите ще последват примера на едно гърбите камили в Австралия.
Внесени на континента преди столетия за пренос на товари в австралийската пустиня и по-късно се оказват не нужни и пуснати на свобода.В момента най-голямата популация едногърби камили е в Австралия.
Хипопотамите нямат естествени врагове в Южна Америка и нищо чудно броят им да достигне хиляди!
10
3
 
12
 
! Отговори
пабло е скобар преди 1 седмица
Чш, нема да ми барате хипопотуците.

Спонсорирани публикации