Смъртта на Елиса Лам: Свръхестествени сили ли стоят зад гибелта й?

Нов документален филм разследва случая
11 фев 2021 21:12, Нели Христова
35
Смъртта на Елиса Лам: Свръхестествени сили ли стоят зад гибелта й?
Снимка: Flickr

През 2013 година 21-годишната студентка Елиса Лам умира в мрачния хотел Сесил в Лос Анджелис, докато е на обиколка в САЩ. Разследващите правят публичен запис от камера в асансьора, където момичето е забелязано за последен път. Изведнъж той е навсякъде из интернет, тъй като обстоятелствата около изчезването й са изключително мистериозни - вратите на асансьора не се затварят. Тя изглежда говори с някой невидим. Движенията й бяха странни. Тя скача и излиза от асансьора. След това изчезва.

Тялото на Елиса е намерено във воден резервоар на покрива на хотела 19 дни след като за първи път е съобщено за изчезването й.

Някои хора казват, че видеото е доказателство за свръхестествена дейност. И до днес съществуват конспиративни теории за изчезването на Елиса. И това е една от причините режисьорът Джо Берлингер да иска да направи документален сериал за Netflix, който да хвърли повече светлина около мистериозния случай.

"Тази история е била разказвана и преди, но мисля, че в миналото това е било направено много безотговорно", казва Джо пред Radio 1 Newsbeat. "За обикновения зрител това е просто една завладяваща история, която гледа и след това преминава към следващата. Но за тези, на които се е случило - това е най-лошият момент в живота им. Това е истинска трагедия за този човек и това семейство"

"Трябва да поговорим за призрачните истории"

Непреките доказателства по делото Елиса Лам са убедителни.

Видеото, приликите със сюжета на филма на ужасите "Тъмна вода" и дори предлаганите връзки към тест за туберкулоза, наречен Lam-Elisa, са част от това, което движи теориите за конспирация и историите за свръхестественото зад смърта на момичето, които все още са популярни онлайн.

"Със сигурност трябва да поговорим за историите за духовете и да ги поставим в контекст", казва Джо. "Не е като да можем да ги избегнем, защото това е голяма част от историята."

Тези истории за призраци бяха частично задвижвани от откритията на "уеб-разследващите", които работеха, за да съчетаят последните моменти на Елиса едновременно с полицейското управление на Лос Анджелис. Но те често имат "тунелната визия" и се фокусират само върху случайности и конспирации.

Джо казва, че понякога уебсайтовете могат да правят "прекрасни неща", но в случая на Елиса "действията им са били малко погрешни".

Семейството на Елиса не присъства в документалния филм, освен в архивни кадри, но те знаеха, че Джо ще преразказва историята. "Мисля, че те просто искаха да продължат напред", казва той пред BBC. "Ако погледнете останалите разкази на историята й, ще останете с впечатление, че тя е жертва на някакво ужасно, зло присъствие, което поема контрола над нея. Мисля, че тези разкази са невероятно неуважителни и вероятно  са причината  семейството просто не иска да се занимава с друго шоу, което ще преувеличи обстоятелствата на трагедията."

Полицията в Лос Анджелис, съдебен лекар и управителят на хотел "Сесил" по това време, обаче говорят за първи път за случилото се.

"Не съм гледал другите документални филми"

Управител на хотела беше Ейми Прайс - и не за първи път я молят да говори по този въпрос. "Обикновено просто завъртах очи и си мислех "О, ето още един", казва тя пред Newsbeat. "По този начин са направени толкова много филми и, честно казано, не съм гледал нито едно от тях."

Но по думите й, почувствала, че този филм е правилен.

По време на изчезването на Елиза хотел "Сесил" не бил типичен хотел.

Разположен в сърцето на центъра на Лос Анджелис, който има огромен проблем с бездомността, някои етажи били за посетители като Елиса, докато други били за краткосрочно или дългосрочно настаняване на хора, които живееха в тази прослойка на обществото.

След изчезването на Елиса подозренията са насочени към жителите и персонала на хотела, което според Ейми е "стресиращо и сърцераздирателно".

"От самото начало, когато Елиса изчезна, просто имах лошо усещане за това.Тя пътуваше сама и наистина си помислих, че сигурно се е смесила с грешната тълпа, а това не е трудно да се случи в центъра на Лос Анджелис."

Преди смъртта на Елиса хотелът вече имал лоша репутация. Това било място с истории за самоубийства, предозиране и място, където били отседнали няколко високопоставени серийни убийци. Той дори вдъхновява American Horror Story: Hotel, в който Лейди Гага играе ролята на вампир, живеещ в мезонет.

Но за Ейми, хотел "Сесил" преди изчезването на Елиса, изобщо не било лошо място. Тя признава, че има много мрачни случки, като посещенията на Ричард Рамирес, Джак Унтервегер и, разбира се, смъртта на Елиса Лам. "Но не беше ужасно да се работи там", казва тя. "Имахме страхотен екип, ръководехме бизнес и ми беше приятно."

"Хора зад фолклора"

И Джо бе ангажиран да разкаже историята на хора като Ейми и тази на Елиса.

"Моята репутация и отговорност вероятно помогна да убедя Ейми да говори и мисля, че нейната перспектива е наистина важна", казва той. "Зад фолклора стоят истински човешки същества. Това бяха хора, които правеха най-доброто, с каквото можеха, с ограничени ресурси, за да управляват хотела възможно най-добре в мръсен квартал."

Ейми вече не работи в хотелиерството, а като дизайнер на бижута - а също така пише книга за собствения си опит в хотел "Сесил".

"Искам да споделя историята си", казва тя. "Но това не е история на ужасите или нещо подобно. Това е история за борбата."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жената е страдала от психическо разстройство и или се е самоубила или някой се е възползвал от състоянието й.Пустият му Интернет разваля всички призрачни истории.
4
4
 
18
 
! Отговори
преди 3 години
Филма го гледах. Никакви съмнителни сили няма. Полицията накрая ясно казва както точно се е случило. Освен това за да запълнят времето на сериала са включили някакви си всезнайковци от интернет които с нищо не допринасят за разследването освен със съмненията си. Тези им съмнения накрая се оказват напълно безпочвени и лишени от логика и смисъл.
3
4
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Честно казано, доста несвързано четиво, а като ми заговорят за духове, ме хваща и раз-стройство.
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редовните безполезници преди мене дето се оплакват че не им било интересно. Никой не ви е длъжен да ви развлича. Намерете си книга или нещо което ви е интересно.
1
6
 
21
 
! Отговори
Ивайла преди 3 години
Пандемичната сивота не е достатъчна може би за ежедневието ни. Затова, защо не да прочетем още едно "приятно" четиво? Беше полезно и повдигащо духа! Благодаря!

Спонсорирани публикации