Стокхолм - първата фронтова линия на сблъсъка между ЕС и Китай

Швеция очаква да види какви последствия ще ѝ донесе решението да забрани участието на Huawei и ZTE в търговете за 5G
13 фев 2021 20:35, Красимир Ангелов
128
Стокхолм - първата фронтова линия на сблъсъка между ЕС и Китай
Снимка: БГНЕС

Швеция отново се очертава като първа линия в напрежението между Европейския съюз (ЕС) и Китай. По-точно - предградието на Стокхолм Киста, където някои от водещите играчи в най-новото противопоставяне в новата Студена война попадат взаимно в полезрението си.

Борбата на Швеция с Китай за правата на човека започна през 2015 г. със задържането на шведско-китайски продавач на книги. Сега противопоставянето ескалира, след като Стокхолм в края на миналата година блокира две китайски компании, Huawei и ZTE, от доставките на основна 5G инфраструктура.

Още по темата
Пекин, като отмъщение на шведските обвинения, че техниката може да се използва за шпионаж, на свой ред вдигна мерника на шведския бизнес, пише в свой анализ Investor.bg.

Няколко ключови актьори в тази драма са сгушени заедно във фокусирания върху високотехнологичния бизнес квартал Киста северозападно от центъра. От едната страна на заснежен паркинг местните служители на Huawei работят от скромен офис с червени тухли, върху който е поставено логото на компанията.

От другата страна са служителите на шведския съперник на китайския гигант Ericsson, които определено имат за какво да се притесняват. Наскоро компанията съобщи, че се опасява, че забраната на Huawei може да предизвика ответни мерки от страна на Пекин, което може да навреди на обширните операции на Ericsson в Китай.

Съвсем наблизо се намират и експертите на държавната шведска агенция за отбрана, или FOI, която разглежда въпросите за националната сигурност и която сега анализира как отношенията с Китай са станали толкова лоши и къде биха могли да стигнат по-нататък.

"Разбира се, шведското правителство не харесва тази ситуация; те никога не са го искали", казва Оскар Алмен, китайски анализатор във FOI.

Други европейски държави, като Франция, Полша и Румъния, също предприемат стъпки за забрана на китайските съоръжения в техните 5G мрежи, но никоя не е била толкова категорична като Швеция при назоваването на Huawei и ZTE като явни заплахи за сигурността.

"Влиянието на китайската държава върху частния сектор на страната дава силни стимули за компаниите да действат в съответствие с целите на националните стратегии на Комунистическата партия на Китай", казва шведският Пощенски и телекомуникационен орган, като цитира шведските служби за сигурност, когато забрани Huawei и ZTE от участие в 5G мрежата на страната.

"Шведската служба за сигурност преценява, че китайската държава и службите за сигурност могат да влияят и да упражняват натиск върху Huawei", казва институцията. По-късно тя излезе с подобно становище и за ZTE. Китайското министерство на търговията на 21 януари обеща да предприеме "всички необходими мерки" в отговор.

Трудностите на Швеция представляват по-широк интерес за ЕС, тъй като засягат важни въпроси, с които се сблъскват много страни в блока, а именно къде да се направи граница между често печелившите търговски сделки с Китай и опасенията относно историята на човешките права в страната и историята на шпионаж на западните страни.

В Швеция всякакви търговски репресии срещу шведския бизнес също могат да повлияят на ключови компании, напр. производителят и търговец на облекло H&M и продавачът на мебели IKEA, които са инвестирали значителни средства в китайския пазар.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато китайците ви бачкаха за долар на ден, бяхте инвеститори и предприемачи. Трилиони печалба навряхте в дворци, яхти, чекмеджета и униформи да ви ги пазят. През това време трудолюбивите китайчета построиха наука, образование, инфраструктура, пазари и т.н... Закономерен резултат, какво очаквахте?
71
8
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
човекоядството е било характерно за неандерталците.
70
9
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Неандерталецът (Homo neanderthalensis) е изчезнал вид, живял в Европа и Западна Азия в епохата на средния палеолит (350 000 24 500 г. преди новата ера)." В Източна Азия не е бил разпространен. Може би това обяснява разликите между развитите азиатски и европейски страни. неандерталските гени.
69
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, вие наистина принадлежите към люлката на Европа и сте човеко-Ядци, човеко-Мразци, т.е. типични представители мизантропи на евроатлантическата култура, но вие като въпросната-ИЗЧЕЗВАТЕ в чисто генетичен план.
68
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западната парадигма "личен успех на всяка цена" т.е.американската мечта, т.е.всеки срещу всеки и срещу всичко-вече не сработва.Има 1,2млрд.китайци, за които колективният успех на всяка цена, дава по-добър КПД.Евроатлантическата култура няма колективен дизайн и не е случайно, че ЕС тромаво се търкаля към залеза си.
67
16
 
21
 
! Отговори
(^_^) преди 3 години
Феновете на Китай, раССия и Северна Корея са объркали страната в която да живеят, България се намира и културно и географски в Европа и следва политиката на партньорите си от ЕС и НАТО, а на тези с евроАзиатската ценностна система, не им е тук мястото ... !!!
66
12
 
18
 
! Отговори
Какви глпаци преди 3 години
Западняците са кртени.Първо инвестират в Китайнпосле ревът.
65
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко опира до пари и по-точно осигуряване на печалби за американските компании. Затова САЩ освен, че отрязаха китайците за САЩ, натиснаха и държавите по света да не използват китайските технологии, най-вече държавите от Европа.
64
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги мислете Шведите, там всички със сините очи знаят Английски и могат да са мобилни, ако станат мнозинство емигрантите.
63
20
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Искам да кажа, че ККП взе присърце апела на ЕС за екологията. Също като интернационалисти искат мир на земята и затова отделиха и за първи път от толкова време толкова пари за армия. Представете си само цялата продукция, която потребява света, ако не идваше от Китай които инвестираха толкова колосално много в ядрена енергия и дори във т.нар. веита а идваше от американски или германски тецове какво би станало. Та не виждам от какво са се притеснили шведите.
62
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново шведите вземат правинло решение!
61
14
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Радвам се, че Европа направи апел за околната среда. Всъщност той беше приет от всички, освен от селяните в америка. Например, и двата спътника, които мерят най точно парникови газове и основната информация идва от тях са японски, докато селяните от америка изстрелват спътници като луди за социални мрежи. ККП инвестира колосални суми за т.нар. веита, но видяха че това е един балон и се върнаха към ядрената енергия, която е наистина екологична.
60
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58"- сещате ли се какво ще се случи със шведите след 4-5г.?"Сещаме се, че си нямаш и идея от демографски прираст.
59
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЯ кажи в кой период от историята точно Русия е била "най-еволюирала"?
58
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все някой трябва да спре неоколониализма и еврофашизма. Вие българите като не щете, има и други по-качествени народи. За какви се мислят тези Кобурги във Стокхолм, че могат да управляват целия свят изпод техните пикелхаубета ли? Няма да стане. А пък вие си стойте и си търпете да ви управлява царя и пъдаря му, колкото си искате.
57
19
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Комунизма и фашизма по същество са много близки. Основната разлика е,че едните са интернационалисти, а другите националисти. Но това е дребен детайл. Основното е,че има кооперация и контрол. Това са движещите принципи на еволюцията и природата. Затова най еволюиралите страни винаги са били комунистически като Китай и Русия или фашистки като Германия и Япония.
56
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Струва ми се, че шведите не си знаят интереса. Борят се против Китай, а не виждат, че ще бъдат първата ислямизирана държава в ЕС. Емигрантите в Швеция вече минават 17% от населението и като се има пред вид по-високата им раждаемост - сещате ли се какво ще се случи със шведите след 4-5г.?
55
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската система никога няма финансови сривове. Западната система страда от непрекъснати финансови сривове, които се спасяват с нови бремета върху западните народи.
54
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екологията и опазването на околната среда е средство да се оправдае провала на западната капиталистическа система. Не им е до екологията и околната среда, но нямат вече ресурси да замърсяват.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая тема се напълни с разни фашисти, комунисти и откачалници ... направо се наредете едни срещу други и почнете се гърмите, че да ни отървете от себе си!