Другата страна на монетата: Што ни даде Бугариja?

Една различна позиция в съседката ни
17 фев 2021 14:35, Александър Попов
320
Другата страна на монетата: Што ни даде Бугариja?
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни в македонските медии се появиха възхвалящи материали по посока на сръбския президент Александър Вучич, който дари 4000 ваксини. И се появиха остри коментари, че "брата Борисов" не си държал на думата.

Сред силно критичните материали срещу България все още могат да се открият и такива с факти, между тези с пропаганда.

Под заглавие "Што ни даде Бугариja?" Люпчо Куртелов излага своята позиция. Материалът е публикуван в Tribuna.mk.

Следейки медиите в Македония, поне повечето от тях, както и коментарите в социалните мрежи, се създава впечатлението, че българите са по-черни от дявола. Окупатори, фашисти, татари... (Доказано е, че българският народ няма общо с татарите, но и до днес не разбирам какво не е наред с татарите). Но да видим какво казват аргументите. Популярна сентенция гласи: "Пред фактите и боговете мълчат". Нека да осветим периода от създаването на независима Македония нататък.

България първа призна независимостта на Македония.

Във време, когато Шекспир би казал за нас "Да бъдеш или да не бъдеш", на 15 януари 1992 г. българският парламент единодушно приема Декларация за признаване на Република Македония. Като по този начин инициира международната общност да ни признае за независим политически субект. Хейтърите биха казали "Те признаха държавата ни, но не и като народ". В дипломатическата практика няма такава категория - признаване на народ. Има ли документ например, че държавите, признаващи Белгия, са признавали фламандците и валонците поотделно?

Още по темата
Руският президент Борис Елцин подписа Декларация за признаване на Македония в самолет на летище София под влиянието на Желю Желев, въпреки че неговият външен министър Андрей Козириев открито подкрепяше гръцката страна.

Когато Милошевич предложи на Мицотакис окупацията и разделянето на Македония, България решително се застъпи за неделимостта и независимостта на младата държава. И я спаси. В началото на 90-те години много по-възрастният ми приятел Люпчо Коцарев (сега покойник) предложи да посетим България и там той ме запозна с широк кръг негови приятели. В София, в неговия огромен кабинет, посетихме адвоката Димитър Попов - бивш министър-председател на българското правителство. Предавам ви това, което съм чул от него със собствените си уши. "Двама (хърватски) офицери от ЮНА, изпратени от Туджман, дойдоха в София и ни информираха за плана на Милошевич да изпрати Трета (Нишка) армия и да влезе отново в Македония. Ние (българското правителство) веднага изпратихме ултиматум до Сърбия, че ако тяхната армия влезе в Македония, ние ще влезем в Ниш. Това ги възпря".

По време на бежанската криза в Косово през 1999 г. Македония беше залята от стотици хиляди бежанци. На нашата територия бяха създадени временни лагери. България финансира един от тях близо до Гостивар. Там бяха настанени няколко хиляди косовски албанци.

2001 г. Трудни моменти за Македония. България ни даде 104 танка. След като си свършиха работата, бяха нарязани и продадени за скрап.

В Охрид, близо до градската болница, са построени къщи за социално слаби семейства. Подарък от България.

По програмата за подпомагане на развитието България инвестира около 500 000 евро в различни проекти всяка година. По-конкретно: в Скопие и Охрид центровете за аутизъм се финансират и в момента се подпомагат. Медицинско оборудване е дарено на здравни заведения в цяла Македония.

През всичките тези години на хиляди студенти от Македония са осигурени места в българските университети. Освен факта, че обучението е почти безплатно (таксата е същата, както за българските студенти), нашите получават солидна стипендия и на всички е осигурено място в общежитията.

И накрая дума-две за гражданството. Повечето от над 100 000 души се прехранват в западноевропейски страни, благодарение на "български паспорти". Представете си, ако тази "армия" от безработни е у дома, какъв би бил политическият и социален климат в Македония.

Но днес е важно не какво и колко си дал, а как си успял да се похвалиш, че си дал. Оказва се, че формата е по-важна от съдържанието.

P.S. Вучич ни донесе 4000 ваксини. В телевизионно предаване чух екзалтиран гражданин да коментира: "Вучич е вторият Исус Христос"!
 
O tempora, o mores.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още по темата: българиямакедония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Я северномакедонските непросветени съседи да се потрудят да научат що е туй нещо - вестник ''Български доброволецъ'' ! А добре ще е също да прочетат Устава на техните комитети, още от 1896г. !
269
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До Халит Мехметов Що, бе, халит? То и турци и Турция е нямало до 20 век, ама България е имало. Добре, че се появи един Ататюрк да ви изкара от средновековието-и все още не напълно. Българите били изчезнали за добро, но за зло пък се появили турците. Кажи, с коя държава няма проблеми Турция? Няма такава!
268
2
 
8
 
! Отговори
Мизиец (от Мизия) преди 3 години
И Сърби и Гърци са ни предлагали да си я поделим и естествено не сме се съгласили, защото географската област Македония е Българска и пак ще бъде! (справка- Ванга)
267
1
 
7
 
! Отговори
Инат шоп преди 3 години
Докато Белград командори македонците ще си седят у *** на Европа.
266
1
 
7
 
! Отговори
Ще чакат преди 3 години
Ще чакат още много докато влязат в ЕС.Тия еничари не хора.
265
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Защо ни занимавате с тия родоотстъпници? Да стават албанци като искат!
264
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
290 Александър Македонски е грък. В древността гърците са имали няколко държавици, градове-държави т.н. Те често са воювали помежду си, предимно, за да си поделят пазарите. Островният характер на територията им, е една от причината за тяхната разпокъсаност.
263
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
284 И какъв си станал, Сърбия е руска база на Балканите, зарината с китайски пазари със стока, със съмнително качество. С осъдени в Хага, всички сръбски генерали, за престъпления срещу човечеството, напусната от "братските и единни"югославски народи,смалила територията си. Молеща ЕС,за пари, стоейки в чакалнята за членство, без да помръдва напред.
262
6
 
3
 
! Отговори
Сашо Димов преди 3 години
До всички гърци , Александър Македонски не е грък.Той завладява и покорява гърците.Гърците са олимпийски шампиони по кражба на чужда история, най-вече Българска.Какви са тези Алемски игри,предходни на т.н.Олимпийски игри,Ами Български.
261
1
 
11
 
! Отговори
то имаше война, №288 преди 3 години
когато НАТО се намеси да спре престъпленията на сръпските орди на Милошевич буггарските комунисти снабдяваха сръбските главорези с оръжие, петрол, храни и медикаменти. Та тогава хърватите и босненците отхвърлиха игото на сръбските окупатора, а благодарение на 10,000 америкснска войска която САЩ вкара в Македония сърбите не успяха да изколят българите там. Западните покрайнини с надежда чакаха България да им помогне и те да се освободят, но Русия заповяда на БКП *** да помаган на Милошевич
260
6
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Пределно ясно е, че главатарите на Титовата-Коминтерновска Македония нямат намерение да се откажат от измисления си език, от измислената си държава и от измислената си идентичност.Ясен става и пътят им за влизането в ЕС, което явно ще стане след предстоящата космическа война, която враговете на Свободния свят ще започнат и след като бъдат сразени от космическа Америка, Вардарска Македония ще бъде върната на България. Така българите там ще се спасят от титовите ***, но и стават европейци.
259
5
 
17
 
! Отговори
Еха преди 3 години
Аз съм от Македония и не бях чувал за трибуна.мк.Ще я разгледам тази трибуна.Тя е можеби от тези на Орбан,приятел на Каракачанов,Мицкоски и Бойко. Поздрави до всички Българи и Македонци с едно наздраве и обичайте се и не се впечатлявайте на статиите създаващи омраза,без значение къде са публикувани. Не се знае кой ги поръчва и с какъв произход е. Плащат им и те пишат.
258
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България изгуби де-що има. Източна Тракия до линията Мидия-Енос. Цяла Егейска Македония, Вардарска Македония, Западните покрайнини с Пирот ,Ниш, Поморавието, Северна Добруджа. Абе изобщо окълцаха ни като с каластирка. Ся ще хванеме некому за пръста. Айде налягайте си парцалята...
257
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Фердинанд искало да влезе на бял кон в Цариград------И какво, лошо ли е това?Сега нали имаш излаз на Бяло море без ограничения?
256
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите са били незначително племе, което е пасло *** през Ранното Средновековие, когато българите са имали държава и писменост------Така е, но се гледа не какъв си бил, а какъв си станал.
255
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Што па требе да ви даваме, измислени македонци?! Хулите ни, обиждате, ама "требе да ви даваме"! Ай, сиктир!
254
2
 
8
 
! Отговори
Радо преди 3 години
СМ е под руско/сръбско влияние.Целта е да ги вкарат в ЕС като техен сателит.Ние обаче се изправихме неочаквано на пътя им.Ако се съгласят на нашите искания ще им падне влиянието чувствително А и трябва да се откажат от измисления език и история Да пуснат българско икономическо влияние и бг медии.Но най вероятно накрая ще се съгласят на всичко А като влязат в ЕС и станат равноправни.Ще търсят начин да спрат българското влияние.Важно е нашите така да ги обвържат с договори че да не могат да мърд
253
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонските медии мълчат и не съобщават, колко помощи е получил северомакедонския народ, в пари, къщи за социално слаби, медицинска апаратура, храни , училищни пособия, от България и частни дарения от българи. Те надхвърлят половин милион, само за две години. В пика на пандемията, българските дипломати съдействаха с логистика и авиопревоз, 20 000 северомакедонци, да се приберат вкъщи. За дигнаха завеса в медиите, са виновни скопските политици-сърбомани,слуги на Москва.
252
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
277 Много архитекти, администратори и военоначалници са били наемани в Османската държава, от българските земи, както и от други народи в Европа. Много султанки,които са раждали султани, са били българки, украинки...
251
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
277 Османците се възползват от бушуващата тогава чума, от отслабената от сърбите царство на полубългарина цар Душан,просъществувало 14 години и нахлуват в Континентална Европа,едва през 14 век. Те са смес от многобройни азиатски и арабски племена. За нация и етнос най-малко имат право да говорят. Обединява ги само ислямът. Те са вандалите на Европа, които превръщат най-голямата християнска катедрала Св.София, в джамия,защото по това време не са умрели да строят. Намали са българи в държавата си.

Спонсорирани публикации