MI5 с разкритие: Русия се опитва да възстанови шпионските си редици в страната

От агенцията признаха, че е лесно в страната да бъде внесен "Новичок"
4 мар 2021 21:30, Нели Христова
99
MI5 с разкритие: Русия се опитва да възстанови шпионските си редици в страната
Снимка: БГНЕС

MI5 тихо засили защитата на потенциалните цели на Кремъл, живеещи във Великобритания, след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри през 2018 г.

Агенцията по сигурността предупреди, че руската държава продължава да проявява "доста активен интерес" към шепа лица във Великобритания, което налага необходимостта от предприемане на по-активни мерки с участието на полицията и други агенции.

Разкритието бе направено в рядко интервю, дадено от двама висши офицери от MI5 за Sky News, един от които, е известен само като Том. Той е отговорен за управлението на бюрото за шпионаж на руската шпионска агенция.

"Причината да имаме много развито разбиране за хората в риск е, че знаем, че руската държава продължава да проявява интерес към хората тук", казва Том, който говори извън камера. "И това не е пасивен, а доста активен интерес. Затова смятаме, че те вероятно все още се опитват да събират информация за руските граждани. С каква цел? Не е напълно ясно, но няма да рискуваме да разберем, че разузнавателните данни, които са събирали, са били насочени към някаква физическа атака ", добавя старшият офицер.

И MI5, и Даунинг Стрийт са под натиск да покажат, че приемат сериозно заплахата от Русия. Миналата година MI5 и останалите шпионски агенции в Обединеното кралство бяха обвинени, че гледат в другата посока, когато става въпрос за заплахата, породена от Кремъл в силно критичния руски доклад, изготвен от комисията по разузнаване и сигурност на парламента.

Публикуването на именно този доклад бе отложено от Борис Джонсън за след изборите, отчасти, за да се избегне негативното отразяване дали дезинформацията на Кремъл е оказала влияние върху гласуването за Брекзит през 2016 г. Но от тогава № 10 се опитва да засили натиска отново.  През последната година властите във Великобритания санкционираха група служители на Кремъл, обвинени, че са замесени в отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

Броят на хората, които сега са под засилена защита, се удвоява. Разбира се, агенцията не посочва имена. Но сред тези, които са изложени на риск, вероятно фигурират бивши агенти като Скрипал и други руснаци, които по-рано са имали добри отношения с руската власт. Защита получават и неруски граждани, които се считат за сериозни дразнители на Кремъл.

Те получават списък със съвети, които са пригодени за всеки индивид и варират от прости съвети за сигурност до извършване на физически промени около собствеността и движенията им, както и осигуряване на пряка полицейска подкрепа, обясняват агентите.

MI5 вярва, че Кремъл е нетърпелив да възстанови своите шпионски усилия във Великобритания - след като агентите им бяха изгонени от посолството заради нападението в Солсбъри.  Според агентите, руските агенции са особено заинтересовани да развиват активи извън посолството, като използват лица, представящи се за "журналисти, академици или туристи".

Служителите на MI5 също признаха, че британската агенция първоначално е била зашеметена от наглостта на атаката срещу семейство Скрипал. "Вероятно не бяхме изчислили колко решителен и безмилостен може да бъде нашият противник", казва Том.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичния агент "Новичок", внесен в Обединеното кралство в модифицирана бутилка парфюм от агенти на руската агенция за военно разузнаване ГРУ. Това беше агенцията, в която Сергей някога е работил.

"Атаката беше замислена като потенциално като послание към правителството на Обединеното кралство. Така че тя имаше за по-малка цел да ги убие, а по-голямата й цел бе да изпрати съобщение както до отделните хора от ГРУ, така и до правителството на Обединеното кралство като цяло", добавя Том.

Оказва се, че MI5 трудно би могло да предотврати внасянето на отрови от Русия. Том предупреждава: "Не мога да кажа със сигурност - след като обсъдихме с вас вида и формата на тази бутилка "Новичок" и колко лесно биха могли да вкарат друга такава в Обединеното кралство - не мога да кажа със сигурност, че сме в безопасност."

"Живеем в либерална демокрация. По същия начин, по който нашите колеги за борба с терора биха казали, че не можем да предотвратим всяка атака, не можем да попречим на невероятно добре снабден и безмилостен противник да внесе нещо като "Новичок" в страната", добави той.

Том е на мнение, че MI5 сега има повече опит, отколкото при атаката срещу Скрипал, в откриването заплахи, но поради това колко бързо се развива технологията, "това е абсолютна надпревара във въоръжаването".

"Няма много съмнение, че руската държава продължава да извършва атаки срещу Обединеното кралство, включително кибератаки всеки ден", заявява Том. "Знаем, че руснаците искат да възстановят кадровите си шпиони в  посолството, но се стремим да гарантираме, че това няма да се случи. Така че голяма част от нашите усилия отиват в за това. Но заплахата се разширява и придобива нов характер."


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че Руснаците си прибраха новият Навал Филбний.Мозъкът,установил,заснел,доказал,посочил и активно участвал в залавянето на агентурните мрежи.МИ5имат огромен опит със шпионажите.Нека сиспомним колко успешни бяха нацистите в унищожаването наанглийските,амариканските иканадските кораби през ВСВ.МИ5 разкова великата кодова система ЕНИГМА.Така че ако саказали черуснаците са им прихванали агентурните мрежи,най-малкото е не само вярно,нои нееднозначно безда казват името е сочен най вероятния спай
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
MI5?!? - Тия па с техните пропагандни глупости! Англия затъва всеки ден, всички *** от целия свят са се натресли там и нормалните бели хора са под натиск. Направиха ваксина, която за нищо не я бива и лъгаха, че руснаците им я откраднали. После се молиха на руснаците да им дават от тяхната да я смесват със своята. Измряха стотици хиляди от вируса. Построиха подводници и самолетоносачи, които не могат да плуват в морето. И какво ли не още...
Обаче не спират да произвеждат заплювки по Русия.
90
1
 
12
 
! Отговори
Пфффф преди 2 месеца
Тия клоунии британците да си гледат арабите, че станаха 3 повече от самите тях и вече и да искат няма оправия....те руснаците тръгнали да гледат....Пресвета Дево Мария....
89
0
 
5
 
! Отговори
е не! преди 2 месеца
Е не само МИ 5 ше има шпиони у страната ! хахахахахха
88
3
 
16
 
! Отговори
ЧЕТЕНЕТО преди 2 месеца
на прекалено много шпионски романи им се е отразило на психиката в МИ5
87
5
 
19
 
! Отговори
НОВИЧОКЪТ преди 2 месеца
за СКРИПАЛИТЕ бе английски, но малко изветрял или колкото им отровите, такива са им и ваксините. Въобще странно е, че все там на острова се тровят, както повелява старата английска традиция. Лошото е, че после все други им виновни. Даже си измислят и разни небивалици като български чадъри
86
2
 
12
 
! Отговори
БРАВО преди 2 месеца
ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕ СА НАПУСКАЛИ АНГЛИЯ-СМЕШНА ПИСАНИЦА
85
8
 
4
 
! Отговори
Цар Петър - велики преди 2 месеца
Старите му мераци до днес!!!
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЕ НОВИ КОЧ
83
5
 
16
 
! Отговори
Ало преди 2 месеца
Дали МИ5 нямат шпиони навсякъде по света? Навремето Горбачов каза на Маргарет Татчър, че англичаните живеят в стъклен дом. Британците си въобразяват, че са защитени, но не са. Голям страх ги тресе от руснаците, направо параноя. Напъните им срещу Русия изглеждат смешни.
82
3
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 месеца
Тези редици от 20 години са възстановени. Руснаците едва ли ще чакат МИ 5 да възстановят редиците им. Те се оправят сами.
81
15
 
6
 
! Отговори
Всичко е до време! преди 2 месеца
При новата демократична Русия необходимостта от шпиони ще изчезне, а наличните Навални ще ги пенсионира....
80
17
 
6
 
! Отговори
Наритаха мечето преди 2 месеца
по розовите бузки опят.
79
12
 
8
 
! Отговори
блатната клоака преди 2 месеца
Тенденциозна статия, в която стремежът да се очерни репутацията на Русия.........


няма репутация на цивилизована страна!!!
78
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България директно ги назначават в президентството.
77
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тенденциозна статия, в която стремежът да се очерни репутацията на Русия е доминиращият наратив.
А всъщност ефектът от нея е поредица от безмислени коментари.
76
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"използват лица, представящи се за "журналисти, академици или туристи"."
Нели, английския е *** език, но не се превежда първично дума по дума. Предполагам, че си превела "academics" като академици, но смисъла е учени. Колко академика би могла да има една държава и колко от тях могат да бъдат използвани за "*** работа"?
75
4
 
28
 
! Отговори
ВГЗ преди 2 месеца
Както е написана статията излиза, че само ми 5 има монопол на шпионажа, а всички останали трябва да питат ми 5 дали ще им разрешат да имат разузнаване.
Като че ли ми 5 никога не е шпионирала. Не на нас тия, алоооу, тези фокуси на пaпyacитe от Нова Гвинея.
74
4
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 месеца
Новината е Фейк - тези новини бяха разиграни в комедийно шоу във формат подобен на Комиците .
73
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия се опитвала да възстанови, значи.
А английските служби сигурно стоят вързани.
Дори да е вярно, Русия е световна сила и всички се съобразяват с нея.
Без значение дали искат или не.