Витамин В6 - за повече енергия и добър метаболизъм

Ето кои са другите му предимства за тялото
4
Витамин В6 - за повече енергия и добър метаболизъм
IStockphoto

Витамин В6 е един от осемте витамина от група В и е от съществено значение за нашия метаболизъм, сърдечносъдово здраве и много други. Но тъй като е водоразтворим, а не мастноразтворим, той редовно се изхвърля от тялото и следователно трябва да се консумира ежедневно.

 
Ето няколко доказани ползи за здравето от витамин В6: 
 
Превръща храната в енергия
 
Заедно с други витамини от група В, витамин В6 подпомага организма при превръщането на храната в енергия. Той помага за преработването на въглехидратите и работи с ензими за разграждане на протеините до аминокиселини – съединения, които помагат на тялото ни да расте и да функционира нормално.
 
Помага за здравето на сърцето
 
Витамин В6 работи с други два витамина от група В – В12 и фолиева киселина – за намаляване на нивата на хомоцистеин.
 
Хиперхомоцистеинемия се появява, когато има високи нива на аминокиселината хомоцистеин в кръвта. Високите ѝ количества могат да доведат до повишен риск от сърдечносъдови заболявания, инфаркти, инсулти и атеросклероза – заболяване, което причинява натрупване на плака в артериите.
 
Според доклад от 2015 година, публикуван в Nutrition Journal, хиперхомоцистеинемия може да възникне, когато някой има недостиг на витамин В6. Но с правилните нива на В6 в комбинация с В12 и фолиева киселина (В9), нивата на хомоцистеин могат да се понижат с до 1/3.
 
Помага за функцията на мозъка
 
Повишаването на нивата на хомоцистеин също може да ускори когнитивния спад. Това увеличаване може да доведе до повишен риск от неврологични състояния като деменция.
 
В допълнение към регулирането на нивата на хомоцистеин, В6 играе роля в синтеза на важни невротрансмитери – химически „пратеници“, използвани от мозъка и нервната система. Някои от тях, за чиито синтез В6 помага, са:
 
► Допамин – отговорен за търсенето на награда, мотивацията и движението.
 
► Серотонин – стабилизира настроението, причинява чувство на благополучие и щастие.
 
► Мелатонин – играе роля в регулирането на циркадния ни ритъм и способността да заспиваме.
 
► Норадреналин – предизвиква реакция „борба или бягство“ в тялото ни, когато усетим опасност.
 
Още за полезните свойства на витаним В6 ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
А сметнал ли си дали се усвояват от организма изцяло, изпитите витамини ?Има различни причини това да не става, както често си мислим.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам каква е тази мания постоянно да се чудите какви плодове и витамини да хрупате? То цял спец в суплементите станах, други читатели вече са готови научна степен да получат...Айде да си хрупаме мултивитамините и да не се занимаваме с толкова дълбоки и безполезни детайли? То там всичко си е сметнато и не ти излиза повече от 15лв на месец....

Спонсорирани публикации