Българинът харчил повече през януари отколкото по Коледа

Продажбите на дрехи скочили с 37%, намалява онлайн търговията
15
Българинът харчил повече през януари  отколкото по Коледа
Снимка: Dnes.bg

Повече отколкото за Коледа сме пазарували през първия месец на 2021 г. През януари търговията на дребно с нехранителни стоки е нараснала със 7,1% спрямо декември, обявиха от НСИ. Това става, след като през декември имаше спад на продажбите на нехранителни стоки с 8,7% спрямо ноември. Оказва се, че много хора са изчакали традиционните следпразнични намаления в началото на всяка година, за да тръгнат по магазините, допълва „Труд".

Още по темата

През януари най-голям ръст спрямо декември има в продажбите на дребно на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия - с 37%. Сериозно увеличение от 3,8% има и при търговията с битова техника, мебели и други стоки за дома.

Прави впечатление, че през януари за втори пореден месец има спад на онлайн продажбите. През януари търговията на дребно чрез поръчки по интернет, пощата или телефона е намаляла с 15,4% спрямо предходния месец, след като през декември имаше спад с 11,4%. Това става след като от началото на пандемията всеки месец имаше ръст на онлайн продажбите. Явно много хора искат да се върнат към обикновения си ритъм на живот и се завръщат към традиционните магазини. Все пак спрямо същия месец на предходната година онлайн продажбите са нараснали с 23,5%.

Това, че близо година много хора работят от дома си доведе до промени в потреблението. През януари в сравнение със същия месец на 2020 г. има спад при търговията на дребно с автомобилни горива с 21,8%. Продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия са намалели с 27,3% на годишна база. Продажбите на компютри и мобилни телефони са се свили 2,5%. Същевременно търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита е нараснала с 6,1%.

Ако към продажбите на нехранителни стоки добавим и храните, се оказва, че през януари общият оборот в търговията на дребно нараства с 1,8% спрямо предходния месец, но остава с 3,9% под нивото от същия месец на миналата година.

През предишните месеци България беше сред страните от ЕС, в които има най-голям спад в търговията на дребно на годишна база. Но през януари ситуацията се променя и вече в 11 страни от ЕС имат по-голямо намаление в продажбите на дребно, отколкото при нас. Най-зле са Австрия и Словакия, където спадът е с по 16,8%. На следващите места са Словения (-13%), Португалия (-10,9%), Латвия и Нидерландия (с по -9%). Но в някои страни от ЕС дори има ръст в търговията на дребно на годишна база, като най-голям е в Естония (+8%) и Белгия (+4,2%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хлабави мерки, повече харчове кое му е чудното, можете да благодарите на господин министър-председателя.
11
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Одрахте ни ст ези цени! И не, не сме купували дрехи, само храна! Как да живееш с МРЗ, даже не ни я дадоха - новата, само ни уведомиха, че вече е 650 лева, сиреч не знаем! Нашите мили работодатели плачат за пари и помощи от държавата, но към работниците и служителите си, са безмилостни!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът със сигурност не е харчил повече даже напротив , но цените вървят нагоре и нагоре и създават това илюзно впечатление, че българинът харчил.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УжасТ!
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберският *** е изключително смотан.
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснахте да напишете, че това е благодарение на Тиквата, който дава по 50лв. на пенсионерите. Демек забогатя ха хората. Досега е раздал по този начин 1 млрд лв., пари вероятно от заеми, за купуване на възрастните
6
9
 
4
 
! Отговори
GG преди 3 години
Българинът няма пари. Това не може да е истина. Ние трябва да сме зле
5
6
 
9
 
! Отговори
Ура преди 3 години
Даскалото затвориха,Отиваме на кръчма...Ученически живот!Буквари и акъл не ни трябват...Да мятаме гюбеци и да въртим кючеци, това е важно днес!
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не са глупави. Знаят, че цените за празниците са надути.
3
45
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ПОБЕДА!САМО БОЙКО БОРИСОВ, ВРЕМЕ Е ЗА ЧЕТВЪРТИ УСПЕШЕН КАБИНЕТ!ТОВА, КОЕТО ГЕРБ ПОСТРОИ, КОМУНИСТИТЕ НЕ УСПЯХА ДА ОТКРАДНАТ - ЗАТОВА ГИ БОЛИ!ГЕРБ ВДИГНАХА БЪЛГАРИЯ ОТ РУНИНИТЕ И ИЗГРАДИХА МОДЕРНИЯ Й ЕВРО ОБЛИК! МАГИСТРАЛИ, ЗАВОДИ, ЦЕНТРАЛИ, ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ - ФАКТ!НАРОДЪТ СЕ ЗАМОГНА, НАКУПИ ИМОТИ, ЗЕМИ, НОВИ КОЛИ, ЛУКС ПОЧИВКИ, ЯДЕНЕ И ПИЕНЕ НА КОРЕМ - ФАКТ!ИЗБОРЪТ Е САМО ЕДИН - ГЕРБ!НАПРЕД И САМО НАПРЕД КЪМ ПРОГРЕСА!НА 4 АПРИЛ КОМУНИСТИТЕ ЩЕ БЪДАТ СЛОМЕНИ, ЧЕРВЕНО КВИЧЕНЕ!
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е затворено. Хората нямат работа и пари, но харчели по-малко!
1
6
 
7
 
! Отговори
светнат преди 3 години
Нормалното е през януари да се харчи по-малко. Обратното е изкривяване, което никак не е добър индикатор. Всички сме чували изрази "харчи като за последно".

Спонсорирани публикации