Питър Макалийз - мъжът, изпратен да убие Пабло Ескобар

Мисията му обаче е неуспешна и води до смъртта на невинни хора
11 мар 2021 22:01, Нели Христова
33
Питър Макалийз - мъжът, изпратен да убие Пабло Ескобар
Снимка: Getty

Всички знаем как Пабло Ескобар среща своя край: той бяга, полицията все повече се приближава, докато не е застрелян. Това, което е по-малко известно е, че години по-рано е извършен опит за покушение срещу наркобарона от екип британски войници, наети от съперниците на Ескобар - Картелът Кали.

През 1989 г. бившият войник от SAS Питър Макалийз е привлечен да ръководи операцията. Той и екипът му от 12 души се скриват в колумбийската джунгла за 11 седмици тренировки, като крайната цел е скандалната Hacienda Napoles на Ескобар. За тяхното присъствие в Колумбия се разбира от интервю на тогавашения министър-председател Джон Мейджър. Но въпреки, че са разкрити, опитът за убийство продължава, както е планирано - просто не приключва така, както агентите се надявали.

Макалийз обсъжда мисията срещу Ескобар в нов документален филм - "Убийството на Ескобар".

Питър Макалийз дори не се замисля, когато получава предложение да ръководи мисията.

"Предизвикателството беше огромна атракция. Почувствах се развълнуван, когато разбрах кой е. За мен всяка следваща мисия трябва да бъде по-голямо предизвикателство от последната и репутацията на Пабло, разбира се, го предхождаше. Бяхме свикнали да реагираме бързо и никога не ни отнемаше толкова дълго време да се обучим за работа, така че бяхме готови за предизвикателството. Много от момчетата са били в мисии с мен и преди, така че знаехме как да работим заедно. Но също така знаехме, че ако Пабло ни намери, смъртта ни щеше да е ужасна", разказва бившият войник.

За него не парите са в основата на това да приеме работата. Главните фактори са предизвикателството и приключението. "Замислете се, колко човека, които познавате, са били помолени да убият Пабло Ескобар?", пита той пред VICE.

През онези години Картелът Кали се опитва да създаде напрежение между нарко групировките в Колумбия. Макалийз твърди, че така и не получил пълно потвърждение, че именно те стоят зад поръчката на убийството, но им "вярвал напълно". "В Колумбия по това време цареше хаос, а те се държаха много коректно, което ги накара да се отличат от останалите", спомня си той.

За мисията на Макалийз и екипа му обаче се разчува. Въпреки това те решават да продължат  и да завършат започнатото.

"Събудих се, мислейки: "Днес е денят , за това сме тук." Имахме решителността и стремежът да си свършим работата. Беше вълнуващ момент - това, за което бяхме тренирали през последните 11 седмици. Чувствах увереност, че ще успеем. Знаехме, че сме планирали всичко добре и всеки знаеше какво прави и за какво отговаря. Бяхме сплотени и силни, и бяхме готови.", разказва войникът за моментите преди опита за покушение.

"Планът беше да се бомбардират ключови обекти. Ще се погрижим жените и децата да са настрани - целта ни бяха бандитите. Хората се чудеха как една малка група като нас може да го направи, но стига да разполагате с правилните активи и правилния екип, можете да направите всичко. Ние сме професионални войници. Знаехме точно какво правим", категоричен е Макалийз.

Но това не е денят, в който Пабло Ескобар ще умре. Наркобосът вади късмет, тъй като хеликоптерът, в който трябва да лети лидерът и да дава команди на екипа си, се разбива.  "Летенето през джунглата с главата надолу беше вълнуващо, но след като бяхме на земята, всичко беше свързано с оцеляването. Имах голям късмет, тъй като бях изкарал няколко курса за бойно оцеляване, когато бях в британската армия. Знаех колко е важно да останеш в хеликоптера, докато перките спрат да се въртят - ако излезеш, когато те все още се движат, ще ти отсекат главата. Казах това и на момчетата това. Острието влезе през кабината, пропусна ме и уби пилота. Имах изключителен късмет. Нямах часовник, така че лежах там, опитвайки се да преценя по светлината колко време изминава. Имах много да мисля за това - как да избегна хипотермия, как да избегна глада и колко време щеше мине, преди да бъда спасен."

Но дали Макалийз, поглеждайки назад в миналото, не е почувствал облекчение, че хеликоптерът е паднал и мисията му е била неуспешна?

"Нищо подобно. Бих искал да свърша тази работа. Но си направих равносметка. Когато мислите, че може да умрете, това поставя нещата в перспектива, кара ви да мислите за нещата, които сте направили, и как сте живели живота си. Също така, какви са били вашите взаимоотношения. Това ме накара да се замисля как бих могъл да бъда по-добър съпруг и по-добър баща. Опитах се като баща, но знам, че бях много агресивен. Всички тези неща ми минаха през ума, когато си помислих, че съм изправен пред смъртта", казва той.

След провала на мисията на войниците, Ескобар разбира, че е направен опит за покушението му. Заради това наркобосът изпраща подчинените си да убият всички, които не са от града. Макалийз не изпитва вина за смъртта им. Според него, ако не заради това, то Пабло е щял да намери друга причина и да ги убие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
15
 
27
 
! Отговори
ДолниКопеуета преди 3 години
По времето ,когато Цвъки Молитвената закуска и Тулупа безчинстваха из меверето,що народ гушна букета и се пресели в отвъдното .
4
1
 
26
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Сега за такива цели има безпилотни дронове с ракети...
3
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пабло направи много за бедните в Меделин, даже им купи къщи с цел вярност :)) Никой американец не можа да го пипне, просто Меделин му беше крепостта :) Отнеха му крепоста, също в отчаянието си извърши атентати в Богота и воала, мъртъв наркобос :)))
2
8
 
40
 
! Отговори
Семко чоплещ преди 3 години
Пабло разбра като всички гангстери, че е едно нищо. Вижте и един Франсезе, който е един от малкото оцелели големи играчи. Много трудно ще оцелееш като тръгнеш да пречиш на истинските гангстери, които ходят в костюми и управляват всички банки и корпорации. Тези същите обичат да използват Холивуд, един от техните инструменти, да ни романтизират тези малките играчи като Пабло. А те гледат тези холивудски бози и се смеят на висок глас, защото хора като Пабло са кръгла нула в сравненение с тях.
1
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го пратят за фигуранта, да му реши проблема на разединителя на нацията!

Спонсорирани публикации