Ще въртим часовника! Лятното часово време не може да бъде спряно

Идеята за едно време бе доста популярна, но може да бъде замразена
12 мар 2021 10:46, Красимир Ангелов
167
Ще въртим часовника! Лятното часово време не може да бъде спряно
Снимка: Pexels

Много хора мразят да настройват часовниците си, когато лятното часово време започне през март. Европейският съюз изглеждаше готов да направи нещо повече от това просто да се оплаче: през март 2019 г. Европейският парламент гласува да се откаже изцяло от двугодишните промени на часовника, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Континент, пълен с хора - уморени да бъдат потопени в ранната вечерна тъмнина през есента и след това да имат час повече ценен живот през пролетта - с нетърпение очакваха последната година от настройването към лятното часово време в ЕС този месец.

Още по темата
Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март, докато тези, които предпочитат зимния график, щяха да извършат последната промяна през октомври.

В САЩ подобен ход за преодоляване на толкова презрения навик за смяна на часовника е предприет от група сенатори и от двете партии, чийто закон може да направи целогодишното лятно часово време узаконено в страната. Мерки на щатско ниво по този начин са факт вече в Калифорния, Флорида и много други щати.

Аргументите за премахване на практиката, която се появи в началото на 20-ти век като средство за спестяване на енергия чрез преместване на работното време, за да се следва слънцето, са много и различни: разрушителните ефекти от промяната на времето два пъти годишно са свързани с по-голям брой автомобилни катастрофи, инциденти на работното място, улични престъпления, сърдечни пристъпи и обща раздразнителност.

Но както показва европейският опит, спирането на лятното часово време не е лесно. Този месец жителите на ЕС ще преместят часовника си напред по целия континент (на 28 март, две седмици след САЩ), без никакво потвърждение, че практиката ще бъде изоставена през следващата - или която и да е - година. И така, какво се обърка?

Основният виновник за забавянето е може би пандемията, вероятно ограничено влияние има и Brexit. Трудното преминаване на проблема през сложните механизми на ЕС също показва колко лесно решенията в тази институция могат да бъдат засегнати от международната бюрокрация - ако няма никой, който да настоява усилено за напредък.

След гласуването в Европейския парламент промяната трябваше да бъде приложена след споразумение в Европейския съвет - ръководен орган на ЕС, състоящ се главно от държавни глави. След това Съветът прехвърли въпроса на Европейската комисия - изпълнителната власт на ЕС, като каза, че не може да прокара промяната, докато комисията не направи оценка на въздействието. Комисията, от своя страна, настоя, че този въпрос трябва да се прехвърли към Съвета, който първо трябва да намери решение по обща позиция. Резултатът е безизходица.

Лесно може да се излезе от безизходицата, но европейските правителства в момента имат по-големи проблеми. През последните 12 месеца държавите от ЕС бяха твърде заети, опитвайки се да спрат разпространението на коронавируса, поддържайки здравните системи и икономики живи, за да се тревожат за лятното часово време.

Brexit допълнително усложни картината. Обединеното кралство вече не е член на съюза и няма планове да се откаже от лятното часово време в своите граници. Така че, ако Ирландия следва останалата част от ЕС в изоставянето на лятното часово време, рискува да създаде два различни периода на острова за половин година - един в Републиката и един в управляваната от Великобритания Северна Ирландия.

Дори и без тези усложнения, да се отървем от смяната на времето ще отнеме известни преговори. Както в САЩ, различните географски райони могат да изберат лятното или зимното часово време. (По-голямата част от Аризона и целия Хавай понастоящем са се отказали от лятното часово време, както и няколко американски територии.) Въпреки че това е теоретично възможно в Европа, може да стане изключително сложно да има часови разлики между страните, продиктувани не от географията или привеждането в съответствие с настоящите часови зони, а от потребителския избор.

Въпреки че постоянното лятно часово време обикновено е най-популярният вариант в социологическите проучвания - малко под 60% от французите го предпочитат например - северните страни са склонни да бъдат по-разделени. Идеята, че една държава от ЕС е била длъжна да се съгласи на определен избор, за да стои в хармония с останалата част от съюза, би могла да разгневи популистите, които вече обичат да категоризират погрешно блока като диктатура.

Междувременно много страни в Европа, включително Турция, Русия и Беларус, вече се отказаха от смяната на времето.

Трудно е да се каже дали подкрепата наистина изтича за лятното часово време, въпреки че фактът, че прекратяванету му може да е единственият проблем, който наистина се радва на двупартийна подкрепа в Конгреса на САЩ, дава усещане за неговата широко разпространена непопулярност. В Европа смяната на часовника ще се задържи поне още една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Bedstvie преди 3 години
Това долното беше за maloumnika, който повтара непрекъснато за московското време.
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
който иска намира начин,който не иска си търси оправдания
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много нетърпеливи,които чакат слънцето да изгрее от запад.Въртенето е работа на въртоглавите,най-вече овце,затова са измислени и всички увеселителни центрове,където пък времето сякаш спира.Часовници,револвери,революции,все центрофуги за деволюция.
146
4
 
3
 
! Отговори
Ван Дам преди 3 години
Турция и Русия не са в Европа. Колкото и да им се ще.
145
6
 
1
 
! Отговори
Какво астрономическо преди 3 години
Най добре ще стане, ако сегашното лятно (utc+3) стане зимно, а през пролетта да местим с още един час напред (utc+4). Ще бъде извлечен максимумът от дневната светлина.
144
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всички крякачи, които твърдят, че зимното време е астрономическота, ще им кажа, че България се намира в края на часовата зона и без проблем можем да изберем съседната зона и пак ще бъдем по зимното, т.е. правилното астрономическо време без смяна всяка!!! Повечето държави са си избрали зоната според икономически съображения, а не според географски! От нас си зависи....има много държави избрали дори не съседната а следващата, т.е. времето им е 2 часа +/- спрямо правилното по географската зона!!
143
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мъчителното сменяне на часовете през март ТРЯБВА ДА СПРЕ!!!!! Астрономическото зимно време е по-благоприятно за здравето на всички хора. Само бизнеса и работодателите печелят от смяната."Ауууу дам, ако знаеш колко ми е кофти лятото да си пия на светлинка да 9 и 30 - 10, наприво мъъъъъъка!!! Еле пък колко убаво ще е, ако не въртим часовниците, то в 3 и 30 сутринта да се съмва...тамън в 6 жегата ще ни буди всички раничко!!!
142
3
 
16
 
! Отговори
пешо от Бургас преди 3 години
До Сашо от ВарнаОт 1979 г го сменяме.В онова "спокойното" време,комунистите го измислиха!!!Да правят икономия на ток!
141
0
 
12
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Я предлагам да се водиме за времето по моя петел и по физиологичните особености на моята комшийка....
140
9
 
18
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
Преди много години - в детството ми,нямаше такова нещо. Въртене на часовници и "лятно и зимно"време нямаше....имаше спокойствие. И кой измисли и кои внедриха тази глупост?
139
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лекар ихтиманецСлонът е в това, как ЕС не може да направи нищо практически.
138
6
 
5
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 години
От мухата правите слон. За работа ви пречи, а за чалготеките не.
137
0
 
19
 
! Отговори
Разбира се, преди 3 години
В Европейския съюз бюрокрацията мисли за здравето на хората и много бързо ще вземе решение-има-няма 5-10години.
136
7
 
34
 
! Отговори
часовникар преди 3 години
"двугодишна промяна на часовника"...след тази глупост-просто не си струва да се чете.Поредното неизпълнено намерение на ЕС.Ама лекари и психолози казвали,че това е вредно за хората-много важно!Да се ваксинират,да бутат стрелките на часовника ту напред,ту назад...то и без друго вече няма истински живот.Колкото повече стрес за човеците-толкова по-лесно за диктаторите и владетелите на земните ресурси.Край с нас,няма да има нормални хора в скоро време.
135
34
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятно време целогодишно е най-оптималното
134
7
 
17
 
! Отговори
Въртенето... преди 3 години
...на стрелките / заедно с дванадесетмесечния календар/ е една от най-големите глупости на модерната цивилизация. Когато този род практики се подкрепят, въпреки доказаната им вредност за човешкото здраве, това е много, много лош знак....
133
36
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Не бих искал да се мръква лятото в 19-20 ч., нека смяната на времето в България продължи.
132
26
 
58
 
! Отговори
гневна преди 3 години
Мъчителното сменяне на часовете през март ТРЯБВА ДА СПРЕ!!!!! Астрономическото зимно време е по-благоприятно за здравето на всички хора. Само бизнеса и работодателите печелят от смяната.
131
2
 
21
 
! Отговори
Пещерняк преди 3 години
Всичко е суета и простотия!
130
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако оставим Дилижанса на власт,сусловието да не сменя стрелките,тотогава въпросът е решен.

Спонсорирани публикации