Наричат я "най-лошият сериен убиец в Австралия", но науката може да я освободи

Убила ли е Катлийн Фолбиг децата си?
14 мар 2021 19:45, Нели Христова
24
Наричат я "най-лошият сериен убиец в Австралия", но науката може да я освободи
Снимка: БГНЕС

Представете си за момент какво е чувството, което изпитва една майка, след като ражда четири деца едно след друго, всяко от които, като бебе, умира от естествена смърт за период от 10 години. След това си представете, че сте погрешно обвинени, че сте задушили децата си и сте осъдени на 30 години затвор за четири ужасни престъпления, които не сте извършили.

Този разказ се очертава като потенциалната истинска история на Катлийн Фолбиг, австралийска майка от района на долината Хънтър в Нов Южен Уелс.

По време на процеса й през 2003 г. тя е наречена "най-лошият сериен убиец в Австралия". Фолбиг вече е прекарала близо 18 години в затвора, след като е призната за виновна в непредумишленото убийство на първородния си Калеб и убийството на трите си следващи деца - Патрик, Сара и Лора .

Но сега нови научни доказателства може да преобърнат всичко.

Миналата седмица петиция, подписана от 90 изтъкнати учени, защитници на науката и медицински експерти, бе връчена на губернатора на Нов Южен Уелс с искане за помилване на Фолбиг и нейното незабавно освобождаване.

Сред подписалите бяха двама нобелови лауреати и двама австралийци на годината, бивш главен учен, и президентът на Австралийската академия на науките, професор Джон Шайн, който коментира: "Предвид научните и медицински доказателства, които сега съществуват по този случай, подписването на тази петиция беше правилното нещо. "

Ако Фолбиг бъде освободена и нейните обвиненията срещу нея бъдат премахнати, изпитанието, през което тя е преминала, ще се разглежда като най-лошата съдебна грешка в историята на Австралия - по-лоша дори от случая с Линди Чембърлейн, която излежа три години в затвора, след като бе осъдена погрешно за убийството на бебето си Азария.

Петицията разкрива тревожна пропаст в този случай между науката и закона

В рамките на няколко обжалвания и подробно разследване, което преразгледа присъдите на Фолбиг през 2019 г., австралийските съдии решително отхвърлиха съмненията по нейния случай, придавайки по-голяма тежест на косвените доказателства, представени по нейния процес, и неясните записи, които тя е направила в съвременни дневници.

"Единственият разумeн извод е, че някой умишлено е причинил вреда на децата, а задушаването е очевидният метод", каза Реджиналд Бланш, бивш съдия, ръководил разследването. "Доказателствата сочат към никой друг освен г-жа Фолбиг."

Освен това правителството на Нов Южен Уелс увери обществеността преди две години, "че не е оставен преобърнат камък".

Но науката все повече сочи към заключението, че може би има размуно съмнение относно нейният случай. "Науката в този случай е завладяваща и не може да бъде пренебрегвана", казва човешкият генетик и изследовател професор Йозеф Геч.

Изследователят на детското и общественото здраве професор Фиона Стенли казва: "Изразявам дълбока загриженост, че медицинските и научните доказателства са игнорирани пред косвените доказателства. Сега имаме алтернативно обяснение за смъртта на децата на Фолбиг."

Това алтернативно обяснение се крие в неотдавнашното откритие на генетична мутация при Катлийн Фолбиг и нейните две дъщери, която според учените е била "вероятно патогенна" и която според тях е причинила смъртта на двете момичета, Сара и Лора.

Мутиралият ген в двете момичета, CALM2 G114R, е открит за пръв път през 2019 г. от екип, ръководен от Карола Винуеса, професор по имунология и геномна медицина в Австралийския национален университет, и движеща сила зад петицията, призоваваща за освобождаването на Фолбиг .

"Открихме никога недокладвана мутация в Сара и Лора, която е наследена от Катлийн", казва професор Винуеса пред BBC.  "Вариантът е на ген, наречен CALM2,който кодира калмодулин. Вариантите на калмодулин могат да причинят внезапна сърдечна смърт."

През ноември миналата година учени от Австралия, Дания, Франция, Италия, Канада и САЩ съобщиха за допълнителни констатации в престижното медицинско списание Europace, публикувано от Европейското кардиологично дружество. Те откриха, че ефектите от мутацията на Фолбиг са толкова тежки, колкото тези на други известни варианти на CALM, които редовно причиняват сърдечни арести и внезапна смърт, включително при малки деца, докато спят.

Учените заявяват: "Смятаме, че вариантът вероятно е ускорил естествената смърт на двете деца."

И двете момичета са страдали от инфекции, преди да умрат, и учените предполагат, че: "Фатално аритмично събитие може да е предизвикано от техните интеркурентни инфекции."

Учените също съобщават, че Калеб и Патрик носят два редки варианта на BSN, ген, за който е доказано, че причинява летална епилепсия при мишки.

Неотдавнашните генетични открития следват стъпките на по-ранни експертни медицински становища, които подкрепят теорията, че и четирите деца са починали от естествена смърт.

Професор Стивън Корднър, базиран в Мелбърн съдебен патолог, преразглежда аутопсиите на децата през 2015 г., като заключва, че: "Няма положителна съдебно-медицинска подкрепа на твърдението, че някое или всички тези деца са били убити". Той добавя: "Няма признаци на задушаване."

Три години по-късно, през 2018 г., съдебният патолог, Матю Орде, клиничен доцент в Университета на Британска Колумбия, каза на Австралийската излъчваща корпорация: "По принцип съм съгласен с професор Корднър, че смъртта и на четирите деца може да се обясни с естествени причини. "

Сега, както Линди Чембърлейн направи преди нея, Катлийн Фолбиг прекарва времето си в затвора в очакване на резултата от петицията и скорошно изслушване в Апелативния съд на Нов Южен Уелс. Тя продължава да пледира, че е невинна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам голямо здравно невежество ли има в България или голяма тъпотия.В статията е написано,че много рядък ген е открит 2019 .Този ген е носила майката и децата и който са умирали.Логично е било до това откритие да заподозрат в убийство майката.След откритието нещата се променят.Законите в Австралия и правосъдието си е на мястото.Идея си нямате,колко уредена страна е .
22
9
 
2
 
! Отговори
пецата преди 3 години
"след като ражда четири деца едно след друго, всяко от които, като бебе, умира от естествена смърт за период от 10 години."нищо не разбрах но е много интересно статията е част от либералфашистката пропаганда, а в австралия тази статия е насочена към жените по затворите които също имат права да гласуват...сещате се нали
21
0
 
1
 
! Отговори
sherlock преди 3 години
размуно съмнение!?!?!
20
0
 
5
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
До Handel А сега и аз да ти кажа нещо(за информация - не съм автор на рапърски песни)Комичния случай описан от рапъра Джек, няма нищо общо с този случай. Никой от паталозите не е открил следи и доказателаства за насилствено задушаване. И съдебното решение е взето само на базата на липса на друго логично обяснение в момента. Тъй че в случая, от едната страна свидетели няма никакви.
19
2
 
7
 
! Отговори
WW преди 3 години
Коментиращите по-долу, успявате ли да разберете смисъла на написаното или сте догматизирани диваци тънещи в непрогледна тъмнина!?
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте сега... да не искате да кажете, че правосъдието в Австралия е некомпетентно?Ами това не беше ли една велика демокрация от която трябваше да се учим???
17
11
 
7
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Неотдавнашните генетични открития следват стъпките на по-ранни експертни медицински становища,"Винаги можеш да намериш "експерт", който да потвърди каквото искаш. Което ми напомня един разказ на Джек Лондон (за информация - автор на рапърски песни) за съдемната система при катайците - всяка страна вика свидетели. Като свършат с викането на свидетели дъфията ги преброява - и печели този, който е повикал най-много свидетели.
16
7
 
8
 
! Отговори
Д-р Исня преди 3 години
"Това се получава, когато е позволено да спиш с брат си..."Така е! Само за това има да доизлежи още 2 години.
15
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се получава, когато е позволено да спиш с брат си и да правиш деца на братовчедка си! Сори, но обществата в които тази практика съществува от стотици години са обречени на все повече генетични аномалии! Сещате ли се защо Англия, Германия и някои други с много аристократи си внасят индийци и източноевропейци? Жокер трябва ли?
14
2
 
1
 
! Отговори
Д-р Исня преди 3 години
Покрай шумата изгаря малко и зеленото.
13
4
 
14
 
! Отговори
През годините преди 3 години
В САЩ над 190 доказано невинни човека са били екзекутирани със СМЪРТОНОСНА ИНЖЕКЦИЯМоже да сте вие следващият!
12
3
 
2
 
! Отговори
Ресио преди 3 години
Какяа и е градинката
11
1
 
8
 
! Отговори
Мъж преди 3 години
Много е хубава
10
13
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Демокрацията и либерализма се извратиха тотално, правата на социопатите, *** са най-важни ;) !!!
9
1
 
8
 
! Отговори
До Татарлъ преди 3 години
В нейния случай доказателствата са били под съмнение, но в някои случаи са стопроцентови !
8
17
 
23
 
! Отговори
Татарлъ Джамбаз преди 3 години
Ето затова в цивилизованите държави няма смъртна присъда но на *** това няма как да се обясни щото той е *** ***...
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия я е превел чичко Гугъл, а после накой нередовен я пипнал тук-там.
6
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам фактите, но това звучи прркалено изкуствено. Някак изсмукано от пръстите. Освен това, зящо ни го аъобщавате това?!? Сякаш имаме нещо общо с неща станали в Австралия!
5
7
 
5
 
! Отговори
Аха до 2 преди 3 години
Хайде първо институциите да решат, че е имало грешка, пък после медиите да пишат за генетика, право, криминалистика.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"НЕЙНИТЕ обвиненията срещу НЕЯ бъдат премахнати"?????А бе в този сайт стандартът на правопис, цитиране, превод и т.н. съвсем е ударил дъното и здраво копае нататък!

Спонсорирани публикации