Прогноза: Спират първо старите "Лада" и "Москвич" от градските центрове

София и Бургас обмислят ограничения заради еконормите
15 мар 2021 14:29, Анисия Иванова
263
Прогноза: Спират първо старите "Лада" и "Москвич" от градските центрове
Снимка: БГНЕС

София много сериозно обмисля ограничаването на движението на някои автомобили, но Бургас също върви по този път. Това заяви д-р Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер „Зелен транспорт”, в предаването „Бизнес старт“  с водещ Христо Николов.

"Общините ще въвеждат ограничения за движението на стари автомобили, но еконормите, които се въвеждат с годишните технически прегледи, са съвсем различно нещо“, каза гостът.

"Това, което е интересно, е, че вместо 6-те категории от еконорми, които са възприети в Европа, при нас са създадени пет нови, като първата е за автомобили, които са на повече от 20 години, а в най-екологичната пета категория са електрическите автомобили“, каза още той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него много от пунктовете за технически прегледи не отговарят на изискванията - няма строг контрол за сериозността на направените прегледи, а и не е ясно кой ще осъществява контрола, когато се направят новите стикери с чипове. Не е ясно и кой ще осъществява контрола, за да се следи дали има манипулиране на прегледа, или не, заяви Грозданов.

По думите на госта обаче, ако се стигне до ограничаване на движението на някои автомобили, първите такива ще бъдат Лада и Москвич.

"Каквито и хипотези да предприемем за намаляване на врените емисии на старите автомобили, като поставяне на уредби за метан, те ще бъдат изключени“, убеден е Грозданов.

„В по-малките населени места нямаме компании за обновяване, а в София проблемът са неремонтираните тротоари и това ограничава хората да ползват градския транспорт“, каза Грозданов.

 По думите му трябва да се обърне внимание на периферните квартали на София.

„Има една година гратисен период, за да преминат всички автомобили през преглед с измерване на емисиите“, обясни гостът.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
7
 
! Отговори
До Форд фокуса преди 3 години
На 100% не са реални. В Германия трудно намираш кола на 6 години на толкова км, а тази е на 12. Там средно автомобилът се кара тройно повече оттук. За 12-годишна кола тази минава като почти за некарана. Няма как да е попаднала на Горубляне за случаен купувач. Все пак може да е читава, но за километрите, не се заблуждавай.
212
4
 
23
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Всичкото това е политика, наложена ни от запада защото не слушкаме и не купуваме достатъчно от новите им *** и най-вече великите тролеи.
211
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средна норма ли?Ами примерно ако колата е от Италия по 60 хиляди на година, а ако е от Германия по 40 хиляди на година. Така съм чувал, но изключения има всякакви, които за съжаление няма как да знаем. А тези 169000 км на 99.99% са фалшиви.
210
1
 
5
 
! Отговори
Дайте съвет преди 3 години
Открих един Форд Фокус 2008г дизелче на Горубляне, търговецът казва, че е на 169.000 км, но незнам дали не ме лъже! Каква е средната норма за километри на 13 годишна кола?
209
1
 
4
 
! Отговори
До 221 C преди 3 години
Е, тойотата нищо не знае, кола е, но аз знам километрите, тъй като всичките коли, които карах ги купувах нови, а не втора употреба.
208
0
 
29
 
! Отговори
Кент Купе преди 3 години
Преди да спират каквото и да било друго, трябва да забранят колите с десен волан, с които берачите на ягоди напълниха България!
207
12
 
8
 
! Отговори
Не са само те преди 3 години
Тези руски кошници да се забранят от магистралите. Представляват опасност като почнат да пъплят с 40 в средна лента. В крайна сметка, това са коли на 30+ години, но има и много нови западни коли, които не са годни да са на пътя. Ако трябва да минат тюв в Германия половината теошки ще останат без разрешение да са на пътя.
206
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, бензиновите изгорели газове са по-отровни.
205
2
 
8
 
! Отговори
С преди 3 години
Руските *** бяха нови , Тойотата сигурно не си знае киломтрите
204
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От всичките коли, които карах досега, само с тази от преди 1989 година не съм закъсвал насред път. Последно тойотата скъса ремък ....
203
3
 
10
 
! Отговори
До 215 преди 3 години
В голяма грешка си. От всички вредни неща, дизеловите замърсяват повече от бензиновите само в азотните аксиди., докато бензиновите замърсяват повече с други замърсители. Принципно дизеловия автомобил е "по-чист" автомобил от бензиновия като цяло. В някои градове в Германия наистина забраниха по някои части на няколко улици да минават някои стари дизелови автомбили, точно заради азотните оксиди, но това е в Германия. В България никъде няма наднормени нива на тези газове и забраната няма смисъл.
202
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кауците кога?
201
4
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Разбира се , това не са коли ние сме в Европа
200
2
 
10
 
! Отговори
От преди 3 години
От всички руски возила , които семейството ни имаше само Мускала не ни е оставял на пътя . ЗАЗ - пада цяла гума на Витиня 1975 бил съм бебе, после Москвич 12 късмет-нищо, 88г. чисто нова Лада 1200s прибиране от море и на Карнобат нещо се строши и четиричленно семейство - принудително спане в хотел и чакане на част 2 дена като в Баш Майстора, 89г. година къса ангренаж след Варна и спане при роднини една нощ. И това коли купувани нови.
199
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газовете от дизеловите автомобили са много по-отровни от бензиновите. За това в Германия няма ограничение за бензиновите автомобили за центъра на градовете. Ограниченията са за ДИЗЕЛОВИТЕ автомобили на 4 категории защото изпускат твърди частици които предизвикват рак.
198
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зелен, да ти го набoдем! Видиш ли ква глyпост си надраскал?
197
25
 
0
 
! Отговори
Зелен преди 3 години
Всички автомобили след 2011 трябва да бъдат забранени. Старите коли замърсяват много. Нека всеки си вземе електрически автомобил.
196
2
 
15
 
! Отговори
Без име преди 3 години
Едно старо БМВ или Мерцедес могат да замърсяват много повече от един Москвич или Лада.
195
0
 
6
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Това е модел 2107 СЕДМИЦА както и казвахме на времето! Сега се вгледах в маската и! Нещо Не ясно?
194
1
 
7
 
! Отговори
Да преди 3 години
Точно така, нека раята не смущава господарите и изчисти централните градски части

Спонсорирани публикации