Прогноза: Спират първо старите "Лада" и "Москвич" от градските центрове

София и Бургас обмислят ограничения заради еконормите
15 мар 2021 14:29, Анисия Иванова
263
Прогноза: Спират първо старите "Лада" и "Москвич" от градските центрове
Снимка: БГНЕС

София много сериозно обмисля ограничаването на движението на някои автомобили, но Бургас също върви по този път. Това заяви д-р Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер „Зелен транспорт”, в предаването „Бизнес старт“  с водещ Христо Николов.

"Общините ще въвеждат ограничения за движението на стари автомобили, но еконормите, които се въвеждат с годишните технически прегледи, са съвсем различно нещо“, каза гостът.

"Това, което е интересно, е, че вместо 6-те категории от еконорми, които са възприети в Европа, при нас са създадени пет нови, като първата е за автомобили, които са на повече от 20 години, а в най-екологичната пета категория са електрическите автомобили“, каза още той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него много от пунктовете за технически прегледи не отговарят на изискванията - няма строг контрол за сериозността на направените прегледи, а и не е ясно кой ще осъществява контрола, когато се направят новите стикери с чипове. Не е ясно и кой ще осъществява контрола, за да се следи дали има манипулиране на прегледа, или не, заяви Грозданов.

По думите на госта обаче, ако се стигне до ограничаване на движението на някои автомобили, първите такива ще бъдат Лада и Москвич.

"Каквито и хипотези да предприемем за намаляване на врените емисии на старите автомобили, като поставяне на уредби за метан, те ще бъдат изключени“, убеден е Грозданов.

„В по-малките населени места нямаме компании за обновяване, а в София проблемът са неремонтираните тротоари и това ограничава хората да ползват градския транспорт“, каза Грозданов.

 По думите му трябва да се обърне внимание на периферните квартали на София.

„Има една година гратисен период, за да преминат всички автомобили през преглед с измерване на емисиите“, обясни гостът.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
На властта не и пука за колите ви ,тя иска парите ви.
172
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е за екология цялата работа. Къде са облекченията за преход към екологично гориво. Къде е общото замърсяване за изгаряне на тон гориво например от ламя с последна евро норма. За пари е цялата работа,без мисъл за екология. А новата кола е вид индулгенция, до следващото неумие.
171
0
 
9
 
! Отговори
Стар комунар преди 3 години
Не ми пипайте чистачките на Москвич-412. Ще ви съдя в Хага, а не в Москва.
170
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз карам стара Лада петица на газ. Забелязвам че има някакво болно отношение спрямо автомобила от някои хора. На пътя всички се надпреварват да са пред мен нищо че сме в задръстване. Една дама на средна възраст поради некадърност да изкара джипа си от паркинг на Кауфланд обвини возилото ми и го нарече комунистическо возило таратайка въпреки че аз бях паркирал правилно а тя накриво между двете ленти. Все едно баща и или роднините и не са карали подобни автомобили навремето. Избиване на комплекси
169
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Помнещ 181Когато пращахте дъщерите на буржоазията в Скравена на превъзпитание бяхте много корави, сега станахте докачливи. Де не рипай толкоз, ще ти падне ченето.
168
9
 
8
 
! Отговори
И ние помним преди 3 години
До ПомнещМен лично руските бракми не ми пречат, и без това са на изчезване. Пречат ми тия ***, които ми обясняват че докато съм висял на опашката за две павета Добруджа и съм седял на студено и тъмно съм бил много добре. За щастие червеите си вършат работата бавно но сигурно.
167
0
 
17
 
! Отговори
Анти електро преди 3 години
Значи дизеловият ми Мерцедес на 27 г ще мога да карам.
166
25
 
4
 
! Отговори
анти-русофил преди 3 години
Да спрем руските бракми! Да запазим България чиста!
165
0
 
10
 
! Отговори
Брат Вурст преди 3 години
По дяволите, сега ще трябва да заменя моят 64 годишен Корвет с някое eco-friendly Рено.
164
0
 
10
 
! Отговори
Ивайло преди 3 години
Глупости
163
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв Москвич ква Лада?Тва са Фиат и БМВ 1500!Класики..
162
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами какво да правим като харесваме Плимут от 1974, а по нов не са произвели?
161
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека един от тези които са го родили този бисер за старите лади и москвичи застане на едно от централните градски кръстовища и преброи колко бройки от въпросните возила ще минат за един предиобяд.
160
0
 
9
 
! Отговори
... преди 3 години
епа мнооого коли са на по над 20г. Просто е една не много добре подържана кола на 10г струва колкото цяла годишна заплата в по-малките пък и в някой областни градове! говоря за 5-8к лв. За ремонта и още едни 1000лв, че може и повече лв. ето ти едни 10к лв за кола на 10г Еми мога да ви кажа, че мнооого малко хора могат да дадът тия пари за една кола на старо, която ще се разпадне след 3-4г. Понеже те така и ги правят! Електроника пластмаса тънка ламарина дето не може и да се ***! Та така!
159
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България 46,4% от домакинствата притежават автомобил, а точно при личните автомобили са старите автомобили. Мутрите се возят в нови служебни автомобили. Личните автомобили в България са около 1,5 милиона, т.е. имаме около 220 лични автомобили на 1000 човека население, докато в Западна Европа са с 500-600 лични автомобила на 1000 човека население.
158
14
 
9
 
! Отговори
Пак си намерихте преди 3 години
повод да покажете снимка на лада, не ви ли омръзна таз болшевишка пропаганда?Мислите ли че някой ви се връзва?
157
19
 
1
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
До ИстинатаДалече съм от зеления фашизъм, но трябва да се направи нещо за градската среда в големите градове. Сам казваш, че има хора, които още карат талиги, които бълват цялата менделеева таблица. Всяка община трябва да се базира на статистиката по медиана за средната възраст на автомобилите и да реже долния сегмент на всеки пет години. Ако средната възраст е 12 години, всичко над 17 е извън движение. Как би могло по друг начин да стане?
156
3
 
5
 
! Отговори
Одеве срах сюргюн преди 3 години
Гладни има ли?Да му е сладко!!Лека вечер!!!Сбогом!!!!
155
0
 
5
 
! Отговори
Ами преди 3 години
До бай СтаматТези, които са станали "дараци" след две години яко юркане?
154
2
 
13
 
! Отговори
Да преди 3 години
До ЗеленВсеки един начин на производство на ток ли е екологичен? Да не би да улавят гръмотевиците и да ги разпределят до контактите? Какво става с екологията при една авария аналогична на тази в Чернобил?

Спонсорирани публикации