Прогноза: Спират първо старите "Лада" и "Москвич" от градските центрове

София и Бургас обмислят ограничения заради еконормите
15 мар 2021 14:29, Анисия Иванова
263
Прогноза: Спират първо старите "Лада" и "Москвич" от градските центрове
Снимка: БГНЕС

София много сериозно обмисля ограничаването на движението на някои автомобили, но Бургас също върви по този път. Това заяви д-р Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер „Зелен транспорт”, в предаването „Бизнес старт“  с водещ Христо Николов.

"Общините ще въвеждат ограничения за движението на стари автомобили, но еконормите, които се въвеждат с годишните технически прегледи, са съвсем различно нещо“, каза гостът.

"Това, което е интересно, е, че вместо 6-те категории от еконорми, които са възприети в Европа, при нас са създадени пет нови, като първата е за автомобили, които са на повече от 20 години, а в най-екологичната пета категория са електрическите автомобили“, каза още той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него много от пунктовете за технически прегледи не отговарят на изискванията - няма строг контрол за сериозността на направените прегледи, а и не е ясно кой ще осъществява контрола, когато се направят новите стикери с чипове. Не е ясно и кой ще осъществява контрола, за да се следи дали има манипулиране на прегледа, или не, заяви Грозданов.

По думите на госта обаче, ако се стигне до ограничаване на движението на някои автомобили, първите такива ще бъдат Лада и Москвич.

"Каквито и хипотези да предприемем за намаляване на врените емисии на старите автомобили, като поставяне на уредби за метан, те ще бъдат изключени“, убеден е Грозданов.

„В по-малките населени места нямаме компании за обновяване, а в София проблемът са неремонтираните тротоари и това ограничава хората да ползват градския транспорт“, каза Грозданов.

 По думите му трябва да се обърне внимание на периферните квартали на София.

„Има една година гратисен период, за да преминат всички автомобили през преглед с измерване на емисиите“, обясни гостът.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе нямали пари, а имат по 3-4 стари автомобила всяко семейство, ами купете си 1 под 5 год и махнете старите. Нямали пари а имат по 4-5 апартамента, къщи, вили ама видите ли нямали кеш, ами като влагате всичко в тухли и бетон и повечето са празни за какво решете? Нямали пари но хвърлят от терасите по 50 - 60 000 , е нали няма пари?Нямали пари а депозитите в банките 70 000 000 000 КЕШ.Ами нали всичко това се знае бе тарикати. А за парите под дюшека дори не става дума.
152
1
 
19
 
! Отговори
someone преди 3 години
аа ето кой бил големия замърсител , на дядо старата Лада или Москвич , а не новите каляски джипаци БМВ , Ауди и прочие които бълват по булевардите , да ви имам и клиентелистките закони и смешната администрация. Направо като видите бедни българи ги сваляйте с шутове от колите да може големците да настъпват на празните улици спокойно.
151
3
 
25
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Нещо като Корнелия Нинова.Пратила сина си Рафи да живее и работи в САЩ,а обещава,че ако спечели изборите ше внесе тук в България Руска и Китайска ваксина срещу Ковид:):):):)Партизански номера:):):)
150
10
 
2
 
! Отговори
До Истината от Зелен преди 3 години
Не съм . Тока от контакта е зелен и екологичен а ти си лъжец. Електрическите автомобили и автобуси са екологични а другите НЕ Така каза госпожата във училище. Затова замълчи и не лъжи без да си информиран.
149
9
 
6
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
само р. овч. и корнелия нинова са доказано честни и могат да сменят борисов.
148
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу ръцете от Москвича!
147
3
 
16
 
! Отговори
рускиня преди 3 години
моля да не забравят и трабанта на оня НАТО-вец
146
3
 
25
 
! Отговори
аз преди 3 години
само да питам, кога Фъндъковската офца ще спре каруците от софия?????или с електората не й се влиза в конфликт?
145
5
 
15
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Едно време всички отрочета на комунистическата номенклатура НЕ караха Лади и Москвичи,а Западни автомобили:):):)
144
7
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До бай СтаматБай Стамате, и аз искам да стана космонавт и да ходя до Луната, ама на бас че оня японски милиардер няма да ме избере, защото не съм от другия бряг. Та хубаво е да правим разлика между желано и действително. Или викам от утре ти оставаш без кола за една година, да видиш колко яко ще е със велосипеда по еко-фашистки.
143
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ладите и Москвичите ще са само загрявката. После ще са опелите и старите Фвагени. Старите коли са по-здрави, нямат електроника, човек може да работи по тях. Пъкленият план е да ви набутат по коли с електроника, да сте зависими от сервизи, нищо да не можете да пипнете по тях. Пак за пари е работата. Изобщо не става въпрос за екология.
142
4
 
15
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До Зелен Не знам как успяха, но на младото поколение хич не Ви се отдава да мислите, само клишета, дето сте ги чули по телевизията. Дано да ти дойде акъла, че инак зле, как ще я караш занапред?ПС. Почти половината от тока от контакта идва от централи на въглища.
141
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не караме стари коли, защото искаме.
140
7
 
7
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
До Истинатаи хората са длъжни да му дишат пушилките на този Вартбург, който гори и доволно масло.
139
3
 
15
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До бай СтаматИзвестно количество калинки трябва здраво ги масажираме, с подръчни средства.Изведнъж ще вземат да разправят, какво изключение сме и как това не може да се приложи у нас. Много е кротък народа - това ни е проблема - трябва да сме като французите, бой до дупка.
138
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 годишна Лада с газова уредба е много по-екологична от 15 годишен дизелак. Ама не е това идеята. Истиската идея е да тормозят народа за пари, норми, прегледи, регулации, глоби и чудесии.
137
5
 
18
 
! Отговори
Истината преди 3 години
На съседната улица имам комшия с Вартбург . Сигурно е поне на 30 , ако не и повече. Той и човека е над 70 години. Какво ще му ограничавате? Той там живее, пазри за друга кола няма. Ако раздавате нови коли за без пари или с малко доплащане - ок. Но сега това е зелен фашизъм.
136
18
 
6
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
трябва да се реже от раз.всичко произведено преди 2001-ва няма място в големите градове.след 5 години, всичко произведено преди 2011-та под ножаи так дале.
135
19
 
2
 
! Отговори
Зелен преди 3 години
Електромобилите са най екологични защото тока идва от контакта а той не дими и не прави замърсяване на въздуха. Другите превозни средства не са екологични.
134
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако десният не обича оръжията, той просто не си купува.Ако ляв не харесва оръжията, той иска оръжията да бъдат забранени.да обяснявам ли аналогията?

Спонсорирани публикации