„Шарли ебдо“ предизвика гняв: Кралицата стъпила на врата на Меган

Карикатура породи полемика: Не кара никого да се смее
15 мар 2021 10:35, Елка Василева
112
„Шарли ебдо“ предизвика гняв: Кралицата стъпила на врата на Меган
Снимка: Twitter

Френското сатирично издание „Шарли ебдо“ публикува провокативна карикатура на първата си страница, като този път мишена са британската кралица Елизабет ІІ и Меган Маркъл – съпруга на принц Хари.

На карикатурата се вижда кралицата с гневно изражение на лицето, която е натиснала с коляно врата на Меган. Текстът гласи: „Защо Меган се отказа от Бъкингам?“, на което Меган отговаря: „Защото повече не можех да дишам“.

Още по темата

Карикатурата напомня за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина, след като полицай беше притиснал врата му с крак и остана така над 8 минути въпреки отчаяните молби за помощ на Флойд, който викаше „Не мога да дишам“.

Въпросната си карикатура „Шарли ебдо“ публикува дни, след като Меган и Хари заявиха в интервюто си пред Опра Уинфри, че са преживели открит расизъм от страна на членове и персонала на кралския двор.

Карикатурата предизвика полемика. Халима Бегъм, изпълнителен директор на организация за расово равноправие, я определи като грешка от всяка гледна точка.

„Кралицата като убиеца на Джордж Флойд е  притиснала врата на Меган? Меган казва, че не може да диша? Това не премества границите, не кара никого да се смее или предизвиква расизъм. Това е обида“, смята Бегъм.

Междувременно принц Уилям заяви, че кралското семейство не са расисти. „Ние не сме расистко семейство“, каза Уилям.

В изявление пък на Бъкингамският дворец преди това беше заявено, че обвиненията в расизъм, които прозвучаха в интервюто на Меган и Хари пред Опра Уинфри, ще бъдат разгледани много сериозно, но в частен порядък. От двореца не пожелаха да коментират спорната карикатура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меган има точно 3 долара и 73 цента в спестовна книжка. Отделно има 7 долара и 21 цента в разплащателната сметка. Тя не се води от ешалона богати, НО Хари наследи 14 милионас от Монархията за да вазира без въпроси и без простотии.... Само, че сега те не му стигат (сигурно ти имаш нещо общо) и се опитва да извива ръчичките на рептилите само, че те са гъвкави и пускат отрова :))))
63
1
 
13
 
! Отговори
Коя преди 3 години
Е тая Меган и какво и е значението. Май си е доста богатичка. И от Кралицата използва туй онуй. А Шарли *** нещо се чудят какво да лепнат на първа страница, изчерпаха се явно.
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабче, защо се тормозиш. Обаждаш се на Другаря Владимир Владимирович. Той веднага изпраща двама доктора по спортна медицина в Лос Анжелис с фотоапарати да снимат забележителностите и проблема е решен перманентно...... Новичок дава крилаааа :))))
61
3
 
3
 
! Отговори
До Дановски преди 3 години
Всичко което каза беше префектно до момемнта в който не описа кучиаша...... Съсел? Тва го няма в приказката ве! Къв съсел кви 5 левас?
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе, тия от Шарлито доста пъти вечече ЕБДАват нещата. Сега да не се намери някой психар с картечница от кралското семейство....
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
коминтерновските евреи пак обиждат хората
58
4
 
19
 
! Отговори
Дановски преди 3 години
Скромната актриса Меган още от малка била пленена от съдбата на малката Пепеляшка и както всички момиченца си мечтаела за Принц В един прекрасен ден принцът я открил и се влюбил в нея Той бил необикновен принц Великата му Баба преди повече от 100 години носела гордата фамилия Сакс Кобург-Гота, а сега - още по-гордата Ундзор. Омъжила се Меган за принца, родила ..., но постепенно разбрала, че каретата е Тиквa, а кочияшът е Съсел Да си беше мълчала, но тя имА неблагоразумието да сподели с мат'ряла
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои хора просто сами си го просят - Мегънчето, Шарлито... Няма лошо. Народа е казал - всеки неговото си.
56
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРАВО НА АРАБИТЕ!
55
7
 
7
 
! Отговори
Да-а-а-а-а ! преди 3 години
До Шарли Педро - Непоносими манияци във вид на "човеци" са тези плиткоумници - пак ще се срещнат с обикновените за тях "хорица" !!!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
v roliata na figurata otdolu e simvolat na frenskata gazeta :-) ?
53
4
 
13
 
! Отговори
Шарли Педро преди 3 години
Тия малко ядоха от автомата.
52
1
 
13
 
! Отговори
Чръната преди 3 години
Светица, разиграва долнопробен театър.
51
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либерастка секта е по-агресивна и отмъстителни и от радикалните ислямисти. Налагат цензура, промиват мозъци, а сега ще ни налагат и на какво да се смеем. Случая Флойд сам по себе си може да буди само смях, толкова абсудно нелеп е, същото важи и за циркаджийката Маркъл, цялата тема с расизма е провокирана единствено и само за пари и власт.
50
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от шарли ебдо да не ревът пак? Един път се подиграха там с едни хора и ония ги изпозастреляха. Обаче шарли ебдо продължават да се правят на важни. Ако има пак подобна сцена и избиване, няма да се учудя. И тоя път аз няма да съм Франция, да знаете.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мегито много голям автогол си вкара с това интервю. Горят мостовете зад гърба си. Дъртанян им отговори елегантно... алибито и е готово. Сега чая от новичок чакаме
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да нарисуват обратното - Меган мачка кралицата. С помощта на медиите, Опра и т.н.
47
4
 
4
 
! Отговори
:D преди 3 години
Сага може би да очкаваме барети от тайните служби на кралицата-майка, дегизирани като куриери на DHL да нахлуят в рердакцията?
46
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един път ги стреляха но явно не е било достатъчно за тая *** шарли
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Меган да и настъпиш изотзад за муцуната..

Спонсорирани публикации