„Шарли ебдо“ предизвика гняв: Кралицата стъпила на врата на Меган

Карикатура породи полемика: Не кара никого да се смее
15 мар 2021 10:35, Елка Василева
112
„Шарли ебдо“ предизвика гняв: Кралицата стъпила на врата на Меган
Снимка: Twitter

Френското сатирично издание „Шарли ебдо“ публикува провокативна карикатура на първата си страница, като този път мишена са британската кралица Елизабет ІІ и Меган Маркъл – съпруга на принц Хари.

На карикатурата се вижда кралицата с гневно изражение на лицето, която е натиснала с коляно врата на Меган. Текстът гласи: „Защо Меган се отказа от Бъкингам?“, на което Меган отговаря: „Защото повече не можех да дишам“.

Още по темата

Карикатурата напомня за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина, след като полицай беше притиснал врата му с крак и остана така над 8 минути въпреки отчаяните молби за помощ на Флойд, който викаше „Не мога да дишам“.

Въпросната си карикатура „Шарли ебдо“ публикува дни, след като Меган и Хари заявиха в интервюто си пред Опра Уинфри, че са преживели открит расизъм от страна на членове и персонала на кралския двор.

Карикатурата предизвика полемика. Халима Бегъм, изпълнителен директор на организация за расово равноправие, я определи като грешка от всяка гледна точка.

„Кралицата като убиеца на Джордж Флойд е  притиснала врата на Меган? Меган казва, че не може да диша? Това не премества границите, не кара никого да се смее или предизвиква расизъм. Това е обида“, смята Бегъм.

Междувременно принц Уилям заяви, че кралското семейство не са расисти. „Ние не сме расистко семейство“, каза Уилям.

В изявление пък на Бъкингамският дворец преди това беше заявено, че обвиненията в расизъм, които прозвучаха в интервюто на Меган и Хари пред Опра Уинфри, ще бъдат разгледани много сериозно, но в частен порядък. От двореца не пожелаха да коментират спорната карикатура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще има терористичен акт. Херцог Филип ще нахлуе маскиран като младеж и ще стане мацало.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франсетата да не се тревожат МИ 5 И МИ 6 гледат и четат на различни езици. Може само случайно някой да катастрофира, но само това.
2
3
 
17
 
! Отговори
/// преди 3 години
Тия май искат 007 да ходи да ги стреля
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много точно е нарисувана . Бабето си е злодей

Спонсорирани публикации