„Шарли ебдо“ предизвика гняв: Кралицата стъпила на врата на Меган

Карикатура породи полемика: Не кара никого да се смее
15 мар 2021 10:35, Елка Василева
112
„Шарли ебдо“ предизвика гняв: Кралицата стъпила на врата на Меган
Снимка: Twitter

Френското сатирично издание „Шарли ебдо“ публикува провокативна карикатура на първата си страница, като този път мишена са британската кралица Елизабет ІІ и Меган Маркъл – съпруга на принц Хари.

На карикатурата се вижда кралицата с гневно изражение на лицето, която е натиснала с коляно врата на Меган. Текстът гласи: „Защо Меган се отказа от Бъкингам?“, на което Меган отговаря: „Защото повече не можех да дишам“.

Още по темата

Карикатурата напомня за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина, след като полицай беше притиснал врата му с крак и остана така над 8 минути въпреки отчаяните молби за помощ на Флойд, който викаше „Не мога да дишам“.

Въпросната си карикатура „Шарли ебдо“ публикува дни, след като Меган и Хари заявиха в интервюто си пред Опра Уинфри, че са преживели открит расизъм от страна на членове и персонала на кралския двор.

Карикатурата предизвика полемика. Халима Бегъм, изпълнителен директор на организация за расово равноправие, я определи като грешка от всяка гледна точка.

„Кралицата като убиеца на Джордж Флойд е  притиснала врата на Меган? Меган казва, че не може да диша? Това не премества границите, не кара никого да се смее или предизвиква расизъм. Това е обида“, смята Бегъм.

Междувременно принц Уилям заяви, че кралското семейство не са расисти. „Ние не сме расистко семейство“, каза Уилям.

В изявление пък на Бъкингамският дворец преди това беше заявено, че обвиненията в расизъм, които прозвучаха в интервюто на Меган и Хари пред Опра Уинфри, ще бъдат разгледани много сериозно, но в частен порядък. От двореца не пожелаха да коментират спорната карикатура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Къса им е паметта на тези...доказателство, че за някои последствия си има причина, особено, когато не знаеш къде е границата...
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия си просят още бумбум постоянно.
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кралицата да вземе пример от мюсулманите и да прати един взвод десанчици в редакцията на ШЕ.
81
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обърнете внимание на косматия крак на кралицата. Връх на творческото безсилие на карикатуриста! Хумор за тираджии.
80
5
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Браво на кралицата! Да беше и подскочила десетина пъти с острите токчета!
79
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Шарли ебдо предизвика гняв ''................Убеждавам се, че вредата от въпросното издание е повече от ползата от него ...Какъвто е случая с всички ляво-либерални (разбирай комунистически) медии на запад
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МегитУ сега ще си сърба попарката... Като не е разбрала навреме, че взема не истинския принц, ми принца-така е... Те затуй са казали, че успешното бизнес начинание изисква първо добро предварително проучване....
77
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тази карикатура, както и повечето на Шарли ебдо е пълна простащина. Никаква хумористична мисъл, никаква естетика, само първобитно плюене и избиване на лични комплекси. Каквото впрочем е и положението с българския им копи-пейст Прас прес. То за това и толкова се купува...
76
2
 
11
 
! Отговори
Готино преди 3 години
представяне на преекспонираните претенции на Мегън дето ревала за някакви чорапогащници и даже щяла да се самоубива щото сина и нямало да бъде принц, което и без друго е привилегия определена как да се случва от законите и от данъкоплатците на Великобритания от сто години. Хората се чудят къде да живеят и какво да ядат - тази щяла да се самоубива заради чорапогащници!
75
1
 
16
 
! Отговори
напротив преди 3 години
Смешно и забавно е, защо да не?Или хумор и забава е само когато е на чужд гръб, но когато е на наш - тц, не става.Както си се бъзикаха с Мохамед и с кой ли още не, защо да не може и с кралицата?
74
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от Шари- то, този път се оляха. Да си видят как са ги налазили чер. нилките от Африка, че и официално език им дадоха, с тръгнали да се заяждат с други. Джамииите скоро при франсетата, ще са повече от църквите, нима не виждат това ? Яко ги тресе страха да пишат срещу *** и сега се правят на интересни.
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да е стъпила на нечий врат, като това ци.га.не си е типична златотърсачка ? Хвана балъка , като си мислеше, че е хванала бога за рога, но иви. Правилно ги наритаха и двамата , в кралският двор няма място за такива
72
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Шарли Ебдю май официално канят "Калашников" пак да рисува из офиса им...
71
7
 
17
 
! Отговори
Мен преди 3 години
На англичните им е забавно като се базикат с мюсулманите ама като базика е към тях нещо не са с такова чувство за хумор...
70
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази Меган с манталитет на селска интригантка мястото не е в кралския двор.Като кръпка върху коприна е.
69
3
 
18
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Май трябва да се гръмне след всички подигравки и неудобства, които причини на семейството си. И то заради таз сметкаджийка.
68
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро пак ще *** "Же суи Ебдо!"
67
19
 
12
 
! Отговори
Краят на кралете! преди 3 години
До година тези търтеи няма да ги има в Англия, свърши ерата на богопомазаните! Там вече цари исляма, скоро ще си имат паша, християни вече нямат.
66
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шарли Ебдо е най-големият враг на политкоректността. Точно щото се гаврят с всеки с един и същ аршин. Как не го разбирате не знам! На тази карикатура мишената е Мегън. Вижда се колко са нелепи твърденията й да се представя жертва на расизъм от една 95 годишна бабичка.
65
4
 
14
 
! Отговори
Свобода на словото преди 3 години
Лощо качество, грозно съдържание... Никога не бих си купил и едно издание на Шарли Ебдо...НО...Има свобода на словото и т.н.Те могат да си публикуват каквото си искатНие няма защо да го четемеОстава да се поинтересуваме каква хартия ползват, щото ако е като едно време на "Работническо дело", може да си накъсаме парченца и за бърсане ...Дано не е гланцирано, че с него лист не става... много се маже...

Спонсорирани публикации