Време е за коприва - защо да я хапвате тази пролет?

Тя има противовъзпалителни свойства
Обновена: 21 мар 2021 21:12 | 21 мар 2021 21:10, Теодора Драгоева
8
Време е за коприва - защо да я хапвате тази пролет?
Pixabay

Копривата е основен продукт в билколечението от древни времена. Древните египтяни са използвали коприва за лечение на артрит и болки в долната част на гърба, докато римските войски са втривали растението в тялото си, за да поддържат топлината. Неговото научно наименование, Urtica dioica, идва от латинската дума uro, което означава „изгаряне“, тъй като листата му могат да предизвикат временно усещане за парене при контакт. Листата имат мъхеста структура, която предизвиква сърбеж, зачервяване и подуване. След като бъде преработена, изсушена или сготвена, копривата може да бъде безопасно консумирана. Изследванията я свързват с редица потенциални ползи за здравето. 

Запознайте се с 6-те основни ползи на това растение за нашето здраве:
 
1. Растението съдържа много хранителни вещества
 
Копривата предлага разнообразие от витамини, минерали, мастни киселини, аминокиселини, полифеноли и пигменти - много от които действат и като антиоксиданти във вашето тяло. Листата и коренът на копривата осигуряват разнообразие от витамини (витамини А, С и К, както и няколко витамини от група В, минерали, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и натрий). Освен това копривата съдържа всички основни аминокиселини, както и бета-каротин, лутеин, лутеоксантин и други каротеноиди. Много от тези хранителни вещества действат като антиоксиданти. Антиоксидантите са молекули, които помагат в защитата на клетките срещу увреждане от свободните радикали. Щетите, причинени от свободните радикали, се свързват със стареенето, както и с рак и други вредни заболявания. Проучванията показват, че екстрактът от коприва може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта.
 
2. Копривата действа противовъзпалително
 
Възпалението е начинът на нашето тяло да се излекува и да се пребори с инфекциите. Хроничното възпаление обаче може да нанесе значителна вреда. Копривата крие различни съединения, които могат да намалят възпалението. При проучвания върху животни и епруветки, копривата намалява нивата на множество възпалителни хормони, като пречи на тяхното производство. Копривата може да помогне за потискане на възпалението, включително при артрит.
 
3. Копривата помага при увеличена простата
 
До 50% от мъжете на възраст 51 и повече години имат увеличена простатна жлеза. Увеличената простата обикновено се нарича доброкачествена простатна хиперплазия. Учените не са сигурни какво причинява ДПХ, но това може да доведе до значителен дискомфорт по време на уриниране. Интересното е, че няколко проучвания показват, че копривата може да помогне за лечение на ДПХ. Консумацията на растението доказано може да намали размера на простатата.

4. Копривата може да лекува сенна хрема
 
Сенната хрема е алергия, която включва възпаление в лигавицата на носа. Копривата се разглежда като обещаващо естествено лечение на сенна хрема. Изследванията показват, че екстрактите от коприва могат да инхибират възпалението като блокират хистаминовите рецептори и спират имунните клетки да отделят химикали, които предизвикват симптоми на алергия.

5. Може да понижи кръвното налягане
 
Високото кръвно налягане е сериозен проблем за здравето, защото ни излага на риск от сърдечни заболявания и инсулти, които са сред водещите причини за смърт в световен мащаб. Копривата по традиция се използва за лечение на високо кръвно налягане. Изследванията показват, че това растение понижава кръвното по няколко начина. 
 
Как да приготвите песто от коприва, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, има вече коприва. Всяка година при нас към средата на март вече има за бране.И да, ядем я редовно - лично си я берем.За хапване - не, не сме преживни животни, нито я караме на "опитване", ама то тукашните писачи са скарани с езика.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
направете поне разлика между "ядете" и "хапвате". Копривата се яде, не се "хапва". Намерете един тълковен речник. rechnik.info/%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BC
5
0
 
3
 
! Отговори
Лапата преди 3 години
До 5Нещо си изнервен и търсиш да се скараш с някого ли?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПише се "лапад". Поне не се излагай да пишеш, след като си неграмотен!
3
0
 
4
 
! Отговори
Бъзе&коприва преди 3 години
Не е време, не е пораснала още.
2
0
 
0
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 3 години
А защо Ал Фашагата от СДС-то, докато беше посраник набиваше по една тава пържоли и плескавици, но не и коприва- да ви питам аз?На нито една снимка не е запечатан как плюска коприва .
1
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа! Копривата повишава кръвното. Не вярвайте на такива евтини статии.