СЗО: Ваксинацията е гротеска, имунизират се богатите, а бедните?

Няма справедливо разпределение на ваксините по света
23 мар 2021 09:25,
253
СЗО: Ваксинацията е гротеска, имунизират се богатите, а бедните?
Снимка: БГНЕС

Това е пропаст, "която расте и която става все по-гротескна от ден на ден ден". Така генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус окачестви нарастващото несъответствие в цифрите на ваксинациите срещу Covid-19 на богатите и бедните страни, съобщава БГНЕС.

На пресконференция той заяви, че е "шокиращо" колко малко е направено, за да се осигури справедливо разпределение на ваксините по света и по този начин да се избегне това, което той нарече "катастрофален морален провал".

"Страните, които сега ваксинират по-млади, по-здрави хора с нисък риск от заболяване, правят това с цената на живота на здравните работници, възрастните хора и други рискови групи в други страни", каза Тедрос. Той заяви,  че освен моралното възмущение, което може да причини, неравномерното разпределение на ваксините е лоша стратегия от икономическа и епидемиологична гледна точка.

Той обясни, че колкото повече се предава вирусът, толкова по-вероятно е да се появят нови варианти, срещу които от своя страна ваксините вероятно не са толкова ефективни. От тази гледна точка той смята, че богатите страни си дават фалшиво чувство за сигурност.

"Ако не прекратим тази пандемия възможно най-скоро, тя може да ни задържи в продължение на години", предупреди той.

Но колко голяма е разликата?

До този понеделник в общо 162 територии са приложени над 455 милиона дози ваксини срещу Covid-19, според данни, събрани от "Франс прес".

От тях обаче, само 0,1% са инжектирани в 29-те страни с най-ниски доходи, в които живеят 9% от населението на света.

За разлика от тях, 56% от дозите се прилагат в страни с високи доходи, където живеят 16% от жителите на света.

Един от начините за получаване на ваксини до бедните страни е чрез Covax, глобален механизъм, който се стреми да гарантира, че 92 от най-необлагодетелстваните икономики имат достъп до тези имунизации, разходите за които ще бъдат покрити от дарители.

Covax е разпространил повече от 31 милиона дози в 57 държави и плановете му са да разпространи достатъчно ваксини, за да достигне до 27% от населението на тези 92 държави.

От началото на пандемията до този понеделник в света са регистрирани над 2,7 милиона потвърдени смъртни случая от коронавирус, според данни от университета "Джон Хопкинс" в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, за никъде не бързаме. Преди ковид има да се ваксинираме за десетки други далеч по-опосни и смъртоносни болести.
203
4
 
7
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Ваксините са едни и същи. Спешъл ваксини за Ковид19 - НЯМА.Въпросът е, дали ще можеш да се вредиш, защото по-добре ваксиниран и жив, нежели неваксиниран и умрял.
202
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе, наличието на богати и бедни страни било "катастрофален морален провал"?!А наличието на хипербогати индивиди и работещи бедни какво е? Първото било ненормално и неморално, а второто какво е? Глобално лицемерие!Но едно е очевидно - дълго време с това неравенство светът няма да издържи.
201
3
 
4
 
! Отговори
ъ преди 3 години
Ваксините за ония горе не са като ваксините за нас долу !!!......................
200
1
 
5
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До АнонименДа ! И всичките два милиона и кусур български емигранти са дишуошъри, кенефочистачи и работници дай-тухли-дай-вар-бягай-че-пада.Да успокоя анонимния, щото всички мои познати и приятели изпращат на родители, братя и сестри всеки месец смешната сума 200-300 долара, бритиш паунди или евро по банков път, а колко наливат кеш-пара в България - башка.
199
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им бъде сложен белег на десницата или на челата им, за да не може никой да купува или да продава освен онзи, който носи за белег името на звяра или числото на неговото име (Откр. 13:16, 17).
198
9
 
14
 
! Отговори
До 193 преди 3 години
Здрастиии, емигриралия! Не се излагай, бе момченце сладко. Кой ти ги разказва тия приказки, че вие емигрантите сте най-големите инвеститори в България? Ако си бяхте тук и работехте за тая държава, тогава да говориш, че инвестираш точно ти. Повечето българи в чужбина вече почти нищо не изпращат на близките си, тъй като живеете ден за ден там. Моля, не си придавайте излишна важност, защото ви знам повечето как ни излагате по света. Накрая да не стане чужд сред чужди, ама и чужд сред свои
197
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедните мрем, кога ли е било по - различно..
196
3
 
21
 
! Отговори
бонго преди 3 години
Гротеска е масово ваксиниране по време на пандемия. Това е антимедицина!!!
195
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВАКСИНИТЕ СИ ГИ ПРОБУТАЙТЕ НА БОГАТИТЕ И СЛЕД, КАТО ТЕ УМРАТ - ЩЕ ИМ ВЗЕМЕ БОГАТСТВОТО И ЩЕ ГО РАЗДАДЕМ НА БЕДНИТЕ КАТО РОБИН ХУД
194
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедният е по презумпция ***. Иначе няма да е беден. Има дълбока корелация между двете. А простия човек го виждаме всеки ден - той не носи маска, не вярва във вируса, нито във ваксината, нито на докторите, нито на науката. И естествено мре повече от другите. Което от една страна е добре, защото един простакер по-малко. На негово място има шанс да се роди някой който да стане богат, или поне по-малко беден. Беднотията е най-голямата чума, която този свят познава!
193
5
 
9
 
! Отговори
Наглеци преди 3 години
Проблемът е зашо бедните се плодят най много, няма логика значи не са гладни и имат условия'. пък и искат да идват насам...
192
5
 
12
 
! Отговори
Qanon преди 3 години
По-добре не се ваксинирайте! Нямате ни най-малка представа за каква инжекция става дума! Информирайте се! Тези "ваксини" не са като едновремешните!
191
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богатите? Ха-ха-ха! Ни един богат, ама наистина богат човек не знам да се е ваксинирал.За сметкана това работещите по фабриките ще си счупят краката да се пишат опитни мишки!Кого се опитвате пак да баламосвате с евтините си номера и елементарни пропагандистки опити?
190
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те богатите се имунизират само със Спутник V, така че изобщо не пречат на бедните.
189
4
 
16
 
! Отговори
Вторник преди 3 години
Живея на 14 - тия етаж, беден съм и не искам да се ваксинирам.
188
5
 
3
 
! Отговори
Програмист до 199 преди 3 години
Не бе, аз програмирам по цял ден. Не ми ли четете програмите
187
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 198/201Аз ти казах, че нямате фантазия.А иначе, Боцко не е "нашия", а си е точно "вашия". Вие сте прости и той е ***. Той ви го каза.
186
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинацията не знам, ама СЗО каква гротеска е...
185
7
 
5
 
! Отговори
до 198 преди 3 години
Всяко изказване на вашия Боцко е ВИЦ.

Спонсорирани публикации