СЗО: Ваксинацията е гротеска, имунизират се богатите, а бедните?

Няма справедливо разпределение на ваксините по света
23 мар 2021 09:25,
253
СЗО: Ваксинацията е гротеска, имунизират се богатите, а бедните?
Снимка: БГНЕС

Това е пропаст, "която расте и която става все по-гротескна от ден на ден ден". Така генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус окачестви нарастващото несъответствие в цифрите на ваксинациите срещу Covid-19 на богатите и бедните страни, съобщава БГНЕС.

На пресконференция той заяви, че е "шокиращо" колко малко е направено, за да се осигури справедливо разпределение на ваксините по света и по този начин да се избегне това, което той нарече "катастрофален морален провал".

"Страните, които сега ваксинират по-млади, по-здрави хора с нисък риск от заболяване, правят това с цената на живота на здравните работници, възрастните хора и други рискови групи в други страни", каза Тедрос. Той заяви,  че освен моралното възмущение, което може да причини, неравномерното разпределение на ваксините е лоша стратегия от икономическа и епидемиологична гледна точка.

Той обясни, че колкото повече се предава вирусът, толкова по-вероятно е да се появят нови варианти, срещу които от своя страна ваксините вероятно не са толкова ефективни. От тази гледна точка той смята, че богатите страни си дават фалшиво чувство за сигурност.

"Ако не прекратим тази пандемия възможно най-скоро, тя може да ни задържи в продължение на години", предупреди той.

Но колко голяма е разликата?

До този понеделник в общо 162 територии са приложени над 455 милиона дози ваксини срещу Covid-19, според данни, събрани от "Франс прес".

От тях обаче, само 0,1% са инжектирани в 29-те страни с най-ниски доходи, в които живеят 9% от населението на света.

За разлика от тях, 56% от дозите се прилагат в страни с високи доходи, където живеят 16% от жителите на света.

Един от начините за получаване на ваксини до бедните страни е чрез Covax, глобален механизъм, който се стреми да гарантира, че 92 от най-необлагодетелстваните икономики имат достъп до тези имунизации, разходите за които ще бъдат покрити от дарители.

Covax е разпространил повече от 31 милиона дози в 57 държави и плановете му са да разпространи достатъчно ваксини, за да достигне до 27% от населението на тези 92 държави.

От началото на пандемията до този понеделник в света са регистрирани над 2,7 милиона потвърдени смъртни случая от коронавирус, според данни от университета "Джон Хопкинс" в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 170Ако си мислиш, че тракторите дето орат нивите вече не се програмират .... явно си заседнал въ времето на Белчо и Сивушка.
163
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 159"А пък аз съм се убедил, че това са хората с най-подходящ образователен ценз (имунолози, вирусолози ит.н.) и светила в световната наука. Даже и за България си направи една елементарна статистика кой кой е."Е, щом си се "убедил" си продължавай. Виждал съм достатъчно убедени по спешните кабинети, особено напоследък. Някои направо ги докарват на носилка. Някои по съвсем естествен път се "разубеждават". Завинаги. П.С. "Светилата" са имунизирани.
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистА ти си програмирай хляб , салам, плодове и зелечуции тогва седни да ядеш.
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 160Поредното русофилче от селата. Нищо де, тук ти е трибуната, другаде няма и внимание да ти обърнат.
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80 процента го карат безсимптомно.За другите е гадно признавам.Лично мен ме "събори" с болка във всеки мускул и гърлобол,леко главоболие и рядка кашлица.4-5дена бях като замаен,но това беше.Пих парацетамол и Тантум верде за гърлото.Температура не вдигнах .
159
4
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ами бедните да прявят това за което ги е посъветвал едни ремски сенатор...Така наречените богати държави от демократичната общност имат граждански общества които са се потрудили да си уредят обществено-икономическите условия и политическата система, за да нямат проблем с ваксините и стнадрта си на живот, а тези от Третия свят и държавите на кимчовците, путинистите, мадуровците, башаровците...и т.н, ще трябва да сърбат попарата която са си дробили и тепърва да откриват колелото и топлата вода....
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До грамотен с вишуЩЕ РЕВЕТЕ.:))))
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 161Не разбрах, колко от тях не са се ваксинирали.
156
3
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Ама мноо ста прости ва що не земете да програмирате нещо
155
0
 
1
 
! Отговори
грамотен с вишу преди 3 години
Личните лекари: хем ревете, че не ви приемат, защото ги е страх, хем обяснявате, как било нормално, че не искали да се ваксинират. Тоест, има лични лекари, които са същите като вас - неграмотници и един друг се прецаквате. Честно казано, най-добре е, че сте точно при такива.
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е доброволен акт!.....И каква е темата?
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНад 47 души като се почне от директои на болници и имунолози с дългогодишен опит, и 63 души от средния медицински персонал.
152
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убедил съм се, че тия, които пишат срещу ваксините, са с ясното съзнание, че тролят и искат да свалят Борисов от власт. Когато и да се опре до сериозни аргументи и факти, няма нищо, което могат да предложат. Хвърлят по някоя и друга конспирация и изчезват. Можем само да предположим, кой така ги "подсеща" какво да правят. Това е руското разузнаване и петата колона и лично Путин.
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 154А пък аз съм се убедил, че това са хората с най-подходящ образователен ценз (имунолози, вирусолози ит.н.) и светила в световната наука. Даже и за България си направи една елементарна статистика кой кой е. Не говоря за маргиналите дето Бил щял да ги чипира - те са незначителни.
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,как да ги ваксинират като в бедните държави коронавирус няма,ако не вервате питайте президента на Танзания.Опс ,ама верно че той почина.....от коронавирус!
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До работа работа работаСамо по реакцията ти вече знам, че си точно от тия, дето чакат някой да им "даде".Затова ще си останете по селата бедни като мишки.
148
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 153Аз те питах ти лично колко медицински лица познаваш и колко от тях още не са се ваксинирали, но явно анти-ваксърчетата това ви е обичайната тактика - да не отговаряте, когато не ви изнася.Личните лекари: хем ревете, че не ви приемат, защото ги е страх, хем обяснявате, как било нормално, че не искали да се ваксинират. Тоест, има лични лекари, които са същите като вас - неграмотници и един друг се прецаквате. Честно казано, най-добре е, че сте точно при такива.
147
2
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
бедните да го духат. Така или иначе не искат да се ваксинират щото вярват в конспиративни теории. Ние с Айнщайн и Коперник от третия етаж сме богати и сме ваксинирани щото не вярваме в конспиративни теории.
146
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убедил съм се, че тия, които пишат срещу ваксините, са с ясното съзнание, че тролят. Когато и да се опре до сериозни аргументи и факти, няма нищо, което могат да предложат. Хвърлят по някоя и друга конспирация и изчезват. Можем само да предположим, кой така ги "подсеща" какво да правят.
145
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен147Спор няма, има факти. Министъра на здравеопазването и Кунчев реваха по телевизиите че медиците не искат да се ваксинират и как те не можели да проумеят защо. Даже министъра беше позеленял от яд че личните лекари съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират.

Спонсорирани публикации