СЗО: Ваксинацията е гротеска, имунизират се богатите, а бедните?

Няма справедливо разпределение на ваксините по света
23 мар 2021 09:25,
253
СЗО: Ваксинацията е гротеска, имунизират се богатите, а бедните?
Снимка: БГНЕС

Това е пропаст, "която расте и която става все по-гротескна от ден на ден ден". Така генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус окачестви нарастващото несъответствие в цифрите на ваксинациите срещу Covid-19 на богатите и бедните страни, съобщава БГНЕС.

На пресконференция той заяви, че е "шокиращо" колко малко е направено, за да се осигури справедливо разпределение на ваксините по света и по този начин да се избегне това, което той нарече "катастрофален морален провал".

"Страните, които сега ваксинират по-млади, по-здрави хора с нисък риск от заболяване, правят това с цената на живота на здравните работници, възрастните хора и други рискови групи в други страни", каза Тедрос. Той заяви,  че освен моралното възмущение, което може да причини, неравномерното разпределение на ваксините е лоша стратегия от икономическа и епидемиологична гледна точка.

Той обясни, че колкото повече се предава вирусът, толкова по-вероятно е да се появят нови варианти, срещу които от своя страна ваксините вероятно не са толкова ефективни. От тази гледна точка той смята, че богатите страни си дават фалшиво чувство за сигурност.

"Ако не прекратим тази пандемия възможно най-скоро, тя може да ни задържи в продължение на години", предупреди той.

Но колко голяма е разликата?

До този понеделник в общо 162 територии са приложени над 455 милиона дози ваксини срещу Covid-19, според данни, събрани от "Франс прес".

От тях обаче, само 0,1% са инжектирани в 29-те страни с най-ниски доходи, в които живеят 9% от населението на света.

За разлика от тях, 56% от дозите се прилагат в страни с високи доходи, където живеят 16% от жителите на света.

Един от начините за получаване на ваксини до бедните страни е чрез Covax, глобален механизъм, който се стреми да гарантира, че 92 от най-необлагодетелстваните икономики имат достъп до тези имунизации, разходите за които ще бъдат покрити от дарители.

Covax е разпространил повече от 31 милиона дози в 57 държави и плановете му са да разпространи достатъчно ваксини, за да достигне до 27% от населението на тези 92 държави.

От началото на пандемията до този понеделник в света са регистрирани над 2,7 милиона потвърдени смъртни случая от коронавирус, според данни от университета "Джон Хопкинс" в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
6
 
4
 
! Отговори
работа работа работа преди 3 години
Не е лошо да не го забравяте точно русофилчетата, дето социализЪма ви научи, че работите не работите ви се полага колкото на другите, поради което и не работехте. Слава на великите САЩ. Слава и вечен живот на Президент Байдън!!
143
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Англия въвежда от следващата седмица глоби от по 5000 британски лири за нарушителите на забраната да се пътува в чужбина без основателна причина, предаде Ройтерс.И защо така, нали 50%са ваксинирани и ваксините са спасението?
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 148"Кажи му, че ваксините убиват, и си готов"То хубаво с тия теории, но тия които разпространяват теориите, че ваксините убиват са самите бедни. Богатите ги убеждават, че от ваксините има смисъл.
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 147"Спокойно, скоро и останалите медицински процедури лично ще ги правите."Точно. После ще реват, че закриват болници. Ами, то няма да има кой да работи в тях и ще РЕВЕТЕ, че няма кой да ви лекува, щото точно тия неграмотните сте всичките по селата и малките градчета.
140
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простете, бедните по цял свят (особено Бай ***) не желаят да се ваксинират. Пеят си за нов световен ред и подобни. Ненужни са на общество и икономика. За какво да се ваксинират? Точно това е и целта- малко да се поизчисти светът от бедните, защото са в тежест. Най-добре работи обратната психология. Най-лесно се манипулира бедният, защото е пpocт. Кажи му, че ваксините убиват, и си готов. Бедният вярва на мемета из Фейсбук, но не и на науката. Има много изключения, разбира се.
139
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е този безумен спор за медиците? Разбира се, че се ваксинираха голяма част от медиците, особенно в болниците. Поне някаква защита в целия този ад, който цари там в момента. Ако безумните ви спекулации за вредата на ваксините са верни, ще останете без медици в близко бъдеще. Един тук изразяваше желание да ваксинира политиците лично. Спокойно, скоро и останалите медицински процедури лично ще ги правите.
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142Няма "лицемерие". Никой не е длъжен да осигурява каквото и да било на другите, тъй че това се прави доброволно и е ДАРЕНИЕ.Не е лошо да не го забравяте точно русофилчетата, дето социализЪма ви научи, че работите не работите ви се полага колкото на другите, поради което и не работехте.
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пирогов
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 141Над 15 човека, като започнеш от завеждащ отделение в Птиогов, и се свърши до обикновени медицински сестри.Не разбрах, колко познати медицински лица имаш, и колко от тях не са се ваксинирали?
135
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя храната се разпределя несправедливо, вие ваксините. В Африка умират деца от глад, ан запад всеки ден, особено в туризма, се изхвърлят тонове храна и се правят пърформънси за някое болно кученце. Лицемерието не е от вчера.
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА ти колко познати медици имаш които се ваксинираха?
133
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ще повярвам, че политик си бие ваксина и не е менте, ако аз избера шишенцето от хладилника с ваксини, аз напълня спринцовката с течноста"Кой ще те допусне до хладилника с ваксини и спринцовката с това основно образование?
132
0
 
9
 
! Отговори
факти и цифри 2 преди 3 години
Дялът на храта над 80-год възраст с летален изход от ковид през 2020 г. е 28%, докато през февруари т.г. нараства на 54%. При това се касае за получили и двете дози ваксина.Изводът на д-р Ерве Селигман и Хаим Йатиф е, че ваксинацията е довела до рязко увеличение на смъртността при хората с компрометирано здраве и възрастните.
131
0
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
На Изборите какво ?!Винаги ДС слага подставените си лица.А за България ?Каквото са решили новите господари, ставаше и преди Ковид !
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До факти и цифриКогато си неграмотен, и не знаеш какво означават "фактите и цифрите" или когато си достатъчно нагъл, за да криеш информация какво значат те.Я дай кое е това "изследване".
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
130 всеки си решава, но изкарали го тежко, не искат през това пак да минават.
128
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130"Много познати медици не се ваксинираха. Сигурно са ***?"Колко познати медици имаш и колко не се ваксинираха?Аз произхождам от много голяма фамилия, в която има поне 15 мидицински работници в различни позиции: ВСИЧКИ до един се ваксинираха.
127
3
 
8
 
! Отговори
факти и цифри преди 3 години
Според проучване, приключило преди седмица в департ. по инфекциозни болести на мед. университет в Марсилия, от началото на ваксинационната кампания в Израел са регистрирани 2300 смъртни случая от общо 5300 от ковид в страната за целия период на епидемията. От 19 януари 2021 до финала на проучването в началото на март, 52% от починалите 1271 души са ваксинирани (660).
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса не е колко процента са ваксинирани, а колко хора.Ако в трети страни населението е 10 пъти повече от Западните, процента е много по-нисък, дори при същия брой разпределени ваксини. Това означава, че за да се запази еднакъв процент Запада трябва да изнася много повече ваксини отколкото използва. Както казваше един политик: ние обичаме другите, но не толкова, че да вредим на себе си.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е и мен много ме дразни лицемерието им

Спонсорирани публикации