Поставяне на вендузи - новата терапия на звездите

Какво представлява и кои са предимствата й
Обновена: 25 мар 2021 16:46 | 24 мар 2021 20:11, Дарена Найденова
11
Поставяне на вендузи - новата терапия на звездите
IStockphoto

Ако наскоро сте гледали видео от възстановяването на професионални спортисти или пък сте попадали на събитие от червения килим, най-вероятно сте забелязали, че някои знаменитости имат огромни червени петна по гърба си. На пръв поглед ще си помислите, че човекът е понесъл жесток удар или страда от нетипичен обрив, но всъщност истината е съвсем друга.

Тези натъртвания са страничен ефект от един вид спортна терапия, наречена „вендузиране“. Тя се прилага в почти всеки спорт, като става все по-популярна и сред холивудските звезди. В много кабинети по кинезитерапия също може да срещнете тази практика, което ни накара да обясним малко повече за нея. Освен че може да се сдобиете с огромни червеникаво-лилави синини по гърба си, терапията с вендузи всъщност може и да бъде полезна при определени болки в тялото.
 
Какво е терапия с вендузи?
 
Терапията с вендузи е форма на алтернативна медицина, която обикновено се използва за лечение на мускулни болки във врата, раменете и гърба. Може да е от полза за всеки, който изпитва мускулно напрежение или стягане, като се препоръчва не само за спортисти. По време на терапията, няколко вендузи, направени от стъкло или пластмаса, се поставят върху определени части на тялото ви.
 
Медицинското название на практиката е миофасциална декомпресия. Миосфасцията е съединителната тъкан, която свързва мускулите с кожата. Както подсказва името, вендузите помагат за облекчаване на налягането, което се образува при стягането на съединителните тъкани. То може да се случи по много причини, включително заседнал начин на живот, контузии или прекомерното натоварване във фитнеса.
 
„Когато съединителната тъкан се залепи и ограничи, това ни пречи да се движим свободно и може да доведе до схващане“, казва физиотерапевтът Аарон Ареола пред Insider. Той допълва, че тези тъкани трябва да се отделят, за да започнем да се движим свободно.
 
Видовете терапия с вендузи са два – суха и мокра. При сухата вътрешността на чашите се загрява с помощта на пламък, след което се допират до определена част от тялото. Докато въздухът в чашата се охлажда, налягането се променя и създава вакуум, който засмуква кожата. Първите стъпки при мократа терапия с вендузи са същите като при сухата.
 
Разликата идва, след като вендузите се премахнат. При мократа терапия следва създаването на малки разрези по кожата на местата, където са били поставени чашите. След това се поставят нови вендузи върху прорезите. Тези допълнителни стъпки са предназначени за освобождаване на токсични течности, които са се натрупали в тялото.
 
Помнете, че трябва да се подлагате на подобна терапия само при лицензиран професионалист, който знае какво прави.
 
Още за полезните свойства на вендузите ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“, за получите още здравословни съвети. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа, на живо във Facebook. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата стара терапия.
9
0
 
9
 
! Отговори
94762 преди 3 години
Нищо ново няма в лечението с вендузи. Прадядо ми се лекуваше така и никога не е пил хапчета. От време на време някой се сети за нещо добро и изпитано и го връща в употреба. Така се върти и модата. В Холивуд стадното чувство преобладава и сега без вендузи няма си лягат дори.
8
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 години
Също много помагат и клизмите. Сутрин обед и вечер.
7
1
 
2
 
! Отговори
алхимик преди 3 години
Лекува се също с кръвопускане.Профилактично помага даряване на кръв, ако си здрав.
6
0
 
6
 
! Отговори
новото старо преди 3 години
вендузи съм виждала преди 60 г. в къщата на баба и все ни напомняше да не пипаме "чашите". Пиявиците са за сваляне на високо кръвно.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер ефикасно е. До демокрацията ги имаше във всеки дом.Но откак аптеките станаха като супермаркети и зачаткаха рекламите, бабините изпитани техники и илачи се забравиха. Напоследък се наблюдава завръщане всъщност.
4
0
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Как тъй ще ти цепят кожата бе тъпци недни?Имаме вендузи в къщи, още от преди 70-80 лета биля.Тия чаши се слагат като им се бръкне в тях с горящ тампон и веднага се турят на гърба.Започват да засмукват месото навътре и се държат докато кожата започне да посинява.Майка ми като наредеше вендузите на гърба на тати и го завиваше с едно одеало, та спеше по един час с тях на гърба.Ама туй дето са цепела кожата да не го правите.Дураци са тия драскачи днеска, пишат и не дават сметка каква беля ще сторят!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това въобще не е ново. Преди години още ходих на масаж с вендузи.
2
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 години
Новата мода са ... Пиявиците. Пиявиците отделят естествено противосъсирващо вещество докато смучат от човека. Няма тромби от ковит няма инсулти няма инфаркти.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваньо ваьо фото макети нема ли бреее

Спонсорирани публикации