"Удължен COVID" се наблюдава при 7 от 10 хоспитализирани

5 месеца след лечението хората не са се възстановили
25 мар 2021 09:10, Петя Славова
57
"Удължен COVID" се наблюдава при 7 от 10 хоспитализирани
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Седем от 10 души, хоспитализирани за COVID-19, не са се възстановили напълно пет месеца след изписването, според ново проучване във Великобритания, където властите считат за необходимо допълнително да проучат "удължения COVID" за подобряване на грижите за пациентите, съобщава БГНЕС, позовавайки се на CNN.

Оцелелите от коронавируса продължават да изпитват притеснения относно психическото и физическото си здраве. Всеки пети човек е развил ново увреждане и подобен брой не работят или трябва да сменят работата си заради здравето си, сочат заключенията на британски изследователи.

Хората, които най-вероятно са имали продължителни симптоми, са бели жени, които са развили тежки случаи на COVID -19. Те също имат поне две състояния, които ги излагат на по-висок риск от сериозни заболявания, като диабет, астма или сърдечни заболявания.

Още по темата

"Резултатите ни показват голяма тежест от симптоми, психични и физически здравословни проблеми и доказателства за увреждане на органите пет месеца след изписването с COVID-19", заяви Рейчъл Евънс в изявление. Евънс е доцент в Университета в Лестър и консултант по въпросите на дишането в болниците в Лестър.

"Ясно е също така, че онези, които са се нуждаели от механична вентилация и са били приети в реанимация, се възстановяват по-дълго", каза тя като отбеляза, че голяма част от разнообразието от постоянни проблеми се обяснява с тежестта на заболяването. Това показва, че има други основни причини.

Националното проучване във Великобритания разглежда 1077 души. Всички са изписани от болници между март и ноември 2020 г. Сред тях 67% са бели и 36% са жени. Освен това 50% са имали поне две състояния, които ги излагат на риск от развитие на сериозно заболяване.

5 месеца по-късно повече от 90% са имали поне един персистиращ симптом

Когато участниците са проследени пет месеца по-късно, само 29% казват, че се чувстват напълно възстановени. Повече от 90% от хората са имали поне един персистиращ симптом и най-често са имали девет продължаващи симптома.

10-те най-чести симптома са мускулна болка, умора, физическо забавяне, нарушено качество на съня, болка или подуване на ставите, слабост на крайниците, задух, краткосрочна загуба на паметта и проблеми с мисленето с яснота, според проучването, което не е рецензирано.

Психичното здраве също е засегнато. Повече от 25% от хората са имали клинични симптоми на тревожност или депресия, а 12% са имали симптоми на посттравматично стресово разстройство.

Участниците са разделени на четири групи въз основа на тежестта на симптомите, когато са проследени. Категориите са много тежки, тежки, умерени и леки. 46% от хората са били в последната група.

Каква може да е причината?

Въз основа на групите изследователите също така идентифицират потенциална причина за тези трайни ефекти върху здравето.

Пет месеца след изписването, пациентите с най-тежки симптоми са имали по-високи нива на протеин, наречен С-реактивен протеин. Този протеин е свързан с възпаление в тялото, обясни Луиз Уейн. Уейн е директор на изследванията на дишането в Университета в Лестър и участник в изследването.

"От предишни проучвания е известно, че системното възпаление е свързано с лошо възстановяване от болести в целия спектър от заболявания", каза Уейн.

В групите персистиращото възпаление в тялото, определено от този С-реактивен протеин, е свързано с тежестта на симптомите, но не и с тежестта, с която COVID-19 засяга пациентите, когато са били в болница.

"Също така знаем, че автоимунитетът, при който тялото има имунен отговор към собствените си здрави клетки и органи, е по-често при жените на средна възраст. Това може да обясни защо синдромът след COVID -19 изглежда по-разпространен в тази група. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разберат напълно процесите", обясни той.

Понастоящем изследователите призовават за по-нататъшни грижи за оцелелите от коронавирус.

"Нашите открития подкрепят необходимостта от проактивен подход към клиничното проследяване с холистична оценка, която включва симптоми, психическо и физическо здраве, но също така и обективна оценка на познанието", казва Крис Брайтлинг, професор по респираторна медицина в Университета в Лестър и главен изследовател на изследването.

"Продължителното проучване на траекторията на възстановяване за по-дълъг период, съчетано с по-добро разбиране на биологията, лежаща в основата на симптомите след COVID -19, ще насочи по-нататъшни подходи за клинично управление след инфекция с COVID-19", казва той.

Участниците в проучването ще бъдат оценени отново на 12 месеца, за да се съберат повече данни за дългосрочното въздействие на COVID-19.

Професор Крис Уити, главен медицински директор на Великобритания и съдиректор на Националния институт за здравни изследвания, заяви в изявление: "Важно е да разберем какви точно са различните елементи на това, което в момента се нарича„ продължителен COVID “, така че можем да ръководим действия за предотвратяване и лечение на хора, които страдат от дългосрочни последици".

"Знам, че"удълженият COVID " може да има трайно и изтощително въздействие върху живота на засегнатите и съм решен да подобря грижата, която можем да предоставим", заяви в съобщение министърът на здравеопазването и социалните грижи на Обединеното кралство Мат Ханкок.

"Изследвания като това ни помагат бързо да развием разбирането си за въздействието на болестта и работим за разработване на нови изследвания, за да можем да подкрепяме и лекуваме хората", добави той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩе кажеш в Израел няма овце или в САЩ или в Русия :))) Да не говорим, че тук си хвърлят спестяванията за 20 г., щото уж поискали от полицията, нали така лъжат простолюдието ало-измамниците :)))
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак се гласим да краднем, а?
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за Ковида ама локдауна определно ще е удължен.
28
6
 
9
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Замислете се дали този така наречен "дълъг Ковид" не са всъщност последици от терапията с мощни и взаимноизключващи се медикаменти? Наистина много е удобно за някои тези пост-болнични последици да влизат в подобна графа. Особено след като вече има и предвидена клинична пътека за лечението на "удължен Ковид".
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и удължен ....
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25В Израел от 3 седмици няма локдаун. И ти си един от пpocтаците антиваксъри.
25
2
 
8
 
! Отговори
Препатил преди 3 години
А на всичките е.ни дето искат да заразяват другите и да ги оставят без лечение бих напомнил, че когато ни взимат парите за осигуровки не ни питат искаме ли да ги дадем и то точно на тия крадци от НЗОК. Като сте *** поне не го показвайте пред другите! Затваряйте се по къщите и треперете!!Вируса идва !!
24
2
 
11
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи може да се каже, че явно специалисти са участвали в разработката на корона вируса! Верно не са обхванали всички възможности и се вижда, че дадени хора даже не знаят, че са се заразили, но все пак хора сме няма как да знаем и можем всичко! *** ето сега ваксини след лечение после лечение и това в продължение на години след короната вируса! И това е така при 7 от 10 човека! Епа ко повече може да иска една фармацефтична компания!?
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашият учен доцент Мангъров доказа че коронавируса е лек грип. Явно тия учени от статията са чели медицинските книги до 23-та страница, докато доцент Мангъров е чел и след 35 страница.
22
4
 
4
 
! Отговори
Препатил преди 3 години
С-реактивния протеин сигнализира или за хронично възпаление или за растеж на тумори. Като човек борещ от години и с двете бих Ви посъветвал да изпробвате екстракти от дървесни гъби - шийтаке, рейши, мийтаке, чага, кладница. По аптеките и магазините за биопродукти се предлагат комбинации от тях на хапчета или чай. Ако готвите прясно шийтаке първо трябва да го попарите и да изхвърлите водата. Тези гъби съдържат протеини, които подпомагат имунната система и подтискат възпаленията.
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали разбрахмИ какво става в Израел ли? Да, разбрахмИ. Заразени вече НЯМА
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във военно време ли живеем ,та да се записваме доброволци.Ранени ли ще превързваме.Не се ли искат определени познания и опит ,за да работиш в ковид отделение
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, добре! Изброили 10 най-чести симптома, които обаче всеки стресиран хипохондрик би открил в себе си по всяко време просто защото няма идеално здрави хора. Това ли е "удължен ковид"? По-скоро може да се нарече удължен страх!
18
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички мангъроиди трябва да бъдат принудително заразени с ковид и, ако след това развият перманентни симптоми, да нямат право на телк и безплатна медицинска помощ за тях.Това заслужават.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста хора май не са гледали телвизоро и не са разбрали как ваксинирани с 2-те дози на файзер са се разболяли от ковид и то 14 души. Втората ваксина е поставена през февруари. Сега сме края на март.Нещо неясно?
16
12
 
4
 
! Отговори
Кире преди 3 години
Вместо да се упражнявате в интернет, бъдете наистина смели и се запишете за доброволци в някое ковид отделение. Иначе изглеждате малко позьори.
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удължен COVID???Mуахахахахахаха....
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джонсън се шегувал,Меркел се объркала,.Май нещата излизат от контрол.
13
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди десет години след двустранна бронхопневмония не можах да се оправя 6 месеца и нагоре. Асматични пристъпи, болки в белият дроб, кашлица след малко по-сериозно физическо усилие и чувство на слабост през цялото време. Мъчително, но мина. Така че стига с тоя ковид, нищо ново не казвате, след всяко по-тежичко заболяване е така.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!! Пропагандата да продължи, докато хората с малки озъчета престанат да вярват в.....нищото :)))

Спонсорирани публикации