"Китайската мечта": Пекин иска да прекърши доминацията на САЩ в света

Ще изгради ли Китай по свой вкус нова архитектура на сигурността в света?
26 мар 2021 21:30, Елка Василева
246
"Китайската мечта": Пекин иска да прекърши доминацията на САЩ в света
Снимка: архив, БГНЕС

Грандиозният проект "Нов път на коприната" не е самоцел, нито хуманитарна програма за помощ. Целта на Китай е ясна - да прекърши доминацията на САЩ в свободния свят. Това ще се отрази сериозно и на всички в Европа, се казва в коментар на Александър Гьорлах, публикуван от Дойче веле.

Китайският проект за „Новия път на коприната“, който се води под името „Един пояс, един път“, възникна като най-грандиозната и амбициозна инфраструктурна програма, позната досега. До момента над 100 държави от четири континента вече се включиха в кредитната линия, чрез която Китайската народна република финансира шосета, ж.п. линии, пристанища и електроцентрали.

Тази програма обаче преследва не една, а две цели. „Новият път на коприната“ от една страна ще свърже структурно слабия китайски запад с богатите крайбрежни провинции. От град Синян в провинция Цинхай в западна посока ще бъде прокарана нова ж.п. линия през Казахстан към Европа.

Целта не е само икономическа

Втората цел е глобална. Условията за отпускането на кредитите Китай уговаря с всяка държава поотделно и държи в тайни договорите. Страните и проектите, върху които се концентрира Пекин, очевидно не са избрани по чисто икономически критерии – главна роля играят геополитическите съображения.

Още по темата

Си Дзинпин създаде целия проект през 2013г.  – първата година от неговото президентство. Още тогава беше ясно, че се преследват не само икономически цели, а идеята е Китай да установи интензивен политически, културен и образователен обмен със страните по протежение на „Пътя на коприната“.

Няколко държави дори в този момент вече не са в състояние да изплащат кредитите, които Китай им е отпуснал по чисто политически мотиви. Шри Ланка например се принуди да отстъпи на Китай за цели 99 години пристанищния проект Хамбантота заедно със самото пристанище и прилежащите му терени. По историческа ирония, тъкмо подобен вид дългосрочни договори за аренда навремето бяха наложени на самия Китай от европейските колониални сили – така Великобритания получи Хонконг „под наем“ за цели 99 години. Сега самият Китай се е засилил да става нова колониална сила и действа в съответствие с тези свои амбиции. Пристанището в Шри Ланка, което, естествено, може да се използва и за военни цели, се намира близо до Индия, най-многолюдната демокрация на света и в същото време заклет противник и конкурент на Китай.

С най-големия враг на Индия - Пакистан, Китайската народна република също поддържа много добри отношения. Пакистан е благодарен за прокарания към страната коридор в рамките на „Един пояс, един път“ и се обявява за „брат на Китай“, поддържайки политическите инициативи на Пекин на международната сцена. Китайският юан дори беше въведен като официално разплащателно средство в Пакистан, наравно с долара.

Нова архитектура за сигурност по вкуса на Китай

Всичко това доближава Китай с още една крачка към целта му: да прекърши доминацията на САЩ в целия демократичен и свободен свят. Ако Пекин наистина успее чрез „Един пояс, един път“ да изгради по свой вкус нова архитектура на сигурността в света, това ще има сериозни последствия и за Европа, и за Германия.

В самата Европа китайските интереси вече си пробиха път в няколко държави: в Италия и Гърция, например, а отскоро в Унгария и Сърбия. Изброените държави лека-полека се нагаждат към китайската политика и вече не осъждат нарушенията на човешките права в Народната република.

Когато говори за своята визия за бъдещето на Китай, Си Дзинпин често използва изрази като „китайска мечта“ и „подмладяването на китайската нация“. Още през 2013 година официозът „Женмин Жибао“ обясни какво се крие зад една от тези формулировки: „Китайската мечта – това е Комунистическата партия.“ В Китай всичко се подчинява на партийното господство – и политиката, и икономиката, но най-вече законите и тяхното прилагане.

В свободния свят има различни възгледи за изворите на правото, които през столетията са се помирили помежду си. Според тях, правото произхожда от Бога, от природата, от човешкия разум и от волята на избирателите. В Китай правото произхожда от партията, от партията и пак от партията. Тъкмо този мироглед сега тръгва да завзема света по „Новия път на коприната“.

Защо светът не може да остане многополюсен

В своята прочута книга „Сблъсъкът на цивилизациите“ Самюъл Хънтингтън описа възникващия нов свят като арена, където действат различни властови центрове, които в съревнование помежду си пораждат нещо като баланс на силите. Хънтингтън смяташе и вселената Китай за един от тези могъщи културни средоточия.

Този възглед споделяха и споделят много от дейците на политическата сцена, които обаче забравят едно: Китай е толкова голям и икономически толкова силен, че не може доброволно да приеме ролята на едно от средоточията, той просто иска да бъде единственият център на могъщество. Ето защо в средносрочна перспектива няма как да се удържи моделът на един многополюсен свят.

*Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж. Преподавал е в Тайван и Хонконг.

    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога бялата раса няма да позволи да бъде управлявана от оризи. Няма шанс. Сащ е супер сила и такава ,ще бъде дълго. Изглежда,че Китай ги настига и точно тогава Сащ прави крачна напред.
115
6
 
9
 
! Отговори
До 120 преди 3 години
А какво става умнико, ако аз съм собственик на iPhone, отивам в Китай и се договарям с местен производител да ми сглобява смартфони, аз ще му пращам части от ЕС, Япония, САЩ, Бразилия, Китай и т.н., той само ще го сглоби, отделно софтуера си изцяло мой. Накрая взимам готовия смартфон и го пускам в продажба в целия свят, като си слагам 200% надценка, а на китаеца съм платил 20 долара на бройка да ми го сглоби - кой печели повече според теб?
114
5
 
5
 
! Отговори
До123 преди 3 години
Много милиарден Дефцит в търговията между две страни в продължение на повече от десетилетие,какво ти говори "образовани икономисте"???
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До116Абе момче,дефицит в търговията между две страни в милиарди долари какво то говори,и къде остава принадената стойност(печалбата)?В тоя който купува(САЩ)или в тоя който продава(Китай)?.......Нали се сещаш,че за тях е важна печалбата,а ако преместят производствата и бизнеса си от Китай в САЩ,няма да имат такива печалби и толкова продажби
112
3
 
3
 
! Отговори
До118 преди 3 години
Ха сега само погледни в тая криза на която не и се вижда краят,да речем кой колко ваксини е произвел и продал,кой колко медицинско оборудване е произведел и продал,кой колко теста е произвел и продал,кой колко маски е произвел и продал,кой колко спринцовки е произведел и продал,кой колко респиратора е произвел и продал,и чия икономика ще нараства за сметка на всички останали?
111
4
 
9
 
! Отговори
До 117 преди 3 години
Аз ти предлагам първо да се образоваш икономически и после да мислиш кой щял да спечели от тази пандемия. Нещата не са толкова прости, как ти си ги представяш. Това че някой си е произвел нещо не значи нищо, ако няма на кой да го продаде, но ти очевидно си с онова простовато мислене от комунизма, имам пет маски и веднага ги продавам за 5 долара.
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До107Бъркаш,самите европейци и американци имат доста заводи и бизнес в Китай,натискат се, защото Китай е голям пазар,а и Азия,а и изнасят и за целия свят,в Китай труда им излиза етин,а са и подредена държава с правила,затова американските глобалисти се молеха на Тръмп да не им разваля бизнеса с Китай ,инвестирали са доста там.
109
3
 
7
 
! Отговори
до110 и край преди 3 години
Проблемът е, че не са истински китайски стоки, а американски с надпис мейд ин чайнъ, а дефицита е разлика в едни числа-нищо не значи, само да се плашат гаргите. Ако се изтеглят всички външни производители, тези нямат една качествена стока за износ. Виж Япония и Корея са друга работа, минаха от копиране към качество.
108
6
 
4
 
! Отговори
До113 преди 3 години
Абе "свързан" свят,само че от тая криза с пандемията да речем,кой мислиш че ще спечели? Тия с"брандовете"или производителят на маски, спринцовки,тестове,медицинско оборудване,ваксини и т.н. а именно Китай!
107
0
 
10
 
! Отговори
До 110 преди 3 години
Това което си написал е страшна глупост и помислиш малко ще разбераш защо. Излиза че в Китай и САЩ никой не купува Nike или Iphone, а всички купуват само китайски марки!? Това че продуктите на американски компании се произвеждат в Китай не ги прави китайски!
106
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата тази тирания е едно доказателство как герб отчаяно се опитва да изстрепи вируси и природата :)
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе ми става ясно каква е връзката между БСП и Китай? БСП са подметки на Кремъл, не на Пекин.....Мисля,че връзката са левите и Ротшилд, Родшилдови са европейци, а Рокфелеровци(десни американци) се опитват да изтласкат левите, съжелявам,че не мога да пусна линка със статията,сега не ми се рови
104
4
 
12
 
! Отговори
До 104 преди 3 години
Търговското салдо на САЩ е отрицателно от началото на 70-те, но това не пречи на икономиката им да расте, благосъстоянието на американците да нараства. Днес икономиката е глобана, тоест взаимно свързана, Китай разчита на поръчки от САЩ и ЕС, произвежда ги, взима своята част от печалбата, но американците и европейците реално продават стоките на световните пазари чрез свойте брандове, така всички печелят.
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвременен Китай е плод на капиталистическа алчност и комунистическа жажда доказване.
102
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жълто-ликите комунистически *** никога и по никакъв начин не могат да постигнат величието на Космическа Америка. Всичко друго, относно тази тема е измамна мечта на феодалните отпадъци.
101
9
 
5
 
! Отговори
До107 преди 3 години
Абе определено има някой който не "схваща"и това си ти!Търговският дефицит на САЩ в търговията с Китай расте последните десет години,от 200 милиарда долара е на път да стигне тая година 500 милиарда долара,което ще рече че Китайските стоки са конкурентни на Американският пазар,и обратното Щатските на Китайският-НЕСега СХВАНА ЛИ?
100
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаНе ми става ясно каква е връзката между БСП и Китай? БСП са подметки на Кремъл, не на Пекин.
99
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаМного те бърка БСП,явно ви е конкуренция и се страхувате да не гласуват хората за тях,но не БСП сринаха България на дъното и я ограбиха, а други го направиха, днес дори свобода нямат българските граждани и царува бухалката и смъртта в България,а в страната витае страх! Колко хора бяха арестувани,за да бъдат ограбени и убити? Това харесва ли ти?
98
2
 
7
 
! Отговори
до 98 преди 3 години
Явно четеш, но не схващаш! Ако купиш Dacia от магазина, купуваш румънска кола. Но вътре може да има даже и български чаркове,... словашки, немски, от Азия, даже и от Китай. На колата може да пише Made in Mexico, но това не я прави мексиканска.Явно не знаеш, че Щатите са от лидерите в електрониката, ама карай..Процесори, силови елементи.., вече могат да ги асемблират и в Китай. Аз лично последно съм купил един инструмент-качествен е!
97
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора не могат да разбират, че за мащабите на Китай демокрацията е неприложима, или ако бъде опитано да се приложи, ще деградира обществото. За да е стабилна и развиваща се една огромна страна като население и територия, ти трябва предвидимост, ясен дългосрочен план, твърдост и безкопромистност при неговото изпълнение. Ако в Китай ръководителите се сменят на 4 години, всеки с някакви свои идеи и интереси, просто ще потънат, като ЕС например. Не случайно римляните се отказват от републиката

Спонсорирани публикации