Синтетична или натурална козметика - коя е за предпочитане?

Някои съставки дразнят кожата и трябва да бъдат сменени с други
Обновена: 30 мар 2021 15:59 | 27 мар 2021 21:47, Иванка Гъркова
0
Синтетична или натурална козметика - коя е за предпочитане?
IStockphoto

Знаете ли какво е натурална грижа за кожата? Всеки от нас използва толкова много продукти – крем за лице, мляко за почистване на грим, маски..., но те не попадат в това определение. Защо? Отговорът е прост – традиционно са пълни със синтетични химикали, които вредят на околната среда. Малко са онези, които дават повече пари за по-специална козметика, основаваща се на естествени съставки.

 
Самият термин „естествена грижа“ е многозначителен. Но що се отнася до отбелязването ѝ върху продуктите, всяка една компания избира по какъв начин да я означи на етикетите. HealthLine отбелязва, че до момента няма ясна регулация за това.
 
„Често естествените съставки могат да противоречат на грима, така че е трудно да се измери ефективността им. Освен това някои естествени съставки като етерични масла, могат да причинят дразнене на кожата“, коментира Дана Мърий, известен бюти блогър.

От какво се получават козметичните продукти?
 
Повечето са естествено срещащи се. Това означава, че съставките се използват в тяхното непреработено състояние. Например суровият мед или парченца от розов лист.
 
Но има и съставки, които са идентични на тези от природата. Те се произвеждат в лаборатория и са химически същите като другите. Пример за това е сорбиновата киселина – получена от плодове от офика.
 
Синтетичните съставки са тези, които са създадени и обработени в лаборатория. Пример за това са парабените – най-често срещаните консерванти в продуктите.
 
Всички видове се обработват по два начина – физически или химически. При първия молекулярният състав или структура остават същите, докато при втория се променят.
 
Примери за естествено получени, но физически обработени съставки, са суровите, нерафинирани масла, които се получават чрез студено пресоване или филтриране.
 
Рициновият восък е естествено получена, но химически обработена съставка.
 
Проучване от 2015 г. показва, че ботаническите продукти са богати на:
 
- витамини;
- антиоксиданти;
- етерични масла;
- хидроколоиди;
- протеини;
- терпеноиди;
- биоактивни съединения.
 
Още за полезните свойства на натуралната козметика ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“, за да получите още съвети за грижата за кожата този сезон. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа, на живо във Facebook.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации