Възходът на милиардера Петр Келнер

Чехът започва бизнеса си през 1991 г. за да се превърне в най-богатия чех
29 мар 2021 20:28, Красимир Ангелов
65
Възходът на милиардера Петр Келнер

Роден през 1964 г. в Чехословакия, Петр Келнер учи икономика и работи като продавач за дистрибутор на офис оборудване малко след разпадането на Комунистичрската партия през 1989 г., пишев свой материал за трагично загиналия бизнесмен Bloomberg TV Bulgaria.

След това капиталистическата държава започва да продава активи като индустриални фирми и рафинерии, използвайки уникален подход - раздавайки ваучери, които могат да бъдат заменени за акции на компании. Келнер, подобно на мнозина, се възползва.

Той създава фонд през 1991 г. с помощта на външни инвеститори, придобивайки акции в 202 компании.

Команията, която по-късно става известна под името PPF Group NV, закупува книжа на най-големия застраховател в Чехия Ceska pojistovnа, пише The New York Times.

Още по темата
Днес PPF Group инвестира в множество пазарни сегмента, включително финансови услуги, телекомуникации, медии, биотехнологии, недвижими имоти и машиностроене, става ясно от сайта на компанията. Обхватът на дейността ѝ се разпространява от Европа до Северна Америка и Азия. Компанията има активи на стойност около 44 милиарда долара към 30 юни 2020 г.

След инвестицията в Ceska pojistovnа PPF основава Home Credit доставчик на потребителско финансиране. Също така дружеството изгражда PPF banka и eBanka в късната половина на 90-те години на миналия век.

PPF започва и експанзия в Словакия. Инвестиционната активност на компанията в Чехия нараства значително през 2004 г., след като групата успешно приключва преструктурирането на най-големия местен частен телевизионен канал (TV NOVA) и след това го продава на базираната в САЩ CME.

През 2002 г. PPF продължава експанзията си на външни пазари, като навлиза в Русия, правейки първата си инвестиция там в застрахователния сектор и в сферата на потребителското финансиране. Въпреки първоначалните трудности групата остава на пазара, който е част от бизнес интересите ѝ след това. По това време PPF успешно придобива Home Credit там и инвестира не само в банковия и в застрахователния сектор, но и в сферата на добива на сребро и злато чрез залога си на Polymetal.

През 2007 г. PPF подписва споразумение с базирания в Италия застраховател Generali за създаването на Generali PPF Holding - съвместно дружество, което да оперира в страните от Централна и Източна Европа и от Общността на независимите държави. Тази значителна стъпка прави бизнеса на PPF наистина глобален. За да запази този си подход, компанията навлиза на азиатските пазари, основно в Китай и Виетнам, а след това и в Беларус, Казахстан, Индия, Индонезия и Филипините чрез развитието на сегмента си за потребителско финансиране.

През последните години PPF се фокусира върху силата и развитието на съществуващите ѝ инвестиции, продължавайки да търси нови бизнес възможности. През 2014 г. компанията придобива мажоритарен дял в O2 Czech Republic - най-големият телекомуникационен оператор на страната, който притежава и един от големите мобилни оператори в Словакия. Инвестициите на PPF в сектора на недвижимите имоти също са успешни, фокусирайки се не само върху пазара в Русия, но изграждайки и присъствие на пазарите в западноевропейските страни, най-вече Нидерландия и Германия.

След закупуването на телекомуникационни компании в Чехия през 2014 г. PPF се насочва към такива дружества и в Унгария, България, Черна гора и Сърбия през 2018 г., пише Bloomberg. Дружеството отделя техните фиксирани и мобилни мрежи, обединявайки ги в Cetin Group миналата година.

Дейност на PPF в България

Инвестиционният фонд на чешкия предприемач Петр Келнер PPF Group N.V завърши придобиването на Central European Media Enterprises Ltd. (CME) през октомври миналата година. В България CME е собственик на bTV.

Така PPF получи пълен контрол върху операциите на CME в Чехия, Румъния, Словакия, Словения и България, писа Investor.bg.

Същевременно чешкият концерн осъществи промени в мениджмънта. Любош Йетмар беше назначен за главен изпълнителен директор на CME Bulgaria, отговорен за операциите, стратегията и плановете за развитие на растежа в България. Той има богат опит в продажбите и висшия мениджмънт в радио и телевизионния бизнес и е работил в организации като Warner Home Video и HBO Чехия и Словакия. Преди това Йетмар е работил за GES GROUP в Чехия от 2008 г.

Флориан Скала остана изпълнителен директор на "БТВ Медиа Груп", който да докладва на Йетмар.

До началото на септември Любош Йетмар беше председател на борда на групата GES Media Asset, която държи втората най-голяма чешка телевизия Prima. Той беше управляващ директор и на Radio United Broadcasting - компанията, държаща радио портофилото на Prima Group. Преди това е работил и за НВО.

Освен в България, инвестиционната компания на чешкия предприемач Петр Келнер (който в България притежава и телекома Telenor), влезе и в Чехия, Словакия и Румъния.

Дидие Щосел зае позицията на главен изпълнителен директор в CME, отговарящ за чешкия, румънския, словашкия и словенския пазар. Той познава пазара у нас, след като бе главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп".

Щосел напусна "Нова телевизия", след като компанията беше придобита от дружеството "Адванс Медиа Груп" на Кирил и Георги Домусчиеви от предишния собственик - шведската MTG, за 185 млн. евро. Той държеше и малък дял в групата, който беше изкупен от новите собственици.  

Преди повече от година и половина, след като PPF придоби българския телеком бизнес на норвежкия Telenor, беше сключена и сделка за покупката на най-голямата медийна група в България - тази около "Нова телевизия”. Българският регулатор КЗК обаче забрани сделката.

След няколко месеца тогавашният собственик на "Нова" - шведската компания MTG започна нова процедура за продажба и по-късно бе сключена сделка с Кирил Домусчиев, която КЗК разреши.

Близо две години по-късно, в края на януари, "Юнайтед Груп“, водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа, обяви, че е завършил придобиването на „Нова Броудкастинг Груп“.

СМЕ купи медийната група на bTV през 2010 г. за 400 млн. долара. На 27 октомври 2019 г. Central European Media Enterprises сключи споразумение за сливане с филиал на PPF Group, която е собственост на най-богатия чех Петр Келнер.

Финансови резултати на PPF

PPF разполага с парични средстава в размер на близо 10 млрд. евро за фискалната 2019 г., сочи информация на сайта на компанията. Към първото полугодие на 2020 г. тази сума възлиза на малко над 7 млрд. евро.

Общите активи на компанията възлизат на 48,614 млрд. евро за фискалната 2019 г. и на 43,730 млрд. евро към първото полугодие на 2020 г.

Печалбата на PPF преди данъци и такси за 2019 г. е била в размер на 1,403 млрд. евро за 2019 г. и в размер на 475 млн. евро към първото полугодие на 2020 г.

Нетната печалба на дружеството е 1,005 млрд. евро за фискалната 2019 г. и 384 млн. евро за първите шест месеца на 2020 г.

Чешкият милиардер и основател на PPF Group NV Петр Келнер загина при катастрофа с хеликоптер в Аляска на 56-годишна възраст. Келнер е женен и има четири деца, предава The New York Times, позовавайки се на информация на сайта на компанията му.


65
Още от Водещи мобилна
Защо вулканът Фаградалсфял в Исландия бе толкова интересен на света?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
поне не се е занимавал с политика
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма прошка. ИЗ не оставя свидетели.
42
0
 
1
 
! Отговори
кво да ви кажа преди 2 седмици
Статията не разкрива социалистическото минало на родителите му.
41
0
 
11
 
! Отговори
гошо преди 2 седмици
През 1991г. работейки като продавач на канцелария ... намира външни инвеститори .... безценно ...
40
0
 
18
 
! Отговори
Също преди 2 седмици
Като Пеевски “успял млад мъж” - на 26 годинки - приватизаторче. Или като Прокопиев - “ чичо ще ми супи вестник “... само дето е по- спортен тип. Явно в цяла източа Европа се е действало по една схема. То и сега все се опитват бившите комунисти да ни набутват разни млади да ни управляват, като Ицко, като Захариева и т.н. Без един дун трудов стаж , а то дечица на някой другар или снахички, като Кунева- Пръмова.
39
1
 
10
 
! Отговори
Манолов преди 3 седмици
Потресаваща "публикация" - буламач от потресаващо "преведени" парчета оттук-оттам, главен източник - сайтът на "компанията". Все пак, въпреки тази нескопосана бърканица, става ясно, че Келнер и сие са просто кукли на конци, дърпани от Москва. Е, този баш конец се скъсал, в Аляска.
38
1
 
19
 
! Отговори
Вирус преди 3 седмици
Илия Павлов не беше келнер, но и него го отсервираха.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 21

Сигурно вече го е правил е не му е било вече интересно.
36
1
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 седмици
Какъв е извода? И много да откраднеш, и много да спечелиш, и здраво да тъпчеш останалите, рано или късно Господ ти праща сметката.
"Живо куче е по-добре, нежели мъртъв лъв" - е записано в Светото Писание.
35
2
 
12
 
! Отговори
rusnak преди 3 седмици
Успех си е от Келнер, да станеш милиардер.
34
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
продавач на тонери намерил външен инвеститор и взел акции в 202 компании и най големия застраховател. това като наш ваню костов само че по малко *** версия. айде сега с ремаркето да ги тегли мелеардите.
33
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Типичен комунистически функционер - куфарчета, бонове, кражби и накрая какъв съм бизнесмен!
32
2
 
23
 
! Отговори
Клиент преди 3 седмици
Келнер,сметката моля!
Видяха му сметката.
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 1991 г., след обявяването на чехословашката ваучерна приватизация, той основава инвестиционния фонд PPF (произнася се ПеПееФ Груп) (First Privatization Fund) (Първи приватизационен фонд)
В България също имаме милионери от приватизацията.

И децата на богатите също плачат.
Мир на праха му.
30
2
 
6
 
! Отговори
Sasho преди 3 седмици
Beden bogat dupkata
29
1
 
16
 
! Отговори
Кой го преди 3 седмици
поръча?!
28
2
 
11
 
! Отговори
Битти преди 3 седмици
Всичко свърши.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Работлив човек е бил!
26
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пълен мошеник, като нашите. Грабител на това, което други са постигнали с много труд
25
2
 
29
 
! Отговори
G преди 3 седмици
Човек от такъв ранг, рядко умира от естествена смърт. Това с хеликоптера е като онова с куция прилеп.

Спонсорирани публикации