Хеликоптерът на Келнер се блъснал в планината, търкалял се 270 метра

Снимки от мястото показват хеликоптера като цяло непокътнат
30 мар 2021 09:17,
60
Хеликоптерът на Келнер се блъснал в планината, търкалял се 270 метра
Снимка: БГНЕС

Националният борд за транспортна безопасност в САЩ търси причините за катастрофата с хеликоптер в Аляска, при която загинаха най-богатият човек в Чехия Петр Келнер и още четирима души на борда, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Един човек е оцелял при катастрофата в събота вечерта и е идентифициран като Дейвид Хорват, 48-годишен гражданин на Чехия. Той е в тежко, но стабилно състояние в болница в Анкъридж, пише "24 часа".

Още по темата
Хеликоптерът - Еърбъс AS350 B3, е изпълнявал полет за хелиски в отдалечен стръмен район в планините Чугач, близо до глетчера Кник, заяви в понеделник на брифинг за журналисти Том Чапман от Националния борд за транспортна безопасност.

Мястото на катастрофата е достъпно само с хеликоптер заради скалистия терен и снежните условия. Според Националния борд за транспортна безопасност хеликоптерът се е блъснал в планината на около 4,5 метра под хребета и се е търкалял по склона около 270 метра преди да спре. Снимки от мястото на катастрофата показват хеликоптера като цяло непокътнат на надморска височина от 1676 метра. За последно сигнал от хеликоптера е имало в 18,34 ч. в събота, а около 20,30 ч. е подаден сигнал, че летателният апарат не се е завърнал. Около час по-късно са били открити останките на катастрофиралия хеликоптер.

Телата на загиналите са били докарани в неделя в Държавния медицински контролен център в Аляска. Връщането на останките на хеликоптера е основна задача сега за разследващите органи, но остава неясно кога ще се случи това заради терена и прогнозата за нови снеговалежи.

Том Чапман от Националния борд за транспортна безопасност заяви, че разследващият екип ще провери изправността на хеликоптера, действията, метеорологичните условия, поведението на хеликоптера и на пилота, записващите устройства. Разследващите органи се надяват да говорят и с оцелелия при катастрофата, но засега не са се свързали с него.

При инцидента загинаха 56-годишният Келнер, 50-годишният чешки гражданин Бенжамен Лароше, 52-годишният Грегъри Хармс от Колорадо и двама жители на Аляска - 38-годишният Шон Макманами и пилотът Закари Ръсел, на 33 години.

Келнер и Лароше често посещавали планинската хижа Тордрило, където пакетите за почивка започват от 15 000 долара на човек. Петер Келнер избягваше общественото внимание, но веднъж бе сниман със сноуборд в един от годишните доклади на неговата компания Пи Пи Еф груп. Говорителка на компанията, която организира ваканционните пакети с хелиски, каза, че водачите, които са били в хеликоптера, са били сред най-опитните в бранша. Пилотът е имал договор с хижата за осигуряване на транспорта.

Най-богатият човек в Чехия Петр Келнер започва бизнес дейността си през 90-те години, когато, заедно с партньори, основава Пи Пи Еф (PPF) като инвестиционна компания, която да участва в чешката схема за приватизация на стотици държавни предприятия. През 2020 г. сп. "Форбс" включи Келнер в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 17,5 милиарда долара.

Келнер притежаваше 98,93 процента от акциите на PPF груп, която е собственик на медийната група на Би Ти Ви и на мобилния оператор "Теленор". Пи Пи Еф груп работи в 25 държави в Европа, Азия и Северна Америка и има авоари на стойност 52 милиарда долара (44 милиарда евро), отбелязва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
А скок с парашут върху батут над изригващ вулкан ?
16
8
 
20
 
! Отговори
Проблема преди 3 години
на този тип "бизнесмени" е че в някакъв момент започват да си въобразяват, че верно са бизнесмени, и започват много да знаят и да дават акъл на господарите си, някои дори започват да си прехвърлят дребни стотинки към лични сметки и така стават инцидентите...
15
4
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Щастливци, избягали на високо от пандемията
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега в източна европа има торнадо !ВСИЧКИ ПРИВАТИЗАТОРИ ТРЕПЕРЯТ!КОГА ЩЕ СЕ СБЛЪСКАТ С ИНЦИДЕНТИ ВОДЕЩИ КЪМ АДА!КАКВО ЛИ СИ МИСЛИ КОРНЕЛИЯ? МОЖЕ БИ СЕ Е ОТЧЕЛА, НО ...
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горката бедна вдовица
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Острова към Аляска...
11
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трети ден ни занимават с поредният милиардер мислещ че е над природата. А светът в това време в икономическа и здравна криза. Семейството му да плаче, няма да съм аз
10
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще ни занимавате с този измислен милиардер - перач на мафиотски червени капитали. Кукловодите го убиха и му търсят наследник, това е. Келнер е кукла параван, взривен в хеликоптер.
9
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние,които сме на Теленор, другия месец може ли да не си плащаме сметките в знак на траур?
8
4
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Брех...хващаш ли се на бас?Какво залагаш? Къщата?Много сте отворени, бе!Заложи си колата или къщата, ако имаш такива и да чакаме резултатите от черната кутия.
7
2
 
17
 
! Отговори
зачуден преди 3 години
Тези на нощно спускане ли са отивали? В 18:34 все още не са стигнали върха?По това време в Аляска си е вече дълбок мрак.
6
10
 
6
 
! Отговори
Ebasimu zaglavieto преди 3 години
Господ прибира най-добрите, най-рано.За това и взима Келнер на 56, а не на 21.
5
6
 
15
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Бас ловя че милиардерчето е викало на пилота - а на бас за 10 000 долара че не можеш да минеш по близко .
4
3
 
37
 
! Отговори
мхм преди 3 години
И после нека ми говорят,че има честно забогатял човек от тези с мултимилиони и милиарди в сметките си. Ей го на, поредния-приватизация...
3
5
 
25
 
! Отговори
стрина Пена преди 3 години
Най се тревожа за момчетата от Моссад с ЕМП-тата, да не са простинали в тоя сняг?
2
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случаят е ясен. Хеликоптерът е бил с Ковид.
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а по американските филми хеликоптера задължително се взривява като се блъсне

Спонсорирани публикации