Жените в Катар са "третирани като деца" и "живеят постоянно в карантина"

Те се нуждаят от настойник за всяко свое решение
Обновена: 30 мар 2021 22:03 | 30 мар 2021 22:00, Нели Христова
49
Жените в Катар са "третирани като деца" и "живеят постоянно в карантина"
Снимка: БГНЕС

Жените в Катар живеят в система на "дълбока дискриминация" - те зависят от мъжете, за да получат разрешение да се омъжат, да пътуват, да следват висше образование или да вземат решения за собствените си деца, гласи нов доклад.

Непрозрачните правила за настойничеството на мъжете оставят жените без основни свободи, според Human Rights Watch (HRW), която за първи път анализира начина, по който системата работи на практика.

Изследователите разглеждат 27 закона, които обхващат работата, настаняването и статута и установяват, че жените трябва да получат разрешение от мъжки "настойници" - бащи, братя, чичовци и съпрузи - за да упражняват основни права. Те не могат да бъдат първични попечители  на децата си, дори ако са разведени или бащата на децата е починал. Ако детето няма роднина от мъжки пол, която да действа като настойник, правителството поема тази роля.

Жените, интервюирани за доклада, описват как техните настойници им отказват разрешение да шофират, пътуват, учат, работят или да се омъжат за някого по свой избор. Някои разказват за това как тези правила са повлияли на психичното им здраве, допринасяйки за самонараняване, депресия, стрес и мисли за самоубийство.

"Момичетата са постоянно в карантина", казва една жена. "Това, което целият свят преживява сега, е нормален начин на живот за момичетата в Катар."

Ротна Бегъм, изследователка на правата на жените в HRW, заяви, че проучването е ръководено отчасти от необходимостта от изясняване на законодателството.

"Правителството в Катар не иска жените да знаят правилата", казва тя пред The Guardian. "Те искат мъжете да имат власт и контрол. Така че, ако законите се променят, правителството не информира жените, а когато въвеждат ограничения, не им обясняват това ясно. Тези закони съществуват по нечист начин и жените трябва да основават решенията си, като предполагат, че трябва да бъдат послушни на мъжете.

"От жените често се иска да имат разрешение от настойник от мъжки пол, дори ако това не е записано в правилника. Правителството ни каза, че жените не се нуждаят от разрешение от настойника си за да започнат работа, но на много държавни длъжности отделите за човешки ресурси казваха: "Покажете ни писмо от мъж". Законът за паспортите пък гласи, че жената може да получи своя паспорт, но има случаи, при които служители заявяват, че баща трябва да одобри заявлението", обяснява Бегъм.

"В Катар няма закони за борба с дискриминацията, няма агенция, в която да отидете, ако искате да се оплачете. Няма функциониращи организации за защита на правата на жените, които могат да наблюдават как се третират жените или да държат правителството под отговорност", добавя тя.

Жените съобщават, че са поискани доказателства за брак, за да получат достъп до някои сексуални и репродуктивни здравни грижи, вагинални ултразвукови изследвания и тестове.

Дори там, където те са водили "привилегирован" живот, правилата за настойничество оставят жените, третирани "като деца", казва 44-годишната Лола, чийто баща се съгласява да я остави да шофира, когато тя е на 33. "На работа аз съм тази, която подписва договори. Там ме третират като възрастен от едната страна, но от другата страна не съм възрастен."

Правата на човека в държавата от Персийския залив са обект на постоянно международно внимание, откакто Катар беше избран да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година. Миналият месец разследване на Guardian разкри, че над 6500 работници от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в Катар след обявяването на решението за Мондиала през 2010 г.

Има известна реакция срещу дискриминацията по полов признак, но жените трудно се изказват.

Нооф ал-Маадид решава да напусне Катар след години на домашно насилие и ограничения: "Беше ми позволено да ходя само до училище и обратно. За всичко друго можех да очаквам само побой", споделя тя. Но правилата на катарското правителство забраняват на неомъжените жени под 25 години да пътуват в чужбина без разрешението на техния настойник.

Така че през ноември 2019 г., тогава на 21 години, Маадид взима телефона на баща си и използва правителственото приложение Metrash, за да обработи разрешение за излизане извън страната. След това тя се скача през прозореца на спалнята си, за да отиде до летището. С разрешението си тя отлита първо за Украйна, а след това за Обединеното кралство, където поиска убежище.

След като Саудитска Арабия реформира собствената си система за настойничество над мъже, някои жени в Катар се опитаха да протестират срещу тях, като използваха анонимен акаунт в социалните медии. В рамките на 24 часа властите го бяха изключили.

Когато обществото разбира за бягството на Маадид, в социалните мрежи отново започнаха дискусии за правата на жените. През януари 2020 г. Катар отговори, като отмени изискването жените да имат разрешение от настойник за да получат шофьорски книжки.

Бегъм казва, че вярва, че промяната ще дойде чрез международен натиск, както и промяна в нагласите в Катар.

"Оптимист съм, защото жените са гласовити. Жените страдат от това, по-младите жени са много разочаровани, а това е модерна държава, жените са много образовани в много случаи. С наближаването на Световното първенство ще се съсредоточи много върху правата там", обяснява тя.

Правителството на Катар заяви пред Guardian, че иска да надгражда напредъка, постигнат при включването на жените в най-високите нива на политиката и други професионални сфери, и каза, че жени от Катар са заели висши постове в много области и са постигнали най-високо ниво на образование.

В писмен отговор на HRW правителството оспори твърденията и заяви, че жените могат да действат като настойници, за да получат паспорти или лични карти за децата си, че жените не се нуждаят от разрешение да приемат стипендия или да работят в министерства, държавни институции или училища и че одобрението на настойника също не се изисква за образователни екскурзии в Катарския университет

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките, никого няма да станат цивилизация, ако свърши нефта ще ги питам как ще премятат броеницата и ще влачат чехлите, като господари над жени и деца. Някакви допотопни правила, които се налагат от комплексирани хора с чаршафи. Напредналите страни са махнали преди мнооого години това безумие. Мъжете без качества много се въодушевяват на подобно отношение, но е разбираемо, само така ще бъдат малко повече от кръгла нула.
11
4
 
33
 
! Отговори
Идва скоро преди 3 години
До едно поколение мюсюлманите ще са повече в Белгия и Германия. 44% от жените с висше в Германия нямат и не искат да имат дете. Другите по едно. От другата страна са хора, които имат между 5 и 10. Не е трудно да се пресметне, че скоро в Европа ще има шериат. Засега ще започнат с кметове на градове. Та, тези какво са се вторачили в Катар. Всичката ли я втасаха в Европа. Или това име целта?
10
6
 
18
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
В този сайт мъжете специално си пускат или им пускат такива извратени новини, където могат да си развихрят болната фантазия.
9
30
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
доволни ли сте как *** и Меркел ви управляват - това става при жени начело - тотална катастрофа! то и затова и в Библията и Корана си пише, че Жената е Придатък към Човека и не трябва да й се дава независимост, още по-малко Власт!
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, и?Туй си е проблем на арабските жени още от времето когато се появи исляма в Близкия Изток в 610 г, след Христа, тоест 1,400 години!И нищо, живеят си хората спазвайки традициите си!Що им съ бъркате?!
7
27
 
13
 
! Отговори
Амед преди 3 години
рецептата за краят на дадена Цивилизация е да дадеш свобода на женските! затова Запада се разпадна!!
6
10
 
12
 
! Отговори
Basi преди 3 години
И заради мюслич държавите, нахакайте директорки и меринжейки жени на 100% у европата, да компенсирате...и тук таме някой жендър. После чакай развитие батко...
5
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами хайде големите западни защитници на човешките права Германия, Франция, Англия и т.н. да бойкотират световното първенство в Катар. Какво се правят на ударени?
4
7
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Почти като в Перник,ама там нали управляват мутрите в сянка и е нормално,все пак викаха Гешев радост Гешев радост на площада.
3
4
 
9
 
! Отговори
Me-trash преди 3 години
"Ако детето няма роднина от мъжки пол, която да действа като настойник, правителството поема тази роля."Те са реализирали на практика "the government f..кs me everyday"
2
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, имало и нормални общества! Поздрав към администраторките. Може да ме блокнете сега.Амин
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21век... Тези са истински пите кснтропи!

Спонсорирани публикации