Древното проклятие на фараона причинило блокирането на Суецкия канал

22 мумии на египетски царе ще бъдат преместени днес в друг музей
3 апр 2021 07:36, Елка Василева
66
Древното проклятие на фараона причинило блокирането на Суецкия канал
Снимка: архив, БГНЕС

Новината за местенето на 22 мумии на египетски царе от един музей в друг съвпадна мистериозно със серия от трагични инциденти, които се случиха в последните дни в Египет, и това пробуди страховете, че е събудено древното проклятие на фараона, пише в. “Дейли мейл”, цитиран от „24 часа“.

Властите в Кайро имат намерение да пренесат в събота от Египетския музей на площад “Тахрир” в Националния музей на египетската цивилизация във Фустат останките на 22-ма фараони, сред които Рамзес II – най-могъщия владетел на Древен Египет.

Сред останките ще са още тези на Тутмос III, Сети I, на цариците Хатшепсут (най-влиятелната жена фараон), Маритамен - съпруга на Аменхотеп I, както и на Яхмос-Нефертари, съпруга на Яхмос I.

Това ще е една от най-екстравагантните процесии, които човек може да си представи. Всеки един от 18-те древни царе и 4-те царици ще мине поотделно през Кайро в позлатена колесница, върху която ще е изписано името му. Периодът, в който те са управлявали, е преди 3500 до преди 3100 години. Златният парад ще бъде воден от управлявалия най-отдавна към следващите династии. Първи ще е Таа II Секененра, царувал през XVI в. пр. Хр., а последен - Рамзес XI, царувал през XII в. пр.Хр. В Националния музей на египетската цивилизация мумиите ще бъдат изложени от 18 април.

Още по темата

Съобщението за местенето обаче беше последвано светкавично от поредица бедствия, включително блокирането на Суецкия канал от огромния контейнеровоз, което причини мащабни икономически щети на страната и в света. По последни данни става дума за поне 1 млрд. долара. Освен това в Египет стана тежка жп катастрофа с десетки жертви, рухна 10-етажна сграда и вилняха пожари.

Потребители на социалните мрежи предположиха, че всичко това се дължи на проклятието, което гласи: “Смъртта ще долети с бързи криле за онзи, който наруши покоя на фараона”.

Според преданието то е било заравяно в гробниците от свещеници заедно с мумиите и застига всеки, който се осмели да проникне в тях.

Археолозите побързаха да обяснят, че става дума за чиста случайност и нито един от гробовете не е бил повреден при изваждането на древните останки. При смъртоносната влакова катастрофа в Сохаг миналата седмица обаче 32-ма души загубиха живота си, а 66-има бяха ранени. Само ден по-късно 8 души загинаха, а 24-ма пострадаха тежко при срутването на многоетажна сграда близо до летището в Кайро.

Горе-долу по същото време се срути и бетонен стълб на строежа на моста Мариотия. Да не говорим за глобалната търговска криза, причинена от запушването на Суецкия канал.

Толкова злощастия едно след друго накараха социалните мрежи да закипят, че това няма как да се обясни по друг начин освен с намесата на мистични сили.

Наложи се един от най-известните египтолози - Захи Хауас, да обяснява пред телевизия “Ал Арабия”, че смъртта на археолози в миналото, проникнали в гробниците на фараоните, се дължи на бактерии, които били в изобилие в тях.

“Процесията на царските мумии ще е голяма реклама за Египет. Всички очи в света ще бъдат втренчени в местенето, което ще се извърши с най-голям респект и ще продължи само 40 минути”, обясни той. Мумиите ще бъдат превозени във вътрешността на специални контейнери, пълни с азот - при условия, максимално близки до тези, при които се съхраняват.

Специалистите посочват, че в новия музей те ще бъдат изложени при много по-добро поддържане на подходящата температура и влажност. Останките на 22-мата владетели са били открити по време на две експедиции в края на 80-те години на ХIX век.

Историкът Басам ел Шамаа също отхвърля слуховете за проклятието на фараона и подчертава, че фразите, издълбани в стените на храмовете, са били просто резултат от въображението на древните египтяни. Той посочва, че много от мумиите са били плесенясали и по стените на гробниците са се развъждали бактерии, опасни за дихателната система и дори смъртоносни. Към това се добавяли и изпражненията на прилепите, които също разнасяли болести.

Легендата за проклятието на фараона се ражда, след като над 20 души, участвали в разкопаването на гробницата на Тутанкамон през 1922 г., умират един след друг. Твърди се, че британският археолог Хауърд Картър и хората от експедицията му са пробудили смъртоносната клетва, като проникнали в погребалната камера на пирамидата на крал Тут в Долината на царете.

Особено развихряща въображението е смъртта на лорд Карнарвън, който финансира разкопките. Той е ухапан от комар и при бръснене разранява мястото, което се инфектира и предизвиква отравяне на кръвта. Създателят на Шерлок Холмс - писателят Артър Конан Дойл, предполага, че кончината му е причинена от духовете - пазители на гробницата, и това още повече раздухва медийния интерес.

Гробницата на Тутанкамон е една от малкото непокътнати от древни иманяри. За да бъдат изнесени всички съкровища от нея, минават 10 години.

Между другото, част от процесията ще е и бащата на Тутанкамон - фараонът Ехнатон, който според историците е бил един от най-мразените египетски царе. При идването си на власт той променя традицията на древните египтяни да вярват в много божества и ги задължава да се кланят единствено на слънчевия диск, наречен Атон. След смъртта му всичките му паметници са разрушени, а името му е заличено от списъка на владетелите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
факт преди 3 години
Всички древни архитектурни паметници трябва да бъдат унищожени, смлени на мраморен прах и изсипани в океана. Дървени, метални, и други горими материали трябва да бъдат изпепелени на много висока температура.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората напълно за изперкяли вече... Проклятия рептили Илюминати какви ли простотии не чета в интернет напоследък
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако лятото налетят рояци скакалци, есента сибирска въшка и тигров комар, а зимата мухата це-це, значи е проклятието!
45
1
 
0
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Това е голяма наглост да скверниш гробниците на такива велики личности !
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ;)"Идете да го обясните на застрахователите. Колко милиони евро трябва да плащат заради това проклятие"Милиона? Охх, то да беше за 5-6 милиона ... Може да се стигнат суми от порядъка на 10-ина милиарда.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мишо бирочетоНе знам пич, ама ако си видял латинкса америка, какво живуркане пада ... малииии! Това си е живо проклятие!!
42
0
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Липсата на мозъчни клетки у ЕЛектронния КАлкулатор е причината.
41
2
 
15
 
! Отговори
ПЪЛНИ преди 3 години
ТЪПОТИИ
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излагат трупове в музеи, но инъче не били осквернявали гробовите, а?
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве, тоз Фараон, от къде е знаел за суецкият канал?
38
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
А колко клетви и проклятия са отнесли испанците за 300 г. от индианците когато са им плячкосали златото. Затуй сега Реал Мадрид е в Испания, а не в Южна Америка. Същото се отнася и за англичаните, само че за индийската им колонизация-Знакът на четиримата от Артър Конан Дойл. Проклятия има за Нан Мадол, и за съкровищата на Чингиз хан, цар Соломон и тамплиерите. Има една хипотеза, че през поколенията тази пазителска мисия се предава за да напомня да не се пипа безнаказано тук и там.
37
3
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
Подобни проклятия са характерни не само за Египет. Ако сте чели "Лунният камък", там по следите на проклятието вървят трима индуси. Пиратът Черната брада е заровил над 30 съкровища според легендите и винаги е казвал страшна клетва: нека всеки, който дръзне да посегне към богатството ми знае, че пътят към него е не по дълъг от острието на ножа ми. Винаги където има имане, се поставят капани, намазани с отрова стрели и кинжали, заредени пистолети, справка Индиана Джоунс. Мистерии да искаш.
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предупреждение за тези, които пишат в коментарите кой български политик бил виновен - днес е ден за размисъл и всяка политическа пропаганда е забранена.Днес, четете ги тези коментари и трийте когато се налага.
35
1
 
16
 
! Отговори
гошо преди 3 години
За да няма такива проблеми най добре да засипят канала Я ние като гръмнахме мавзолея ка си решихме проблемите
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност древното проклятие на фараона е виновно за ниското IQ на журналистите в България.
33
1
 
4
 
! Отговори
Застраховки преди 3 години
и презастраховки,играха с цените,но некой отновонагyшка парите.
32
5
 
16
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Суецкия канал не е съществувал по времената на фараоните. Сменете концепцията.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и това го пише сериозен сайт???
30
1
 
9
 
! Отговори
хух преди 3 години
няма да се учудя, ако го приемат като довод и да не платят компенсация на Египет, ако е в БГ съд
29
1
 
7
 
! Отговори
;) преди 3 години
Идете да го обясните на застрахователите. Колко милиони евро трябва да плащат заради това проклятие

Спонсорирани публикации