Почина принц Филип - съпругът на британската кралица

През юни той трябваше да навърши 100 години
Обновена: 9 апр 2021 14:22 | 9 апр 2021 14:11, Камелия Цветанова
296
Почина принц Филип - съпругът на британската кралица
Снимка: БГНЕС

Съпругът на британската кралица Елизабет II – принц Филип почина, съобщи BBC.

В изявление от Бъкингамския дворец се казва: "С дълбока скръб Нейно Величество Кралицата обяви смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Негово кралско височество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор".

През юни той трябваше да навърши 100 години.

Принц Филип наскоро претърпя сърдечна операция.

Още по темата

Той беше изписан от болницата на след 28 дни престой в частното крило в болницата „Крал Едуард” в Лондон.

През май 2017 г. Принцът се оттегли от обществените си задължения.

Принц Филип и британската кралица Елизабет II сключват брак през1947 г., пет години преди тя да седне на трона.

Двойката има четири деца, осем внуци и 10 правнуци.

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година, второстепенен член на гръцката кралска фамилия и понастоящем член на Британското кралско семейство.

Син на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Израснал предимно в Англия, той учи в училището Гордънстаун близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж (Britannia Royal Naval College) в Дартмут, Девън. Принц Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ, на служба във военноморския флот на Великобритания.

През февруари 1947 година Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън.

След сватбата си с кралицата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

През 1948 г. се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964).

Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI.

Въпреки всичко, в някои английски кръгове на него се гледа с подозрение – негови роднини са били тясно свързани с нацисткия режим, а сестрите му са женени за бивши нацистки офицери. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част от обществената дейност на кралицата – но според неофициална информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители му отреждат титла и пост с предимно церемониален характер. Това е още по-унизително, когато той осъзнава, че този пост не съответства на величествената му осанка, както той споделя по-късно пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: принц Филип
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации