Витамин В12 - кога се проявява липсата му?

Синтезира се от микроорганизми, открити във животински храни
25 апр 2021 16:03, Теодора Драгоева
10
Витамин В12 - кога се проявява липсата му?
IStockphoto

Защо хората, които предпочитат вегетариански или вегански начин на хранене редовно чуват противоречиви мнения за своята диета? Отказът от консумация на месо и/или млечни продукти е сравнително здравословен и върши отлична работа, ако човек иска да намали теглото си. Но е добре да сте наясно, че вероятно ще се наложи да приемате добавка с витамин В12, ако не искате с времето здравето ви да се влоши неусетно. Важно за веганите и вегетарианците е те да разберат истината за функциите на този основен витамин


Защо витамин В12 е толкова важен?
 
На първо място, витамин В12 е необходим за много производствени процеси в организма, включително за образуване на червени кръвни телца, нови нервни клетки и ДНК. Той също така поддържа енергийните ни нива и когнитивните ни функции. Този витамин е основно хранително вещество, което означава, че не се произвежда вътрешно или поне не в достатъчни количества. Така че голяма част от необходимите нива трябва да идват от външни източници или добавки
 
Как се проявява липсата му?
 
Липсата на този важен витамин може да започне да се проявява в рамките на няколко месеца след голяма промяна в диетата, като например изведнъж да станете вегетарианец или веган. Симптомите могат да се влошат с течение на времето и да станат тежки, ако не им бъде обърнато внимание.
 
Дефицитът на В12 може също да повиши нивата на хомоцистеин в кръвта. Тази аминокиселина създава по-висок риск от сърдечни заболявания и инсулт. Хомоцистеинът може също така да увеличи риска от постепенно образуване на запушвания в артериите, което също може да допринесе за инфаркти и инсулти.
 
Растежът и заздравяването нан тъканите също могат да бъдат засегнати от дефицитът на този витамин, така че децата, които избират веганска диета, трябва да бъдат внимателно наблюдавани.
 
Истината за хранителните източници на витамин В12:
 
Витамин В12 се синтезира от микроорганизми, открити във всички животински храни, с изключение на меда. Каквито и твърдения да сте чували за противното, това са единствените чисти източници на този витамин чрез храна. Така че, докато вегетарианците могат да приемат достатъчно количество чрез яйца, сирене и кисело мляко, то веганите трябва да намерят друг вариант да си набавят B12, за да останат здрави.
 
Според някои твърдения има и растителни източници на този витамин, например водорасли и някои видове гъби. Тези източници обаче не са надеждни, тъй като не могат да добре усвоени от човешкото тяло. B12 е уникален и сложен витамин и не всички форми са полезни за хората, включително гореспоменатите растителни форми.
 
Има много обогатени с B12 храни (например, зърнени култури), които според някои проучвания могат да бъдат дори по-ефективни от източниците на червено месо. От друга страна някои изследователи твърдят, че процеса на готвене може да повлияе на качеството на съдържанието на витамини в месото, което може да донесе успокоение за веганите. 
 
Кои са основните симптоми на дефицита на В12, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
бългсрин преди 2 години
Липсата на витамин B12 води до повишени нива на хомоцистеин което повишава риска от инсулт.Освен това води до увреждане на периферната нервна система и полиневропатия, особено при диабетиците.
2
0
 
3
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 2 години
Браво Веселинъ,аутопсията ще покаже,че си велик веганъ!
1
4
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Бих искал да съм полезен. В продължение на 3 години бях веган. Радвах се на добри здраве, докато в даден момент започнах да недовиждам. Причината, според мен, е именно в липсата на достатъчно Витамин Б12. Около две години ня бях взимал посоченият витамин. Започнах набавянето му в третата година от веганството. Вината си е моя. От друга страна организмът ми като цяло бе в отлична форма. Пращях от енергия,което означава, че месото и млякото не са задължителен фактор за човешкото здраве.

Спонсорирани публикации