На "лов" за злато: Най-голямо търсене от 5 години насам

Хората се безпокоят от инфлация, инвестират в злато
29 апр 2021 18:46,
59
На "лов" за злато: Най-голямо търсене от 5 години насам
Снимка: Pixabey

Търсенето на златни кюлчета и монети в света през първото тримесечие на годината достигна 339,5 тона, което е най-високият показател от последното тримесечие на 2016 г. насам. Това става ясно от отчета на Световния съвет по златото (World Gold Council, WGC), озаглавен "Динамика в търсенето на злато".

Търсенето е повлияно от притесненията на пазара относно нарастващата инфлация
, пише БГНЕС.

Слабото търсене на ETF (борсово търгуван фонд – бел.ред.) е частично компенсирано от търсенето на кюлчета и монети, което нараства за трето поредно тримесечие. Инвестициите в тези продукти достигнаха 339,5 тона (ръст от 36% в сравнение със същия период на миналата година) и са най-високият показател от четвъртото тримесечие на 2016 г. Това беше повлияно от "лов за разпродажби" и широко разпространеното безпокойство от нарастващия инфлационен натиск "- се казва в доклада.

Докато световните икономики се възстановяват от пандемията, потребителското търсене на златни бижута нарасна до 477,4 тона, което е с 52% повече от първото тримесечие на 2020 г. Търсенето на злато в технологичния сектор също се е увеличило. Нетните покупки на злато от централните банки през първото тримесечие са били 95,5 тона, което е с 23% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, но с 20% по-високо в сравнение с четвъртото тримесечие на 2020 г.

През първото тримесечие общото инвестиционно търсене на благородния метал спадна с 23% в сравнение с миналата година и достигна 815,7 тона. Причината за това е значителният отлив от ETF (спад с близо 178 тона), тъй като „нарастващите очаквания за по-високи лихвени проценти се отразиха на настроенията на инвеститорите.

Цената на златото в долари през първото тримесечие намаля с 10%. Световният добив на злато в света се е увеличил с 4% (до 851 тона), а общото предлагане на пазара е спаднало с 4%.

През последните четири години производството в Китай - най-големият производител на злато в света, намаля. Той може да отстъпи позицията на Русия, където производството на злато напоследък се е увеличило. Предполага се, че растежът ще продължи, тъй като през следващите години ще бъдат пуснати в експлоатация няколко големи руски проекта", отбелязва WGC в доклада си.

Бъдещето на пазара

В зависимост от това как страните по света продължават да се възстановяват, икономиките започват отново предпазливо да се отварят. Това даде надежда за връщане на доверието на потребителите през първото тримесечие, което се отрази в значително увеличение на търсенето на златни бижута. И обратно, отчитайки факта, че инвеститорите се „скриха” в златото от първоначалното въздействие на COVID-19, цената на метала през първото тримесечие на 2021 г. падна рязко, тъй като доверието в икономическото възстановяване се засилва и лихвените проценти в САЩ нараснаха. Въпреки това златото запази своята актуалност в добре балансираните портфейли, особено предвид риска от предстояща инфлация.

В перспектива, до края на тази година имаме причини за оптимизъм по отношение пазара на злато, тъй като основните му драйвъри имат необходимата подкрепа за “, каза Луиза Стрийт, старши пазарен анализатор в изследователския отдел на Световния съвет по златото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: ценазлатопазартърсене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации