Рецептата Dnes: Агнешки бут с бяло вино и портокал

За разнообразие на празничната трапеза
30 апр 2021 11:27, Илияна Николова
15
Рецептата Dnes: Агнешки бут с бяло вино и портокал
Снимка: istock

Продукти:

125 мл портокалов сок, прясно изцеден
250 мл бяло вино
60 мл зехтин
3 скилидки чесън, пресован
2 супени лъжици мащерка, нарязана
2 супени лъжици розмарин, нарязан
Черен пипер на вкус
Сол на вкус
3 кг агнешки бут
 
Приготвяне:
 
Поставете портокаловия сок, виното, зехтина, чесъна, мащерката, розмарина, пипера и солта в блендер. Смесете съставките. Намажете агнешкия бут обилно с получената смес от аромати. Увийте го с фолио и го оставете да се маринова за през нощта. Може да използвате и найлонов плик.
 
Извадете месото 30 минути преди да го сложите във фурната, за да се отпусне. Загрейте фурната на 220 градуса. Сложете месото в тава за печене, която ще поставите на долния рафт на фурната, далеч от реотаните. Сложете месото вътре, докато фурната още се загрява.
 
След като фурната се загрее, преместете месото на средния рафт и намалете градусите на 150. Печете за 30 минути. След това намалете градусите на 120. Оставете да се пече за още 30 минути или до готовност.
 
 

15
Още от Спонсорирани публикации
Икономически университет – Варна: Изберете ни днес, за да успеете утре!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
от агнешкото пръцка ли се?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига с това ядене и пиене!
След това не се чудете защо един вирус уби толкова много хора у нас.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
пропусналите сте едро смляната био чия с пъдпъдъчи яйца и шпиковката със спирулина.
10
0
 
5
 
! Отговори
чарли преди 1 седмица
Сложете му и банани, може и пуширани яйца..........
Егати и простотията.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днес е Разпети Петък, бе!!!

Днес не е яде месо и месни продукти, дори млечни продукти не се консумират!!!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аре да минем без портокаловия сок, розмарина и мащерката от рецептата, а?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 3 Няма нищо по- вкусно от ярешкото на шиш или в пещ. Яре 25 килограма!
И агнешко ям, но ярешкото е номер едно!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отсега ли да започваме да плющим агнешко бре? Три дни са това?
На Великден изяжте едно парче и толкова.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
само олио и червен пи ер.пече се 2 часа на 170 градуса като се обръща и полива със соковете които пуска.отдели ли се месцето под крачето .има ли хубава коричка.готово е 2 часа печене и наблюдаване.дробсърмата в отделна тава с ориз.пресен лук и гюзум.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да отидат в някое селце в което все още има селска фурна за печене на агнета да видят на какво се кзва агнешко печено. Традиция беше за Гергьовден да пекат агнета. Агнето се пълни с дроболии мерудии и ориз поставя се в голяма тепсия и се пече цяла нощ във фурната. Сутринта се вади и е готово за консумация. Такава вкусотия става че ще си изядете пръстите. Но едно време агнешкото беше по 2.50 лв за кг. Цяло агне 10 кг излизаше 25 лв. В държавата имаше 7 милиона овце а сега има от трите най дългото
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Агнешкото винаги ми е било гадно, мазно и мирижливо.
2
3
 
2
 
! Отговори
Tupo преди 1 седмица
По- гадно агнешко не бех ял
1
2
 
12
 
! Отговори
Котарак преди 1 седмица
А ако се добавят смокини и маракуя, буламачът ще е завършен.

Спонсорирани публикации