Защо Сингапур е най-доброто място за живеене по време на пандемията?

Нивата на ваксинация там вървят бързо
1 май 2021 22:11, Нели Христова
44
Защо Сингапур е най-доброто място за живеене по време на пандемията?
Снимка: БГНЕС

Докато през последните няколко седмици в редица държави в света се наблюдава растеж на случаите на Covid, един малък азиатски остров се очертава като най-доброто място за живеене по време на глобалната пандемия, пише BBC.

Тази седмица Сингапур оглави класацията на Bloomberg за устойчивост срещу вируса, детронирайки Нова Зеландия, която заемаше първата позиция от месеци. Класацията взима под внимание редица фактори като броят на заразени и свободното придвижване. Bloomberg посочи ефективната програма за ваксинация в Сингапур в сравнение с бавния темп на ваксиниране в Нова Зеландия, като главна причина за промяната в позицията.

Почти нормален живот

Животът в Сингапур може да изглежда доста добър в момента, но въпреки това трябва да се има едно наум.

През последните месеци, с изключение на малките огнища, които бяха бързо премахнати, нямаше почти никакви случаи на новозаразени. Тази седмица, обаче, се появиха няколко нови случаи и ограниченията веднага бяха затегнати.

Стриктните правила за пътуване и сигурността по границите допринасят за това да не се внасят нови случаи от чужбина, като пристигащите в островната държава незабавно са подложени на карантина. Освен двумесечното затваряне в началото на миналата година, в Сингапур не е имало друг локдаун.

Животът излежда почти нормален. Хората могат да прекарват време със семействата си, да се срещат с приятелите си на вечеря в ресторант, макар че има забрана за събирания на повече от 8 души. Маските са задължителни навсякъде, дори на открито, въпреки че можете да ги свалите, докато тренирате или докато се храните.

Много от хората са се върнали на работа в офисите, спазвайки правила за социално дистанциране. Може да отиде на кино, концерт или в мола – стига да носите маска и и да се регистрирате в приложение за проследяване на контакти. Училищата и детските градини се отворени.

От началото на годината около 15% от населението е напълно ваксинирано. Тази статистика отчасти се дължи на малкия брой хора – населението на Сингапур е около шест милиона, но също така и на добре управляваното разпространение на вируса, високото доверие в правителството и намаляващото колебание относно ваксините сред обществото.

Задължителното носене на маска, активното проследяване на контактите и продължителните ограничения за пътуванията и големите събирания помогнаха, както и фактът, че Сингапур е островна държава с лесно контролирани граници, големи финансови резерви, и ефективна здравна система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Веселяк преди 2 години
Само като чета коментарите разбирам защо сме в тройката на починалите Вместо да взимаме пример от най добрите ние акъл ще им даваме може и Мангъров да им пратим
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това някаква пропаганда на "новото нормално" ли е? Къде е логиката маските да са задължителни навън ако нямат никакви заразени в продължение на месеци? Къде е логиката да не могат да се събират повече от 8 души ако нямат заразени и болни в продължение на месеци? Това ли ще бъде бъдещето в другите държави? Вечно ограничения и частична свобода, дори и като няма никакви заразени, за да не би пак да пламне. Това се вижда от 100 км, че е форма на диктатура.
28
1
 
4
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
аз съм в Исландия тук кръчмите и ресторантите работят до 23:00, пътуваме си из цялата страна без проблем (и в чужбина който иска но после има карантина 5 дни) така че според написаното горе Сингапур са къде къде по назад от Исландия..
27
0
 
1
 
! Отговори
w преди 2 години
Най-доброто е Балкан махала - Родопите
26
3
 
7
 
! Отговори
Чужденец преди 2 години
Сингапур е страна с много добре образовано население, работливо и с високи гражданско съзнание и дисциплина. От такива хора произлиза и съответното правителство.А в страната на чукундурите произлиза правителството на тиквите.
25
1
 
6
 
! Отговори
G преди 2 години
Приятели отидоха схс семействата си, защото заплащането е зверско. Децата им се разболяха от някакви сингапурски болести, и се прибраха.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото, заплащането на труда достига до 49 $на час...
23
0
 
1
 
! Отговори
До 3 осман gей преди 2 години
Личи си ,че са се опитвали да те направят в задните части на баща ти,но след години опити установили ,че не става и намерили тази лека жена -your mother да те изтропоса на този свят
22
1
 
2
 
! Отговори
До 3 осман gей преди 2 години
Поливали са на дядо ти задните части,но не с ибрика а със семенна течност. То и в турция могло да му се изцъкват ,но там половината сте gейове,другата половина сте с малки чорки а жените ви са 100% ***.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...защото като ти писне в града може да идеш на село и да разпуснеш там...ЕГАСИ ГЛУПОСТИТЕ!!
20
4
 
4
 
! Отговори
Handel преди 2 години
И най-вече си нямат ***, а ако някой започне да иска по 10,000 долара на болен от ковид (приравнено примерно на наши 1200 лева с техните 92,000 долара на човек), веднага ще го опандизят за измама в особено крупни размери на 30 години.А тика нашия още бибитка с жипката.
19
1
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Техник плотери - Е за тва си работим дистанционно и не мърдам от родният град. Хахаха, ще ми продават на мен и колегите ми Японска производителност и Швейцарска точност, ама друг път. С колегите ми работим като будистите, колко да не пукнем от глад докат спим по бюрата. Аман от глупости.
18
2
 
20
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Анонимен 29 - Глупости, просто се опитват да ти втълпят, че да се превърнеш в изолиран от света робот с маска на лице и стоящ на 2 метра разстояние от другите живи същества е новото нормално.
17
4
 
22
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"Животът излежда почти нормален. Хората могат да прекарват време със семействата си, да се срещат с приятелите си на вечеря в ресторант, макар че има забрана за събирания на повече от 8 души. Маските са задължителни навсякъде, дори на открито, въпреки че можете да ги свалите, докато тренирате или докато се храните." Ако в това има нещо нормално, аз съм червена шапчица!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христос Воскресе!
15
3
 
27
 
! Отговори
Техник плотери преди 2 години
Някой от вас бил ли е в Сингапур? Ама да живее и работи там! Щото аз съм бил. Нямате никаква представа какъв кошмар е! Всяка селска съборетина в България и възможно най непрестижната работа са като рай за 99.9% от живеещите в Сингапур.
14
1
 
1
 
! Отговори
Простак Простаков преди 2 години
Турецкие нэту, но има много муслим, хеля в големите градове.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩОТО НЯМА ТУРЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12
1
 
4
 
! Отговори
+ преди 2 години
Не слагам как бъде!
11
2
 
6
 
! Отговори
Простак Простаков преди 2 години
Цингапур е скъпотия. Напред към Тайланд. Да видиш тристаен апартамант в хотел с плувен басейн на двора, мацката комплект с апартамента - в никакъв случай НЕ води жена си или любовницата (!!!), манджата на безценица - основно морски храни, плажовете с пухкав пясък, като на Златните, интернетът невероятно бърз, ...Абе, кеф ти риба, кеф ти паламуд. Дори ако набарш някоя травел агенция може да ти излезе и още по-евтино.Визи за българи НЕ трябват. Бият ти печат на аеропорта и хелоу Тайланд.

Спонсорирани публикации