Нови щамове, ваксини: Как се развива пандемията COVID-19 по света?

На места мерките се разхлабват, на други - случаите растат
9 май 2021 07:45, Петя Славова
30
Нови щамове, ваксини: Как се развива пандемията COVID-19 по света?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Последни акценти, нови мерки и изводи от развитието на пандемията COVID-19 в целия свят обобщава АФП, позовавайки се на официални източници.

- Италия се надява да премахне карантината за пътуващи от ЕС, Израел и Великобритания в средата на май, предава БГНЕС.

Италия се надява да успее да премахне карантината, която налага на посетителите от други страни от ЕС, Обединеното кралство и Израел заради пандемията COVID-19, съобщи италианският външен министър Луиджи Ди Майо в събота.

Още по темата

Настоящите ограничения за пристигащите от останалата част от ЕС изтичат на 15 май.

- Ваксини: призиви за разрешаване на износа

Френският президент Еманюел Макрон призова Съединените щати да премахнат всички ограничения за износ на ваксини и компоненти за ваксини срещу COVID-19, които според него ограничават производството в Европа.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел отново изрази своето противопоставяне на отпадането на патенти върху ваксините и също така призова САЩ да отворят "пазара", за да разрешат износа на ваксини и техните компоненти.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел от своя страна заяви, че е готов да обсъди отмяна на патенти, ако "бъдат представени конкретни предложения".

- Индия: записа 4000 смъртни случая на ден

За първи път от началото на епидемията Индия регистрира над 4000 смъртни случая (4 197) за един ден. Общият брой на починалите е 238 270.

Според специалистите най-лошото тепърва предстои, като през следващите седмици се очаква пик на епидемията.

- Гватемала: демонстрация с искане за оставка на президента поради недостига на ваксини

Десетки хора демонстрираха в Гватемала в събота, за да поискат оставката на президента Алехандро Джамати, обвинен, че е отговорен за недостига на ваксини.

- Положението в Индия тревожи африканските лидери

Рекордното разрастване на пандемията от коронавирус в Индия тревожи африканските страни, които освен от регистрирането на индийския вариант на континента са обезпокоени, че това ще ограничи трайно доставките на ваксини, досега осигурявани от азиатския гигант.

- Африканският съюз очаква доставки на ваксини през третото тримесечие на 2021 г.

Центърът за контрол и превенция на болестите на Африканския съюз (Африка CDC) се надява на "отваряне" за доставките на ваксини срещу COVID на континента в началото на третото тримесечие, се казва в доклад на директора Джон Нкенгасонг.

- Четири случая на индийски вариант, съобщени в Южна Африка

Четири случая на т. н. индийски вариант на коронавирус са установени в ЮАР. Всички са наскоро пристигнали от Индия, съобщи здравното министерство в събота.

- Частично премахване на ограниченията в Испания

Испания отмени от нощта на събота срещу неделя извънредното положение в областта на здравеопазването, което е в сила от октомври, разрешавайки на жителите да напуснат региона си, за да сменят въздуха или да се срещнат с роднини, които не са виждали от месеци.

- Франция: лекарите осъждат разхлабването на мерките като по-скоро "политическо" решение, отколкото "медицинско"

Около двадесет лекари и изследователи изразиха съжаление във форум, че постепенното премахване на ограниченията, планирано от правителството пред лицето на COVID-19, се "ръководи повече от политически замисъл, отколкото от целите на здравеопазването".

- Пфайзер/Бионтех: ЕС поръчва 1,8 милиарда дози

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нов договор за закупуване на до 1,8 милиарда дози ваксини от Пфайзер/Бионтех.

Тези нови доставки, планирани за тази година и до 2023 г., ще дадат възможност за адаптиране към новите варианти на коронавирус, но също така и за ваксиниране на деца и юноши.

- Близо 3,3 милиона смъртни случая

Пандемията е погубила не по-малко от 3 272 332 души по света от края на декември 2019 г., според доклад на АФП въз основа на официални източници.

След Съединените щати (581 504 починали), най-засегнатите страни са Бразилия (421 316), Индия (238 270), Мексико (218 657) и Великобритания (127 598).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации